Καμμένος κατά Ζάεφ και Ντιμιτρόφ: Ο ελληνικός λαός θα έχει τον τελικό λόγο για το Σκοπιανό

«Η αναφορά σε "μακεδονικό έθνος" είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία» επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στην Βιέννη.

Δίνοντας ηχηρή απάντηση, όπως είπε σε «προκλητικές δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων» και διαμηνύοντας ότι «τον τελικό λόγο», ανεξάρτητα από την έκναση που θα έχει το δημοψήφισμα στα Σκόπια,  θα έχει ο ελληνικός λαός.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τους και ο υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης».

«Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τελευταίο κρούσμα προκλητικότητας, ήταν η ομιλία την Τετάρτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, του υπουργού  Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι όταν η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ η χώρα του «θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Αγωνία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη σε όλες τις πτυχές του, αλλά και η διαφαινόμενη ιταλο-ουγγρική συμμαχία στην ΕΕ απασχολούν τον γερμανόφωνο τύπο.

Κερδίζει έδαφος η συμφωνία εντός της ΠΓΔΜ

Υψηλά ποσοστά στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, καταγράφονται σε έρευνα που διενεργήθη και γνωστοποιήθηκε χθες σε όλα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Στην έρευνα του Center for Survey Research του International Republican Institute, ποσοστό της τάξης του 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως ή μερικώς με την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αιτιολογούν την επιλογή τους. Σε ποσοστό 49% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ κατά δήλωσε πως προτίθεται να ταχθεί το 22%.

Συνολικά υπέρ της συμμετοχής της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. τάσσεται το 83% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας, ενώ το ίδιο ποσοστό υπέρ του ΝΑΤΟ ανέρχεται στο 77%. Και στις δύο περιπτώσεις, η υποστήριξη έχει ανεβεί σημαντικά από πέρυσι.

 Ντιμιτρόφ στην Ευρωβουλή: Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε την μακεδονική γλώσσα

πηγή: antennanews, real

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα