Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 θα κατέβει στις εκλογές γιατί η πορεία της χώρας είναι αδιέξοδη

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 θα κατέβει στις εκλογές γιατί η πορεία της χώρας είναι αδιέξοδη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του «ΜέΡΑ25» θα πάρει μέρος στις εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές, τονίζοντας πως στόχος είναι να δείξουν ότι υπάρχει εναλλακτική.

«Το ΜέΡΑ25 ενοχλεί τόσο το παλιό μνημονιακό τόξο όσο και τη σημερινή κυβέρνηση. Η ΕΡΤ δεν έπαιξε ούτε ένα δευτερόλεπτο την παρουσία μας στη ΔΕΘ. Θα πάρουμε μέρος στις εκλογές γιατί πιστεύουμε ότι η πορεία της χώρας είναι αδιέξοδη» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

«Κατεβαίνουμε για στις εκλογές για να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει το κόμμα μας. Θα κάνουμε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα, έχουμε 10.000 μέλη στην επικράτεια».

Υποψηφιότητα για προεδρία της Κομισιόν

Σχετικά με την πρόταση του Μπενουά Αμόν να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Ο Μπενουά Αμόν είναι μέλος του ευρωπαϊκού μας κινήματος για τον εκδημοκρατισμό στην Ευρώπη. Το 2014 στις ευρωεκλογές είχε ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για την δημοκρατικότερη εκλογή προέδρου της Κομισιόν, από την οποία προέκυψε ο κ. Γιούνκερ, αυτή η διαδικασία καταργήθηκε, μέσα στη γενικότερη απορρύθμιση και αποδόμηση της ΕΕ. Θα κατέβουμε σε τουλάχιστον 11 χώρες στις ευρωεκλογές και ο κ. Αμόν πρότεινε να προωθήσω εγώ το πρόγραμμά μας ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν».

Συνεργασία με άλλα κόμματα

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εμείς ως ΜέΡΑ25 έχουμε την άποψη ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν στο πολιτικό σύστημα και έχουν και δίκιο. Μία σύμπραξη που θα προκύψει από συμφωνίες κορυφής δεν πείθει, γιατί πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε στις προγραμματικές θέσεις. Δουλεύουμε 2,5 χρόνια στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων, δημόσιο χρέος/κόκκινα δάνεια/επενδύσεις/φτώχεια/δημοκρατικοί θεσμοί. Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα officia, δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση για την αρχηγία. Έχουμε στείλει το πρόγραμμά μας σε όλους και τους έχουμε προσκαλέσει σε διάλογο αλλά αυτό δεν έχει προκύψει».

Μη περικοπή των συντάξεων

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή των συντάξεων ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι και να μην περικοπούν αυτές, θα περικοπεί κάτι άλλο.

«Θα ήθελα να δω να μη γίνονται οι περικοπές στις συντάξεις. Έχουμε όμως δεσμευτεί σε σκληρή λιτότητα μέσα από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με υπογραφή αυτής της κυβέρνησης. Επομένως και να μην περικοπούν οι συντάξεις τώρα, κάτι άλλο θα περικοπεί τώρα ή λίγο αργότερα».

«Τσίπρας και Μητσοτάκης υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν»

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση των capital controls ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ απόφαση της Ελλάδας, αλλά της ΕΚΤ.

«Με τον ίδιο τρόπο που εξευτέλισαν τον κ. Σαμαρά το 2014 θα κάνουν ακριβώς το ίδιο και με τον κ. Μητσοτάκη αν το επιχειρήσει».

Ενώ τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας υπόσχονται πράγματα που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, όπως η στήριξη των ασθενέστερων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η κατάργηση των capital controls, που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν χωρίς ρήξη με την τρόικα».

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα