Πρώτο κουδούνι με μήνυμα κατά του bullying - Γαβρόγλου: Του χρόνου τα μαθήματα θα αρχίζουν στις 9:00

Πρώτο κουδούνι με μήνυμα κατά του bullying - Γαβρόγλου: Του χρόνου τα μαθήματα θα αρχίζουν στις 9:00

Τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους μαθητές τους, άνοιξαν σήμερα τα σχολεία όλης της χώρας. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480.

Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Ακόμη, από τη νέα σχολική χρονιά, σε ορισμένες τάξεις, οι μαθητές θα έχουν νέα βιβλία σε συγκεκριμένα μαθήματα. Ειδικότερα, νέο βιβλίο θα έχουν τα Μαθηματικά της Ε' Δημοτικού, τα Γερμανικά της Α' Λυκείου, τα Γαλλικά της Β' Λυκείου, καθώς επίσης και το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» της Β' Λυκείου.

Σε νέα κτίρια και αίθουσες διδασκαλίας που υλοποίησε η ΚΤΥΠ ΑΕ, θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά για πάνω από 1.500 μαθητές σε όλη τη χώρα, ενώ, η εταιρεία κατασκευάζει, δημοπρατεί και μελετά δημόσια σχολικά έργα συνολικής αξίας άνω των 120.000.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 12.000 μαθητών.

Παράλληλα, η ΚΤΥΠ ΑΕ υλοποιεί έργα αναβάθμισης και συντήρησης σε δεκάδες υφιστάμενες σχολικές μονάδες διαφόρων Δήμων, στα οποία φοιτούν χιλιάδες μαθητές, ενώ οι υπηρεσίες της μελετούν δεκάδες έργα με στόχο το σύνολο της μαθητικής κοινότητας να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας δημόσια σχολική στέγη και εξοπλισμό, χωρίς διακρίσεις.

Η ΚΤΥΠ ΑΕ ολοκλήρωσε μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2018, έργα συνολικής αξίας περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που αφορούν σε 12 νέες σχολικές μονάδες και θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 1.500 μαθητών, οι οποίοι μέχρι τώρα έκαναν μάθημα σε ακατάλληλες ή και ενοικιαζόμενες αίθουσες.

Δείτα αναλυτικά ποια είναι τα σχολεία

Γαβρόγλου: Του χρόνου τα μαθήματα θα αρχίζουν στις 9:00

Συμβολική χαρακτήρισε την παρουσία του στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, καθώς θέλησε να επισημάνει την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

«Ο βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να εκφράσω την έμφαση που δίνουμε και θα δώσουμε στα ΕΠΑΛ ως κυβέρνηση και ως υπουργείο» είπε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους μαθητές: «Έχει σημασία να κερδίσετε την κοινωνία, να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο. Αυτό τελείωσε. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», που ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά, φέτος υλοποιείται σε όλα τα επαγγελματικά λύκεια. Το πρόγραμμα πέρασε με επιτυχία τις «εξετάσεις» πέρυσι και είναι μεγάλη η ικανοποίηση στο υπουργείο για το γεγονός ότι οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ φέτος αυξήθηκαν κατά 15%.

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις επιτυχίες των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στις εισαγωγικές εξετάσεις της Τριτοβάθμιας, αλλά και στα καινούργια προγράμματα σπουδών. Μάλιστα, εξήγησε στους μαθητές τις επιλογές που τούς δίνει το ΕΠΑΛ και σημείωσε ότι από του χρόνου, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα έχουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα να πηγαίνουν στα διετή προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις και αποφοιτώντας από εκεί θα λαμβάνουν πτυχίο επαγγελματικών προσόντων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ο υπουργός χειροκροτήθηκε από τους μαθητές όταν ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα ξεκινούν τα μαθήματα από τις 09:00. «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» σχολίασε. Πρόκειται για μία απόφαση, πάντως, που δεν έχει παρθεί επίσημα, παρά μόνο μέχρι στιγμής, επίσημα είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του υπουργού.

Επίσης, ο υπουργός στάθηκε στο ζήτημα της βίας στα σχολεία, τονίζοντας ότι «η βία δεν είναι αστείο. Πρέπει να φύγει από τα σχολεία μας. Δεν έχει τόπο σε δημοκρατική κοινωνία». Τέλος, εξήρε τη στάση και το έργο των εκπαιδευτικών κατά τα χρόνια της κρίσης, καθώς, όπως είπε «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατέρρευσε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς».

Στη συνέχεια, ο υπουργός μετέβη στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων.

Αντιρατσιστικό μήνυμα και από τη γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε ανακοίνωσή της επίσης υπογραμμίζει την αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γιαννακάκη αναφέρει ότι «το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς,τονίζει την αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας και την ανάγκη διασφάλισης ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος».

Ακόμη, η γενική γραμματέας επισημαίνει ότι «μεμονωμένα κρούσματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που ακόμη και σήμερα, παραμονή του πρώτου κουδουνιού, διακινούνται διαδικτυακά, ενισχύουν την αποφασιστικότητα του Συμβουλίου να εντείνει τις προσπάθειές του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τη διασφάλιση της προστασίας ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται».

Γαβρόγλου: Το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί

«Σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

«Είκοσι χιλιάδες αναπληρωτές τοποθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους. Προφανώς θα υπάρξουν κάποια προβλήματα -ελάχιστα- και τα έχουμε εντοπίσει. Είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολο να έχεις σαφή εικόνα της πραγματικότητας, γιατί πρέπει οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώνουν τους διευθυντές της εκπαίδευσης, οι οποίοι να ενημερώνουν τους περιφερειακούς διευθυντές και όλα αυτά τα στοιχεία να έρχονται μετά από επεξεργασία -και το τονίζω το θέμα της επεξεργασίας ή ”φιλτραρίσματος”― στο υπουργείο κι εκεί πάντα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και κάποια προβλήματα τελευταίας στιγμής, με κάτι έκτακτο που μπορεί να έχει συμβεί σε κάποιον κλπ. Πάντως είναι σαφές ότι πάμε φέτος καλύτερα από πέρυσι, όπως πέρυσι πήγαμε καλύτερα από πρόπερσι», δήλωσε ο κύριος Γαβρόγλου. 

Εξάλλου, στο μήνυμα του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο κύριος Γαβρόγλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Απευθυνόμενος στους μαθητές και της μαθήτριες τονίζει ότι «αντιμετώπιση του εκφοβισμού δεν σημαίνει πως πρέπει να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας τα αστεία ή τα πειράγματα, την «πλάκα». Αστείο όμως δεν είναι η μαγκιά. Δεν είναι η συμμορία. Δεν είναι η βία και η κοροϊδία. Αν μας διασκεδάζει να επιβάλουμε τη δύναμή μας πάνω σε άλλους, σημαίνει ότι απλά δεν εκτιμάμε αρκετά τον εαυτό μας. Είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατική κοινωνία, να πιστεύουμε ότι «κανονικό» είναι μόνον αυτό που εμείς είμαστε ή εμείς πιστεύουμε, αδιαφορώντας για το «κανονικό» του άλλου. Γιατί η κοινωνία μας είναι ακριβώς το σύνολο των διαφορετικοτήτων:στην εμφάνιση, στη σωματική διάπλαση, στο χρώμα του δέρματος, στους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, στις πολιτιστικές αξίες και σε πολλά άλλα». 

Μήνυμα Γαβρόγλου κατά του σχολικού εκφοβισμού

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς,  ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στέλνει μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εύχομαι καλή δύναμη σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, στις μαθήτριες και τους μαθητές. Το Υπουργείο κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η φετινή χρονιά να πάει ακόμα καλύτερα από τις προηγούμενες. Είμαι βέβαιος ότι και σεις, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, θα κάνετε το ίδιο.

Φέτος θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού σε όλους μας bullying, που δυστυχώς επανήλθε πρόσφατα με ιδιαίτερα τραυματικό τρόπο στην επικαιρότητα. Καλώ τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους γονείς σε συστράτευση και εγρήγορση απέναντι σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπισή του φαινόμενο, αφού το σχολείο είναι ένας από τους χώρους εκδήλωσής του», αναφέρει ο Κώστας Γαβρόγλου.

«Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί παρά να κινείται στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας παιδαγωγικής στρατηγικής για την πρόληψη και την εξάλειψη της επιθετικότητας και της βίας. Γνωρίζουμε πως καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στην έκφραση βίαιων, απαξιωτικών και ρατσιστικών συμπεριφορών είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών είναι σημαντικό να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αλληλοσεβασμού, επικοινωνίας, διαλόγου, υπευθυνότητας, μέσα από την ενημέρωση, την καθοδήγηση αλλά κυρίως την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών τους: άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει, αποδεχτεί και εκτιμήσει τον εαυτό τους, είναι πιο έτοιμοι να αποδεχτούν και να εκτιμήσουν τον διπλανό τους. Αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει το «Πλαίσιο οργάνωσης Σχολικής Ζωής», που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο μας, ας προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν  την ανάπτυξη της συλλογικότητας και την καλλιέργεια του αισθήματος του ανήκειν στη σχολική κοινότητα για όλα τα παιδιά.

Συγκινητικό μήνυμα Γιαννιώτη: Αν δεν ήμουν δυσλεκτικός, δεν θα είχα φτάσει εδώ που είμαι

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία, κυλικεία και σχολεία του Πειραιά

Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έχει προχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ώστε οι μαθητές των δημοσίων σχολείων του δήμου να μετακινούνται με ασφάλεια και αμεσότητα. Μάλιστα, φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένεται ρεκόρ οκταετίας στον αριθμό των προγραμματισμένων δρομολογίων καθώς είναι αυξημένος κατά 14,5% ο αριθμός των μαθητών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Φέτος θα εξυπηρετηθούν συνολικά 1.420 μαθητές, αριθμός αυξημένος κατά 15,4% συγκριτικά με πέρυσι, όπου μετακινήθηκαν 1.230 μαθητές και κατά 65,8% σε σύγκριση με τη σχολική χρονιά 2014- 15, όπου μετακινήθηκαν 856 μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας, φέτος υπάρχουν 82 προγραμματισμένα δρομολόγια, όταν το έτος 2014-2015 πραγματοποιήθηκαν 53. Δεν είναι όμως τα μοναδικά δωρεάν δρομολόγια στον Πειραιά καθώς χωρίς πληρωμή θα μεταφέρονται και φέτος σε δημοτικά κολυμβητήρια του Πειραιά εκατοντάδες μαθητές.

Μαζί με την νέα σχολική χρονιά, ξεκινούν οι έλεγχοι τόσο στα σχολικά λεωφορεία, για το εάν τηρούνται οι κανόνες για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, όσο και στους χώρους εστίασης και τις σχολικές εγκαταστάσεις.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα