Επιμένει η κυβέρνηση: Εφικτό να μην περικοπούν οι συντάξεις. Τον Οκτώβριο οι κρίσιμες αποφάσεις

Επιμένει η κυβέρνηση: Εφικτό να μην περικοπούν οι συντάξεις. Τον Οκτώβριο οι κρίσιμες αποφάσεις

Τον Οκτώβριο, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα ληφθούν – σύμφωνα με πληροφορίες – οι κρίσιμες αποφάσεις για το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

Ήδη, κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα τονίσει πως η περικοπή ίσως να μη γίνει, αφού - όπως ισχυρίζονται - υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος που επιτρέπει την αναστολή του μέτρου.

«Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ήταν ήδη κοντά στα 650 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και θα προσεγγίσει, σε ετήσια βάση, το 1,5 δισ. ευρώ, πάνω από τους δικούς μας στόχους, επιτρέποντας να εξεταστεί όχι μόνο η μη μείωση συντάξεων, αλλά και να υλοποιηθούν φορολογικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε – μιλώντας στον Real FM) είπε πως θεωρεί ότι «έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτίμησε – μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM - ότι δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, διότι δεν αποτελούν θεσμική μεταρρύθμιση και δε χρειάζεται η περικοπή, ενώ άφησε αιχμές και για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο  διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, είπε – μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» – ότι «αναγκαστικά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει προς τον Οκτώβρη», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα».

Δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ διευκρίνισε πως «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο (σ.σ. η περικοπή των συντάξεων) για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πλεόνασμα»

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα