Πώς διασώζονται συμφωνία των Πρεσπών και κυβέρνηση χωρίς τον Καμμένο

Πώς διασώζονται συμφωνία των Πρεσπών και κυβέρνηση χωρίς τον Καμμένο

Μπορεί οι συνεχιζόμενες τριβές Καμμένου - Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών να εκπέμπουν άκρως αρνητικό κλίμα και να δίνουν λαβές για σενάρια περί «ρωγμών» στην κυβέρνηση, ωστόσο όλο και περισσότερο φαίνεται πως η έκβαση της συμφωνίας αλλά και η τύχη της κυβερνητικής θητείας δεν καθορίζονται από τη στάση Καμμένου. Πολλοί δε εκτιμούν ότι αυτό είναι σε γνώση του ίδιου του κυβερνητικού εταίρου και ακόμη ότι το όποιο σκηνικό ρήξης προαναγγέλλεται, το οποίο θα δούμε όταν έρθει η ώρα, έχει ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί μεταξύ των δύο εταίρων.

Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τρίτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέπεμψε βεβαιότητα ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί βγαίνουν, οπότε δεν έχει σημασία τι θα κάνει ο Καμμένος, του οποίου κατά τα λοιπά «οι απόψεις είναι σεβαστές». Τόνισε μεταξύ άλλων: «Αν δείτε δε τους πολιτικούς συσχετισμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η συμφωνία και θα κατατεθεί και θα κυρωθεί».

Οι δηλώσεις Καμμένου τη Δευτέρα, ότι οι ΑΝΕΛΛ θα αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση πριν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στο κοινοβούλιο για κύρωση, έδειξαν να κλιμακώνουν την «απειλή» κατά της κυβέρνησης, ωστόσο η απειλή αυτή πρακτικά φαίνεται να «υπονομεύεται από τις διαθέσεις ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛΛ, οι οποίοι είτε διαφωνούν με τη συμφωνία αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση, είτε στηρίζουν και τη συμφωνία και την κυβέρνηση. 

Από την άλλη διαθέσεις στήριξης της συμφωνίας ή / και της κυβέρνησης υπάρχουν και στο Ποτάμι. Πολλώ δε μάλλον που από την κυβέρνηση διακινείται η πληροφορία περί του ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να προτείνει τον Σταύρο Θεοδωράκη ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση το παραπάνω κλίμα και τις πρόσφατες δηλώσεις Καμμένου, που έδειξαν να «αναβαθμίζουν» την απειλή πτώσης της κυβέρνησης, διαμορφώνεται ένα βασικό σενάριο στην πορεία προς την κύρωση της συμφωνίας: 

 Η συμφωνία περνάει με πάνω από 151 ψήφους.

Στην περίπτωση που ο Καμμένος αποσύρει τη στήριξη προ της κύρωσης και ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (ώστε με αυτήν να κυρώσει και τη συμφωνία), η κυβέρνηση φαίνεται πως διασώζεται με μεμονωμένες ψήφους των ΑΝΕΛΛ που είναι πιθανό να μην πειθαρχήσουν στη γραμμή και με ψήφους από το Ποτάμι.

Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί

Αναλυτικά, όπως παρουσιάστηκε το σχετικό σενάριο στο χθεσινό φύλλο του «Π»:

«Τούτων δοθέντων, έχουν βγει έξω τα μολύβια και μετρούν «κουκιά» όχι μόνο για τη συμφωνία (όπου φαίνεται να συγκεντρώνονται με σχετική ασφάλεια και άνεση λίγο πάνω από 151 ψήφοι), αλλά και για το ενδεχόμενο ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή η Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής μετά την απόσυρση στήριξης των ΑΝΕΛΛ. Σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό τότε, ήδη καταγράφονται διαθέσεις ορισμένων βουλευτών ή υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις για άλλους.

Ήδη, στις δηλώσεις Καμμένου αντέδρασαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος είναι υπέρ της Συμφωνίας, αλλά και ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος καταψηφίζει μεν τη συμφωνία αλλά δηλώνει, διαφωνώντας δημόσια με τον Πάνο Καμμένο ότι δεν θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών λόγο για να πέσει η κυβέρνηση. Πολύ καλές σχέσεις, εν τω μεταξύ, διατηρεί απευθείας με το Μαξίμου η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, επομένως θεωρείται από τα πρόσωπα που δύσκολα θα στήριζαν μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται διατεθειμένος να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, αλλά στο ενδεχόμενο μομφής δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το ερώτημα εδώ είναι πρώτον αν θα τηρήσει τη στάση αυτή μέχρι τέλους, και δεύτερον ποια στάση θα κρατήσουν τα υπόλοιπα στελέχη του Ποταμιού και αν θα ακολουθήσουν όλοι τη γραμμή, καθώς τουλάχιστον οι Διανέλλης και Λυκούδης δεν ψηφίζουν απλώς τη συμφωνία, αλλά δείχνουν όλο το προηγούμενο διάστημα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, λοιπόν, σε τυχόν πρόταση μομφής η κυβέρνηση, έχοντας μετατρέψει τη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης, συγκεντρώνει 151 ψήφους (υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 145 συν την συνεργαζόμενη ανεξάρτητη βουλευτή και αναπληρώτρια υπουργό Κατερίνα Παπακώστα), τότε η κυβέρνηση δεν πέφτει και ακολουθεί η κύρωση της συμφωνίας.

Σε αυτό το σενάριο πάντως, πιθανόν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι: η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία, ο Καμμένος θα έχει κάνει το μέγιστο δυνατό για να διαφοροποιηθεί και η Ν.Δ. θα έχει εξασφαλίσει ότι, παρά την πρόταση μομφής (εφόσον την κάνει), δεν θα γίνουν εκλογές χωρίς προηγουμένως να έχει ψηφιστεί η συμφωνία (κάτι που σημαίνει ότι τότε θα έπρεπε να ψηφιστεί από τη νέα Βουλή).

Μένει ανοιχτό στη συνέχεια το ζήτημα των εκλογών, καθώς θα είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα