Η Κυβέρνηση καθησυχάζει για τράπεζες και επιτίθεται σε Μητσοτάκη και Στουρνάρα

Η Κυβέρνηση καθησυχάζει για τράπεζες και επιτίθεται σε Μητσοτάκη και Στουρνάρα

Μετά από μία ακόμη μέρα πιέσεων στο Χρηματιστήριο χθες η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει εκ νέου για τις τράπεζες, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς και τις κινήσεις των ελληνικών ομολόγων.

Μπορεί η κυβέρνηση εδώ και καιρό να διαβεβαιώνει ότι η χώρα έχει διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για την επόμενη διετία χάρη στο «μαξιλάρι ασφαλείας», ωστόσο η πίεση των αγορών ανέδειξε ότι αυτό δεν αρκεί αν η χώρα δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορεί να βγει στις αγορές και τρώει απ’ τα έτοιμα επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Η κυβέρνηση αποδίδει τις πιέσεις των τελευταίων ημερών σε κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών στη διαμάχη Ιταλίας - Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι η πίεση στρέφεται προς τις τράπεζες και για το κομμάτι των κόκκινων δανείων εξ ου και η σπουδή την περασμένη Πέμπτη να διοχετεύσει την πληροφορία περί επιτάχυνσης της διαδικασίας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων μέσω της δημιουργίας ενός σχήματος - asset protection scheme - που όπως διευκρινίζεται δεν είναι στη λογική μιας Bad Bank, βασίζεται σε μια πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) την οποία το ΥΠΟΙΚ ήδη συζητά με τους θεσμούς.

Σε σχέση με τις τράπεζες, χθες με δεδομένη την συνέχιση των πιέσεων στο Χρηματιστήριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καθησύχασε λέγοντας αφενός ότι οι αυξομειώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αναμενόμενα έντονες διότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι «ρηχό» και οι τζίροι μικροί, αφετέρου υπογραμμίζοντας ότι «σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθαυτές, έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα» όπου «οι αυξομειώσεις του Χρηματιστηρίου δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών» ενώ «τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά». Υποστήριξε επίσης ότι η χώρα έχει υπερβεί τους στόχους στη μείωση των κόκκινων δανείων και πως η μείωση αυτή γίνεται «με βάση το βηματισμό, που έχει καθοριστεί στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Βολές κατά Στουρνάρα και Μητσοτάκη

Το σημαντικό, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Πάντως δεν παρέλειψε τις βολές κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι όταν δεν πρέπει να μιλήσει μιλά και πολιτικολογεί, και όταν πρέπει να μιλήσει σιωπά.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καθησύχασε επίσης, ότι η «Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, το λιγότερο και δεν έχει τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος». Από την άλλη πρόσθεσε, πως «ούτως ή άλλως το ελληνικό ομόλογο και το δεκαετές και το επταετές, και κυρίως το πενταετές, κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εν λόγω συνέντευξη (Real FM) σχολίασε τις καταστροφολογικές προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν της βγαίνουν, το Μαξίμου λίγο αργότερα επανήλθε σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία του 3ου προγράμματος όταν η χώρα αλλά και οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγουν στις αγορές.

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του», για μία ακόμη φορά «επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. « Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη. Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

topontiki

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-.
Σχολιάστε το άρθρο: