Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης: Οι πρώτες δηλώσεις. Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης: Οι πρώτες δηλώσεις. Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού

 Στο Προεδρικό Μέγαρο ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τον πολιτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Γεροβασίλη, Ζορμπά και Νοτοπούλου, και οι κύριοι Χαρίτσης, Καλογήρου, Κουβέλης, Σαντορινιός, Πιτσιόρλας, Ρήγας, Κρέτσος, Δημαράς και Γιαννακίδης.

Τον θρησκευτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου, Παπακώστα, Χρυσοβελώνη, Κόλλια-Τσαρουχά και Τελιγιορίδου, και οι κύριοι Αραχωβίτης και Μπόλαρης.

Η ορκωμοσία για όσους επέλεξαν το θρησκευτικό όρκο, τελέστηκε από τον Επίσκοπο Κλήμης και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση πια. Μεγάλη η πρόκληση, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις», σημείωσε.

«Θα τα καταφέρουμε με το σωστό τρόπο», διεμήνυσε η υπουργός, προσθέτοντας: «Η ασφάλεια, η προστασία των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, με την εγγύηση των πολιτών, να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας εγγυάται και την ασφάλεια», κατεληξε η κ. Γεροβασίλη.

Από την πλευρά της η νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα,ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του ανασχηματισμού, είπε: «Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα γιατί έχουμε τον θάνατο ενός πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα υπόλοιπα μετά».

Κόλλια-Τσαρουχά: Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη

"Είναι ημέρες πένθους για την Πολεμική μας Αεροπορία. Λυπάμαι που υπό αυτές τις συνθήκες αναλαμβάνω το Υφυπουργείο της Εθνικής Άμυνας, όμως είναι τιμή, όπως μεγάλη τιμή ήταν να υπηρετώ τη Μακεδονία και τη Θράκη εδώ και περίπου 3,5 χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,"δήλωσε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, λίγο πριν από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων και των δυσκολιών. Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση. Η πρόκληση είναι μεγάλη».

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης όπως είχε προαναγγελθεί περιείχε μετακινήσεις αλλά και ανοίγματα προς χώρους.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκαν 13 νέα πρόσωπα, ενώ αποχώρησαν τέσσερα ηχηρά ονόματα υπουργών.

Συγκεκριμένα, τα 13 νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι τα εξής:

Μιχάλης Καλογήρου (υπουργός Δικαιοσύνης), Σταύρος Αραχωβίτης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Μυρσίνη Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού). Παναγιώτης Ρήγας (αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας), Κατερίνα Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης), Λευτέρης Κρέτσος (υφυπουργός ΨΗΠΤΕ), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών), Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Στάθης Γιαννακίδης (υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), Ολυμπία Τελιγιορίδου (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Γιώργος Δημαράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος), Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων).

Δεδομένης της μετακίνησής του στην κομβική θέση του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την εκλογή του στην ΚΕ του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης δε συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, ενω εκτός κυβέρνησης έμειναν ο Σταύρος Κοντονής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ο οποίος θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιάννης Τσιρώνης, η Λυδία Κονιόρδου, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Από τους ΑΝΕΛ εκείνοι που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο πρόεδρος τους, Πάνος Καμμένος (υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας), ο Τέρενες Σπένσερ Κουίκ (υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό), η Έλενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), η Μαρία Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών), η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας), ο Νίκος Μαυραγάνης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), ο Βασίλης Κόκκαλης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στις 2 μ.μ., ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού με καραμπόλες και εκπλήξεις

Ο πρωθυπουργός φοβούμενος να μην μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κύκλο εσωστρέφειας, ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, απέφυγε να μετακινήσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και προχώρησε σε ένα ανασχηματισμό που δεν προσδίδει το μήνυμα της ανανέωσης και της επανεκκίνησης που ήθελε να στείλει προς την κοινωνία.

Ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το ιδιόμορφο «υπουργικό κοκτέιλ» και να ανακοινωθεί χθες το απόγευμα από τον Δημήτρη Τζακανακόπουλο υπήρξε έντονο παρασκήνιο με τον Αλέξη Τσίπρα να γράφει και να σβήνει αρκετές φορές τα ονόματα στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς υπήρξαν εντάσεις αλλά και αρνήσεις.

Πώς φτάσαμε στην συγκατοίκηση Γεροβασίλη – Παπακώστα

Ήταν μία από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού που κανείς δεν είχε προβλέψει, αν και σύμφωνα με πληροφορίες «κλείδωσε» την τελευταία στιγμή. Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν από εκείνα τα στελέχη που δεν έδειχναν πως θα μετακινούνταν, άλλωστε το ίδιο πίστευε και η ίδια σε κατ ιδίαν συζητήσεις που είχε.

Ωστόσο λίγες μόλις ώρες πριν από τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας την καλεί στο Μαξίμου και της ανακοινώνει την πρόθεση του να την δώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ παράλληλα της ανακοινώνει ότι θα έχει για υφυπουργό την Κατερίνα Παπακώστα. Η Όλγα Γεροβασίλη εκφράζει τις έντονες ενστάσεις της αλλά τελικά ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες κατάφεραν να την πείσουν.

Τρία υφυπουργεία προτάθηκαν στην Παπακώστα

Η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα στην κυβέρνηση δεν ήταν τελικά τόσο εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ίδια δεν επιθυμούσε να συνεργαστεί με συγκεκριμένους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν ανακοινωθεί η τοποθέτηση της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της είχε προταθεί θέση υφυπουργού στο Παιδείας αλλά και στο Υγείας όμως αρνήθηκε καθώς δεν επιθυμούσε να είναι μαζί με τον Παύλο  Πολάκη.

Η έκπληξη στο Εσωτερικών

Αιφνιδιάστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να του ανακοινώνει πως θα μετακομίσει στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα θετικά σχόλια που είχε ακούσει από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από πολιτικούς του αντιπάλους ότι για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων τον έκαναν να θεωρεί πως δεν θα μετακινηθεί.

Ωστόσο το γεγονός ότι αποφεύγει τις ρήξεις και κυρίως οι καλές του σχέσεις με τον Πάνο Σκουρλέτη τον οδήγησαν τον πρωθυπουργό να τον επιλέξει. Παράλληλα φέρεται να γνωρίζει αρκετά καλά τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες λόγω της συνεργασίας του στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ ήταν παρών σε όλα τα περιφερειακά συνέδρια.

Πλήρωσε την κόντρα με τον Παπαγγελόπουλο

Ηταν κοινό μυστικό πως οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης δεν σχεδόν τυπικές. Ο Σταύρος Κοντονής είχε αρκετές φορές εκφράσει τις ενστάσεις του για την αποτελεσματικότητα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έχει αναλάβει τον τομέα της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Το κλίμα βάρυνε ακόμη περεταίρω για τον Σταύρο Κοντονή μετά την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου για το σκάνδαλο της Energa.

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται δυσαρεστημένος από αυτή την απόφαση του πρωθυπουργό κάτι που το έδειξε και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όταν του πρότεινε να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Σταύρος Κοντονής το αρνήθηκε.  

Παράλληλα δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η επιλογή του Μιχάλη Καλογήρου για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης καθώς πρόκειται για πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη καθώς ήταν Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Με το βλέμμα στο Σκοπιανό

Το γεγονός ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα μπήκαν βουλευτές από την Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό ότι πήρε από τους ΑΝΕΛ το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης δείχνει πως στην κυβέρνηση ετοιμάζονται και για την Συμφωνία των Πρεσπών που θα επιστρέψει τον επόμενο μήνα στην επικαιρότητα με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην γειτονική χώρα.

Τόσο ο Μάρκος Μπόλαρης όσο και η Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καστοριά είχαν σηκώσει μεγάλο βάρος την περίοδο των συλλαλητηρίων και είχαν δεχθεί πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους, αλλά τελικά επιβραβεύτηκαν γι αυτήν τους την στάση από τον πρωθυπουργό που τους επιβράβευσε βάζοντάς τους στην κυβέρνηση.   

με πληροφορίες από pontiki, thetoc

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα