Το δημοψήφισμα στα Σκόπια που κρίνει τις ελληνικές κάλπες

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια που κρίνει τις ελληνικές κάλπες

Με το βλέμμα στραμμένο στα Σκόπια βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Οι ισορροπίες των δύο εταίρων ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, με τους ΑΝΕΛ να απειλούν με αποχώρηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Όλα τα παραπάνω βέβαια θα συμβούν στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από τους πολίτες της γειτονικής χώρας η Συμφωνία των Πρεσπών και προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων. Σε αντίθετη περίπτωση Τσίπρας και Καμμένος θα πάρουν μια βαθιά ανάσα καθώς αν δεν περάσει το δημοψήφισμα τότε η «καυτή πατάτα» θα μεταφερθεί στην επόμενη κυβέρνηση που πιθανότατα θα είναι εκείνη της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός που επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε συσκέψεις στο Μαξίμου, με το Σκοπιανό και το προσχέδιο του προϋπολογισμού να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του. Το Μαξίμου που έδειξε την έντονη ενόχληση του για την στάση των ΑΝΕΛ, έχει χαμηλώσει  επί του παρόντος τους τόνους, κάτι που επισημάνθηκε μέσω κυβερνητικών διαρροών επαναλαμβάνοντας πως όλα θα συζητηθούν και πάλι τον Μάρτιο.

Παράλληλα υπάρχει η αισιοδοξία πως ακόμα και αν κυβερνητικός εταίρος καταψηφίσει την συμφωνία, υπάρχουν βουλευτές από άλλα κόμματα που θα την υπερψηφίσουν, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που θέτουν ζήτημα δεδηλωμένης.

ΠΓΔΜ: Χαμηλή προσέλευση στις κάλπες για ναι ή όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Το τελευταίο χαρτί του Καμμένου

Ο Πάνος Καμμένος που παίζει το τελευταίο του χαρτί, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να μένει εκτός βουλής, επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους για το Σκοπιανό με στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων και των στελεχών του χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, αφού τα προηγούμενα 24ωρα αποχώρησε ο γραμματέας των ΑΝΕΛ Θύμιος Δρόσος. Τα περιθώρια έχουν στενέψει για τον Πάνο Καμμένο καθώς βλέπει ότι η κυβερνητική στήριξη που είχε το προηγούμενο διάστημα αρχίζει να εκλείπει με κορυφαία στελέχη να παίρνουν αποστάσεις, ενώ βουλευτές των ΑΝΕΛ ρίχνουν γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που έχει εξοργίσει τον υπουργό Άμυνας.

Μπλόκο από τη ΝΔ  

Το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης πριν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και υπάρξουν τετελεσμένα προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο Μαξίμου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσουν με την πρόταση μομφής να εκμεταλλευτούν την αποχώρηση των ΑΝΕΛ φέρνοντας ουσιαστικά τον Πάνο Καμμένο προ των ευθυνών του.

Παράλληλα θα μπλοκάρουν με αυτό τον τρόπο και το «ΝΑΙ» των βουλευτών  Ποταμιού αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών που σκόπευαν να στηρίξουν την κύρωση της συμφωνίας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση και θα αναγκαστεί να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία αρκετά νωρίτερα απ’ ότι η ίδια υπολογίζει. Άλλωστε την κύρωση της συμφωνία έχει δηλώσει πως θα την καταψηφίσει το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τονίσει πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από το χρονικό σημείο που θα επιλέξει η ΝΔ να καταθέσει την ψήφο δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, καθώς οι έξι μήνες από την προηγούμενη πρόταση μομφής ολοκληρώνονται στις 17 Δεκεμβρίου, το διάστημα δηλαδή που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός και θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων. Αξίζει να σημειωθεί πως για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να την στηρίξουν εκτός από τα τρία κόμματα που προαναφέραμε το ΚΚΕ ή Χ.Α και βέβαια να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα