Πάιατ: Φυσικός μας εταίρος μια ισχυρή Ελλάδα

Πάιατ: Φυσικός μας εταίρος μια ισχυρή Ελλάδα

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», τονίζει ο Τζέφρι Πάιατ στην «Καθημερινή της Κυριακής» λίγο πριν την 83η ΔΕΘ (με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ).

Και αυτό διότι, όπως είπε, «η στρατηγική μας να στηριζόμαστε στην Ελλάδα, ως πυλώνα σταθερότητας, εξαρτάται από την επιτυχημένη ελληνική έξοδο από την οικονομική κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Όπως είπε «μια ισχυρή Ελλάδα είναι ένας φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα «προτιμώμενο εταίρο» των ΗΠΑ «στην εμπλοκή μας στα Δυτ. Βαλκάνια. Εχετε τεράστια επιρροή, ένα ήδη μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα και με δυνατότητα για περαιτέρω μεγέθυνσή του. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική, διότι «ξεκλειδώνει» τη σχέση με τους βόρειους γείτονες. Εντυπωσιάστηκα διότι στη Θεσσαλονίκη άκουσα από επιχειρηματίες να συμφωνούν, ακόμα και αν δεν τους άρεσε η συμφωνία των Πρεσπών, ότι αν εφαρμοστεί θα δημιουργήσει σημαντικές, νέες οικονομικές ευκαιρίες».

«Δεν πρόκειται απλώς για τα Σκόπια αλλά και για την ιστορική σχέση της Ελλάδας με όλες τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων», συνέχισε, «το γεγονός ότι η Ελλάδα μοιράζεται την αμερικανική άποψη ότι αυτές οι χώρες πρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αν οι λαοί τους το επιλέξουν. Αυτό θα είναι και μέρος του αμερικανικού πολιτικού μηνύματος στη ΔΕΘ και είμαι ευτυχής που θα έχουμε εκεί τον Ματ Πάλμερ, νέο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια».

Εξήγησε ακόμα πως ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα και όραμα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε σχέση με τη ραγδαία επιδείνωση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων και πως αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα ο κ. Πάιατ εξήγησε: «Οι αμερικανοτουρκικές διμερείς σχέσεις διέρχονται δύσκολη φάση, αλλά πρέπει να σταθούν αυτοτελώς. Σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ, να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της Ε.Ε. ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχθεί η συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.».

Αμερικανικές επενδύσεις

Καλά νέα χαρακτήρισε ο κ. Πάιατ το γεγονός ότι στη ΔΕΘ «υπάρχει πολύ ισχυρή αμερικανική επιχειρηματική συμμετοχή».

«Συμμετέχουν περισσότερες από 50 αμερικανικές εταιρείες, πολλές σε ανώτατο επίπεδο και πιστεύω πως αυτό αντικατοπτρίζει τη φρέσκια ματιά με την οποία βλέπουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οχι μόνο για την αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και για τον ρόλο που η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσουν ως βάση για την ευρύτερη περιοχή. Για να απαντήσω στην ερώτηση σας, οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από τα σήματα που θα στείλει η κυβέρνηση. Αλλά έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στο ραντάρ και η κυβέρνηση, ο λαός και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας θα έχουν μια φανταστική ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα