Ζορμπάς: Ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους. Που κατευθύνεται ο κυκλώνας

Ζορμπάς: Ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους. Που κατευθύνεται ο κυκλώνας

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοούμενων στην Εύβοια μετά από την επέλαση του «Ζορμπά» στην περιοχή. Ο μεσογειακός κυκλώνας, που προκαλεί ακόμη έντονα φαινόμενα σε περιοχές της χώρας, «σάρωσε» χτες και περιοχές της Φθιώτιδας, καθώς και την Πελοπόννησο.

Οι Αρχές αναζητούν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που χάθηκε στο Πήλι Ευβοίας, τη στιγμή που στην περιοχή μεταξύ Προκοπίου Μαντουδίου αγνοείται ο οδηγός ενός οχήματος. Όπως έγινε γνωστό, η συνοδηγός πρόλαβε και βγήκε, ενημερώνοντας τις αρχές.

 Την ώρα που χάθηκαν τα ίχνη του ζευγαριού, βρίσκονταν με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή Μετόχι. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες εντοπισμού τους καθώς η περιοχή είναι πλημμυρισμένη και η κυκλοφορία διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας άνδρας στην περιοχή. Το όχημα στο οποίο επέβαινε βρέθηκε σε ρέμα στο 2ο χλμ στον δρόμο μεταξύ Προκοπίου και Μαντουδίου. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και μια γυναίκα, η οποία βρέθηκε ζωντανή πάνω σε ένα δέντρο. Η ίδια όμως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι συνέβη με τον οδηγό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 27χρονο και δύο ηλικιωμένους που αγνοούνται. Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσβαση στο Μαντούδι έχει κοπεί από το Δαφνούσι και από το Προκόπι καθώς τα νερά του ποταμού Κηρέα φούσκωσαν και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Στο Μαντούδι κατάφερε να φτάσει μόνο η πυροσβεστική με ένα ερπυστριοφόρο όχημα. Και στην Βόρεια Εύβοια υπάρχουν κλειστοί δρόμοι. Από Ήλια για Αιδηψό και από Ροβιές για Μπουτά λόγω κατολισθήσεων.

Από το πρωί, οι κάτοικοι στο Μαντούδι  Ευβοίας μετρούν τις πληγές τους, καθώς πλημμύρισαν σπίτια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ανέβουν στις ταράτσες τους για να προστατευτούν.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Λοκρών και Λίμνης-Μαντουδίου.

«Αυτή την ώρα ζούμε την αγωνία για να βρούμε τους τρεις συνανθρώπους μας στην Εύβοια. Εκεί έχουμε ρίξει όλες τις δυνάμεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης. 

Συναγερμός σε Άγιο Κωνσταντίνο και Αταλάντη

«Θύματα» του Ζορμπά έγιναν και ο Θεολόγος και η Αταλάντη, όπου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα.

«Αν δεν είχαμε προλάβει να κόψουμε την κυκλοφορία των ΙΧ στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Βόλος: Αγνοείται κτηνοτρόφος από τη Βρύναινα Αλμυρού

Κλειστά αύριο τα σχολεία – Προβλήματα στους δρόμους

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018.

Περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Λοκρών στη Φθιώτιδα και Λίμνης-Μαντουδίου στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ από το Μαντούδι όπου μετέβη, «για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση.

Οι ζημιές τόσο στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου όσο και στο Δήμο Λοκρών είναι μεγάλες. Πήραμε απόφαση να κηρύξουν αυτούς τους δύο δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Όλη τη νύχτα στις κρίσιμες αυτές περιοχές δώσαμε μια μεγάλη μάχη και συνεχίζουμε να παλεύουμε με νερά και λάσπες» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Αποστόλου: Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας

«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την – βιβλική είναι η αλήθεια – καταστροφή που πλήττει την βόρεια Ευβοια αυτή τη τη στιγμή», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του νομού Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου.

Υπάρχουν «τρεις αγνούμενοι συμπολίτες μας, οι οποίοι ελπίζω να βρεθούν ζωντανοί». Και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας το ταχύτερο δυνατό. Είμαστε εδώ, δίπλα τους. Είναι πρωτοφανές αυτό το οποίο βιώνει η περιοχή».

1.800 κλήσεις στην πυροσβεστική πανελλαδικά

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα περισσότερες από 1.800 κλήσεις, από όλη τη χώρα, για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ έχει δεχθεί, έως αυτή την ώρα, από το νομό Αττικής 286 κλήσεις, Ευβοίας 165, Αργολίδας 150, Κορινθίας 960, Λακωνίας 60, Μεσσηνίας 102, Φθιώτιδας 57 και Μαγνησίας 4.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνολικά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 182 άτομα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

Συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κατευθύνονται βόρεια και ανατολικά, με ισχυρές βροχές και ανέμους έως και 9 μποφόρ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ταφύλλης, θα κηρυχτούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ενώ για την Αττική παραμένει η πλήρης ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, για βροχές οι οποίες κατευθύνονται διαστήματα μπορεί να είναι ισχυρές.

Παράλληλα ο κ. Ταφύλλης έκανε για μια ακόμα έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας που έχει συστήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Είπε συγκεκριμένα:

«Κάνω εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε συστήσει και ιδιαίτερα να μην διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χείμαρρους. Είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων που οργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να διασωθούν συμπολίτες μας μέσα από οχήματα που παρασύρθηκαν από ρέματα».

Σε ότι αφορά την κατάσταση μέχρι τώρα, ο κ. Ταφύλλης ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, τα σημαντικότερα από τα οποία εντοπίζονται στην Κορινθία και κυρίως στο Κιάτο, το Βέλο και το Ξυλόκαστρο, στην Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος, Κιβέρι) και στην Βόρεια Εύβοια.

«Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στο Μαντούδι της Εύβοιας λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης, ανέφερε ο κ. Ταφύλλης και συνέχισε: «Έχει ενεργοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τριών ατόμων που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα. Τα προβλήματα στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίστηκαν τις πρωινές ώρες.

«Η Πυροσβεστική επενέβη σε περισσότερα από 1.300 περιστατικά, στις πληγείσες περιοχές, πολλά από τα οποία αφορούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμών και διάσωσης ατόμων. Η ΕΛ.ΑΣ εφάρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν».

Σχετικά με το τί περιμένουμε από δω και στο εξής, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι σύμφωνα με το σημερινό έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Θεσσαλία στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική. Επίσης αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι , 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

 Τα προβλήματα σε αριθμούς

Σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς και στις νήσους Σπέτσες, Πόρο, Ύδρα και Κύθηρα δεχθήκαμε 273 κλήσεις για παροχή βοηθείας, για την αντιμετώπιση των εν λόγω συμβάντων συγκροτήθηκαν 40 συνεργεία με 80 πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Ενώ, έχουν πραγματοποιηθεί 17 απεγκλωβισμοί ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα.

Νομός Κορινθίας, στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Κορινθίων, Βέλου – Βόχας, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Λουτρακίου – Περαχώρας δεχθήκαμε συνολικά 640 κλήσεις για παροχή βοηθείας, μεταξύ αυτών 100 άτομα απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητα και οικίες. Για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν 55 συνεργεία με 141 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Νομός Αργολίδας, στο δήμο Άργους – Μυκηνών δεχθήκαμε 85 κλήσεις για παροχή βοηθείας, εκ των οποίων απεγκλωβίστηκαν 22 άτομα από αυτοκίνητα και οικίες. Στο δήμο Ερμιονίδας στο Κρανίδι δεχθήκαμε 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων, ενώ για το δήμο Ναυπλίου η Υπηρεσία μας δέχθηκε 8 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν 28 συνεργεία με 68 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Νομός Μεσσηνίας, στο δήμο Καλαμάτας δεχθήκαμε 75 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων στο δήμο Πύλου – Νέστωρος δεχθήκαμε 12 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων. Ενώ για τους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία δεχθήκαμε επιπλέον 5 κλήσεις για παροχή βοηθείας.

Νομός Λακωνίας, στο δήμο Σπάρτης δεχθήκαμε 52 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων

Νομός Φθιώτιδας, στο δήμο Αταλάντης δεχθήκαμε 44 κλήσεις για παροχές βοηθείας, αναλυτικά 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για κοπές δένδρων.

Νομός Ευβοίας, στην ευρύτερη περιοχή του Προκόπιου-Μαντουδίου του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού δεχθήκαμε 60 κλήσεις για παροχή βοηθείας, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 21 απεγκλωβισμοί ατόμων από αυτοκίνητα και οικίες. Για την αντιμετώπιση των συμβάντων έχουν συγκροτηθεί 25 συνεργεία με 60 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

 Δείτε ζωντανά πως κινείται αυτή τη στιγμή ο κυκλώνας "Ζορμπάς":


 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα