Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Ο λόγος στους πολίτες. Τελευταίες προβλέψεις

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Ο λόγος στους πολίτες. Τελευταίες προβλέψεις

Αύριο στις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ, με τους πολίτες να απαντούν στην ερώτηση αν επιθυμούν τα Σκόπια να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με προϋπόθεση την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.

Αντί ο Ζόραν Ζάεφ, να καλεί τους πολίτες να εκφράσουν τη συμφωνία ή την διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών, το ερώτημα διατυπώνεται ως εξης:

"Είστε υπέρ της εισόδου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" και την Δημοκρατία της Ελλάδας;"

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως οριακά επικρατεί το «ΝΑΙ», δηλαδή η επικύρωση από τον λαό της γείτονος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ΠΓΔΜ μπήκε και τυπικά στις τελευταίες ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών με τις τελευταίες εκδηλώσεις των δύο πλευρών.

Πλέον έχει επιβληθεί  σιωπή μέχρι οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες το πρωί της Κυριακής με τον Ζόραν Ζάεφ να στέλνει πρωθυπουργικό μήνυμα στον λάο.

«Αυτή είναι η επιλογή για το μέλλον σας, για το μέλλον των παιδιών σας. Είναι η επιλογή για το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα η πλευρά που αντιτίθεται στη συμφωνία με την Ελλάδα συνεχίζει την καμπάνια για την προώθηση της αποχής από τις κάλπες.

Οι διαδηλωτές είναι ιδιαιτέρως σκληροί απέναντι στον Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαστε αντίθετοι λόγω των μακεδονικών γονιδίων μας και του λαού μας. Αλλάζουν το Σύνταγμα και τα γονίδιά μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε έναν ψυχοπαθή να μας αλλάξει το όνομα. Γι αυτό είμαστε εδώ» λέει μία διαδηλωτής.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα ψήφου ενώ το Σάββατο θα ψηφίσει η διασπορά αλλά και κάποιες ειδικές κατηγορίες, όπως οι φυλακισμένοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα