Στο πιο κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου

Στο πιο κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου

Στο πιο κρίσιμο σημείο τους βρίσκονται μετά από τρεισήμισι χρόνια οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Το διπλό χτύπημα του προέδρου των ΑΝΕΛ και συνεχή τα αδειάσματα από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δείχνουν πως το γυαλί έχει ραγίσει μεταξύ των δύο πλευρών και δύσκολα θα ξανακολλήσει. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η πολιτική επιβίωση των ΑΝΕΛ έμελλε να είναι η αιτία που θα  έφερνε σε ανοιχτή σύγκρουση τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. 

Το κλίμα στο Μαξίμου ποτέ δεν ήταν τόσο βαρύ, όσο ήταν χθες, όταν πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης το «plan B» του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό, το οποίο το πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογο του. Είχε προηγηθεί το πρώτο χτύπημα από τον εκπρόσωπο τύπου των ΑΝΕΛ ο οποίος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να στηρίξουν μία πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, στην περίπτωση που την καταθέσει η ΝΔ. Με την επιστροφή του πρωθυπουργού σήμερα στο Μαξίμου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα, ενώ μέσα σε αυτό το κλίμα θα συνεδριάσει στις 14:00 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.  

Το παρασκήνιο 

Στο Μαξίμου με το που επιβεβαίωσαν τα όσα ειπώθηκαν στις συνομιλίες των δύο ομολόγων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σήμανε συναγερμός. Ο πρωθυπουργός που ήταν στην Ελούντα για την τριμερή συνάντηση με Αίγυπτο και Κύπρο ενημερώθηκε άμεσα και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να μην υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν η σιγή ασυρμάτου που υπήρξε από το επικοινωνιακό επιτελείο για το επίμαχο ζήτημα. 

Την δυσφορία του δεν έκρυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν θέλησε να πει το παραμικρό μέχρι να αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο η γραμμή που θα ακολουθηθεί απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε ξεκαθαρίσει.

«Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι». Μετά την εντολή του πρωθυπουργού αποφασίστηκε να υπάρξει μία διαρροή 33 λέξεων! Στην οποία τονίζονταν η ξεκάθαρη προσήλωση της κυβέρνησης απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά την πρόταση του Υπουργού Άμυνας.  

Εκείνο που ενόχλησε ιδιαίτερα το Μαξίμου είναι το χρονικό διάστημα αλλά και το μέρος που επέλεξε ο Πάνος Καμμένος να μιλήσει για το δικό του σχέδιο, καθώς την συγκεκριμένη στιγμή στα Σκόπια βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση και ένας λάθος χειρισμός μπορεί να τινάξει την όποια προσπάθεια στον αέρα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός πριν από περίπου 10 ημέρες ήταν στη Νέα Υόρκη και αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αυτό θα το παρουσίαζε ο ίδιος και όχι ο υπουργός Άμυνας.  

Τρία «αδειάσματα» σε μία ημέρα  

Η οργή των κυβερνητικών στελεχών για τον Πάνο Καμμένο ήταν κάτι παραπάνω εμφανής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι με την στάση του το τελευταίο διάστημα και με τις απειλές περί αποχώρησης από την κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που ορίζουν την συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.  Ωστόσο τα όσα είπε στην Ουάσιγκτον ήταν φαίνεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρώτος που «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο, ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του τονίζοντας ότι η πρόταση του υπουργού Άμυνας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακολούθησαν οι σαφείς αποστάσεις από το Μαξίμου και η μέρα έκλεισε με τις βολές του Προέδρου της Βουλής εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε «έκπληκτος» για την ρητορική που ακολούθησε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας 

«είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ίδιου». 

Μάχη για πολιτική επιβίωση

Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δείχνει να παίζει το τελευταίο του χαρτί για την πολιτική του επιβίωση. Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους ΑΝΕΛ σταθερά εκτός βουλής, η συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ και η στάση του απέναντι στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό, διέλυσε τον κομματικό του μηχανισμό καθώς αποχώρησαν μια σειρά από στελέχη στην Βόρεια Ελλάδα. Με τις επιθέσεις του στην κυβέρνηση κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια μήπως και μπορέσει να «σώσει την παρτίδα» όπως έκανε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά τώρα το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό και σε βάρος του. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα