Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Στην κορυφή της ατζέντας το Κυπριακό

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Στην κορυφή της ατζέντας το Κυπριακό

Σε βελτιωμένο κλίμα -σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση- συναντήθηκαν σήμερα (25.09.2018) για μία ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κυπριακό ήταν στην κορυφή της ατζέντας με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει την ελληνική πρόταση για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν από εκεί που είχαν μείνει στη Ελβετία.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη του ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, επανέλαβε τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμα, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας τον προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη.

 


Τσίπρας – Ερντογάν: Να εντατικοποιηθούν οι επαφές

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ερντογάν συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Όπως αναμενόταν, τη συνάντηση απασχόλησε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία για να υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών. Στα θέματα που επίσης απασχόλησαν ήταν το αυτό της ασφάλειας, όπου και οι δύο τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την οκονομία, ενώ «αναζωπυρώθηκε» το ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη.

Ερντογάν: Αιχμές για την Ελλάδα BINTEO

Για ακόμα μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε αιχμές για την Ελλάδα αναφορικά με την χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016.

«Χώρες που τις θεωρούμε φιλικές αντιστέκονται και ακόμη και τώρα δεν μας δίνουν τα μέλη της FETO (γκιουλενιστές)», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι στη χρήση των κυρώσεων ως όπλων ενώ η Άγκυρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον για την τύχη του χριστιανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατείται από τις τουρκικές αρχές.

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός στην αυθαίρετη ακύρωση των εμπορικών συμφωνιών και στη χρήση των οικονομικών κυρώσεων ως όπλων», σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις» τόνισε ο Ερντογάν.

«Σήμερα, κάποιες χώρες επιχειρούν επίμονα να προκαλέσουν το χάος. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις» τόνισε ο Ερντογάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

  newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα