Πολιτική κόντρα Τσίπρα - ΝΔ και εκτός συνόρων στο Ευρωκοινοβούλιο

Πολιτική κόντρα Τσίπρα - ΝΔ και εκτός συνόρων στο Ευρωκοινοβούλιο

Σκηνικό που θύμιζε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς ο πρωθυπουργός αντάλλαξε «πυρά» σε μια σειρά θεμάτων και με ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα τους και η εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτής του κόμματος, Μαρία Σπυράκη.

«Ειλικρινά δεν είχα σκοπό να πάρω τον λόγο πριν ακούσω τον πρώτο γύρο της απάντησης σας. Άκουσα λοιπόν με προσοχή ότι ισχυρίζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεποτισμός, ότι υπάρχουν θαυμαστές του Πινοσέτ. Περίμενα αλήθεια κύριε Πρόεδρε, μια και χθες εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως θα στηρίξει η ΕΕ το Μάτι και συμπλεύσαμε όλες οι πολίτικες ομάδες, να στηρίξει η ΕΕ το Μάτι». δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. 

Όπως πρόσθεσε: «Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μην μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματος σας να υπηρετούν στην κυβέρνηση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς και λανθασμένες προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι οι οποίοι πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα».

Η Μαρία Σπυράκη έκλεισε την τοποθέτηση και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αλήθεια θέλω να σας ρωτήσω από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Έλληνες , αυτή του διχασμού;».

Λίγη ώρα αργότερα ο  πρωθυπουργός κλείνοντας την τριτολογία του «σήκωσε το γάντι»  και απάντησε στην ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.

«Αναφερθήκατε στην συγκέντρωση 3-4 χιλιάδων ακραίων στη Θεσσαλονίκη, καμία σχέση με τα μεγάλα συλλαλητήρια που όντως έγιναν τον Φεβρουάριο - και ξέρετε θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω, εσείς ήσασταν που για χρόνια ως προβεβλημένη δημοσιογράφος σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, κάθε βράδυ σχεδόν, όταν είχαμε πράγματι μαζικές διαδηλώσεις και μεγάλη καταστολή, τα 5 πρώτα χρόνια των μνημονίων, από το σταθμό σας βγαίνετε και ουσιαστικά ασκούσατε το λειτούργημα της πληροφόρησης αποκρύβοντας -όπως η ίδια παραδεχθήκατε- την αλήθεια. Και τότε δεν είχατε καμία ιδιαίτερη ευαισθησία ούτε στο να παρουσιάσετε τα πραγματικά νούμερα των διαδηλώσεων, αλλά ούτε και να αναδεικνύετε την καταστολή και τη βία που υπέστησαν αυτές οι διαδηλώσεις, Σήμερα σας βλέπω ότι έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, χαίρομαι» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και σημειώνοντας ότι «η ευαισθησία δεν πρέπει να είναι αλά καρτ» τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καταστολή ούτε βία».

Λίγη ώρα αργότερα εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη τόνισε δεν είναι συνηθισμένο να είναι άδεια η αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου όταν έρχεται πρωθυπουργός ή Πρόεδρος χώρας. «Θέλω να σας θυμίσω πόσο μεγάλη συμμετοχή είχαμε στο Ευρωκοινοβούλιο όταν ήρθε και μας μίλησε ο Μακρόν ή όταν γενικότερα απευθύνεται στο Ευρωκοινοβούλιο κάποιος σημαντικός ηγέτης. Σήμερα, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές ήταν απόντες. Παρόντες ήμασταν περίπου το 1/10 των ευρωβουλευτών, το είδατε και στα πλάνα, δεν χρειάζεστε τη δική μου μαρτυρία. Παρών δεν ήταν ούτε ο πρόεδρος Γιούνκερ, παρά το γεγονός ότι συνηθίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν να έρχεται όταν μιλούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων» υπογράμμισε η κ. Σπυράκη

ΝΔ: Ήταν εκτός τόπου και χρόνου

Στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην Αξιωματική αντιπολίτευση αό το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στέκεται η ανακοίνωση Νέας Δημοκρατίας. 

«Ο κ. Τσίπρας ήταν σήμερα εκτός τόπου και χρόνου. Αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όπως ήταν το θέμα για το οποίο προσκλήθηκε, άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του. Αυτό, όμως, προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων από ξένους ευρωβουλευτές που δεν έχουν βέβαια μόνο γνώση, αλλά και άποψη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σχολιάζει η Πειραιώς. 

Η ΝΔ σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε:

- Γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ;

- Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές;

- Πού πήγαν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα;

- Τι έχει να πει για τα 100 δισ. ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;

«Ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε πλήρως. Και ως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, επετέθη στον πρόεδρο της Ν.Δ., λες και μιλούσε στη Δ.Ε.Θ. ή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας», τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για την ομιλία του πρωθυπουργού 

Η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή του "τέρατος του ακροδεξιού λαϊκισμού" και η αναφορά του στην επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, ως επιτυχία του ελληνικού λαού, τράβηξαν -μεταξύ άλλων- το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προειδοποίησε σήμερα τους ευρωβουλευτές έναντι της επιστροφής του "τέρατος του ακροδεξιού λαϊκισμού", υποσχόμενος παράλληλα "ένα νέο ξεκίνημα" για την Ελλάδα που βγήκε από την κηδεμονία των πιστωτών της, γράφει η γαλλική L’Express. 

«Η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 όπως έχει ζητηθεί από τους πιστωτές, αλλά οι πολιτικές για να επιτευχθεί αυτό θα καθοριστούν από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση του ελληνικού κράτους, λέγοντας "Έχουμε ξεπεράσει την κρίση χωρίς να καταστρέψουμε τη χώρα"», σημειώνει η Deutsche Welle.

«Τσίπρας στο ΕΚ: Η Ελλάδα τα κατάφερε», είναι ο τίτλος του άρθρου του Euractiv.

 

  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα