Στην Αθήνα οι θεσμοί - Στο μικροσκόπιο οι εξαγγελίες για συντάξεις,ΕΝΦΙΑ, φοροαπαλλαγές

Στην Αθήνα οι θεσμοί - Στο μικροσκόπιο οι εξαγγελίες για συντάξεις,ΕΝΦΙΑ, φοροαπαλλαγές

Στην Αθήνα οι θεσμοί για την πρώτη μεταμνημονιακή εποπτεία, στον απόηχο των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ για συντάξεις, ΕΝΦΙΑ και φοροαπαλλαγές

Επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψή τους, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και στον απόηχο του πακέτου εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσειςΟ προϋπολογισμός και οι συντάξεις αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των πρώτων συζητήσεων ενώ,  σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, για το επίμαχο, προνομοθετημένο μέτρο περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, οι θεσμοί θα περιμένουν να δουν τι έχουν να πουν οι ελληνικές αρχές.

Σε γενικές γραμμές, οι 5ημερες επαφές θεσμών - κυβέρνησης, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου - δεν θα έχουν σκοπό τη «διαπραγμάτευση», αλλά τη «διαβούλευση» και τη «συζήτηση» για το σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο έτος.

Σε αυτές θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα του συνταξιοδοτικού και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2015-2016, με την ταυτόχρονη επισήμανση εκ μέρους του ότι η χώρα μας είναι εντός δημοσιονομικών στόχων.

Η πρώτη έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η δεύτερη έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη στο τέλος Μαϊου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές, ο σκοπός της επίσκεψης των θεσμών είναι τετραπλός.

Πρώτον, οι θεσμοί θέλουν να δουν τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει κάποια τελική αποτίμηση, προέβλεψε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεύτερον, κατά την αποστολή τους στην Αθήνα, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νωρίς κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των συντάξεων.

Τρίτον, θα εξεταστεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα κ.λ.π.

Τέταρτον, οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.

 

 

news

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα