Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Επεισοδιακή ήταν η πρεμιέρα του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής καθώς αποχώρησαν οι τομεάρχες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Κουμουτσάκος και Ανδρέας Λοβέρδος, αντίστοιχα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής) είχαν ειδοποιηθεί από τα μέσα Αυγούστου για την  «ιδρυτική» σύσκεψη, που θα είχε ως μοναδικό θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου.

Αρνητικά απάντησε μόνον το ΚΚΕ. Με την έναρξη της σύσκεψης, ωστόσο, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε να διευρυνθεί η ατζέντα και να συζητηθούν θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια, τα ελληνοτουρκικά και τη Ρωσία. Κι όταν αυτό δεν έγινε, αποχώρησε.

Μετά την αποχώρηση Κουμουτσάκου το γραφείο Τύπου της ΝΔ διευκρίνισε πως: " Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ένα όργανο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνον την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη.

Με αυτήν τη θέση, η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του «συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει».

Η σημερινή, όμως, συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ, δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, όμως, υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις όπως για παράδειγμα: οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο.

Στα ζητήματα αυτά προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την διεύρυνση της συζήτησης, ώστε αυτή να καλύψει όχι μόνον το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το αίτημα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το απέρριψε δύο φορές ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Κατόπιν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Με τη στάση αυτή η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει:

1. Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

2. Την άρνηση της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Την θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε ως «εμπαιγμό» τη συνεδρίαση για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής. «Λέμε όχι στην δημιουργία αυτού του οργάνου. Η χώρα δεν χρειάζεται άλλο κράτος. Προτείνουμε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΚΥΣΕΑ» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.  

Πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι κανένα κόμμα δεν είχε ζητήσει (προ σύσκεψης) τη διεύρυνση της ατζέντας και ότι ως σημερινό θέμα είχε ορισθεί μόνο η συγκρότηση του Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, μιλούν για «προμελετημένη κίνηση» των δύο εκπροσώπων, προκειμένου να πληγεί ένα τόσο σημαντικό Συμβούλιο, όπως αυτό για την Εξωτερική Πολιτική.

Η στάση της αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Νίκου Κοτζιά. Υποστήριξε πως «η ΝΔ έχει αποφασίσει να μη συζητά επί των θεμάτων τα οποία καλούμεθα να λύσουμε, όπως τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και προτιμά να επιδίδεται σε ένα συνεχή καταγγελτικό λόγο».

Παράλληλα δημοσιοποίησε την πρόσκληση που είχε αποστείλει στα μέσα Αυγούστου. Κατηγόρησε τον Γ. Κουμουτσάκο γιατί, όπως είπε, παρέλαβε το έγγραφο ο ίδιος και το υπέγραψε στις 17 Αυγούστου. Από τότε, είπε, είχε χρόνο να κάνει παρατηρήσεις για την ημερήσια διάταξη. «Δεν το έκανε, λέγοντας ψευδώς ότι πήρε την πρόσκληση προ διημέρου, μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί και να ακολουθήσει μια πρωτοφανή πολιτική».

Επιμένει το Ποτάμι στη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας 

Το Ποτάμι επιμένει στην πρότασή του για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με τη συμμετοχή και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης. Θεωρεί "ότι αυτό υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απ' ότι η δημιουργία άλλου ενός κυβερνητικού οργάνου. Στον διάλογο που θα ακολουθήσει καλούνται όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους". Εκτιμά πως "η σημερινή αποχώρηση της ΝΔ τονίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη καλλιέργειας κλίματος συνεννόησης στα μείζονα εθνικά θέματα με συμμετοχή και της αντιπολίτευσης".

Αναλυτικά η δήλωση του Σπύρου Δανέλλη

«Η πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) έχει ως βασικούς στόχους το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τον αποτελεσματικό συντονισμό και την διακομματική συνεννόηση στα ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας. Η αλαζονική, για επικοινωνιακούς λόγους, αποχώρηση της Ν.Δ. από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, κατά τη συζήτηση σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), μετά την πρόταση του Ποταμιού, προκαλεί θλίψη και ανησυχία.Επιβεβαιώνει, παράλληλα, την αναγκαιότητα καλλιέργειας κουλτούρας συνεννόησης και συναίνεσης στα μείζονα Εθνικά θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Ασφάλειας».

 

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα