Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Το μεταναστευτικό χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Το μεταναστευτικό χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα

Το προσφυγικό δεν λύνεται με κράτη φρούρια» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ για το μεταναστευτικό και τοBrexit.

«Η προσφυγική κρίση είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «από τη μία υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται φτιάχνοντας κράτη φρούρια, ενώ από την άλλη αυτοί που πιστεύουν ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του, όπως οι πόλεμοι, συρράξεις και ανισότητες στις χώρες από όπου προέρχονται οι προσφυγικές ροές».  

«Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίθεση... Όσοι ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο, έχουν κοντόφθαλμη λογική. Η Ελλάδα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία (...) Δεν θα μπορούσε να ανήκει στο δεύτερο στρατόπεδο. Είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Ελλάδα, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο αυτών με όραμα για την Ευρώπη και για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά της. «Όσοι επιθυμούν να μεταφέρουν την Ελλάδα στο άλλο στρατόπεδο, πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά. Πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική», ανέφερε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας υπαινιγμούς για τη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη διαχείριση των συνόρων  που θα είναι αποτελεσματικός με διαμερισμό «των ευθυνών και των βαρών».  Όπως τόνισε, κατά τη Σύνοδο συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή. «Ταυτόχρονα, στη σύνοδο αντιμετωπίσαμε και την προοπτική για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, μία εξέλιξη πολύ σημαντική αν συμβεί» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη «δίκαιης» αναθεώρησης του Δουβλίνου, με παράλληλη δημιουργία μηχανισμού για την ανακούφιση των Μεσογειακών χωρών, κάτι το οποίο όπως είπε, έθεσε επιτακτικά στη Σύνοδο. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρότεινε και την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας ευρωμηχανισμού πολιτικής προστασίας, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές τόσο στο Μάτι, όσο στη Σουηδία και την Πορτογαλία, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη ενίσχυσης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας που θα διανέμει βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα.  Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή.

Αναφορικά με το Brexit, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

 

skai

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα