Διάγγελμα Τσίπρα σε τροχιά εκλογών - Φτάσαμε στον προορισμό μας. Σκληρή κριτική

Διάγγελμα Τσίπρα σε τροχιά εκλογών - Φτάσαμε στον προορισμό μας. Σκληρή κριτική

Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούρια μέρα», «σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής», «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό από το νησί της Ιθάκης, σε αυτή την «ιστορική μέρα», την πρώτη μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Με υποσχέσεις και αιχμές ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδότησε και επισήμως με μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα από την Ιθάκη το τέλος των Μνημονίων αλλά και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σε κλίμα πόλωσης.

Μια προεκλογική περίοδος η οποία χρονικά οδηγεί στις διπλές κάλπες την Άνοιξη. Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογλων ανέφερε πως η θητεία της κυβέρνησης θα λήξει είτε με το πέρας της συνταγματικής εντολής, είτε εάν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για εθνικά θέματα, εκτιμώντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται εξελίξεις πριν τον Μάιο του 2019.

Πλέον τα στρατηγεία των κομμάτων προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και οι επόμενοι μήνες, με αρχή τη Διεθνή  Έκθεση της Θεσσαλονίκης, αναμένονται πολιτικά να κινηθούν σε υψηλούς τόνους.

Ενδεικτική είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για νέα παράσταση του πρωθυπουργού στην Ιθάκη η οποία προκαλεί θλίψη και οργή. Με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους απάντησε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα.της αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «αδίστακτο μνηστήρα της εξουσίας» κάνοντας λόγο για «κήρυγμα μίσους και διχασμού» εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολιάζει την «επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο» όπως χαρακτηριστικά λέει. «Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. 

Τσίπρας: Ξημερώνει μια καινούρια μέρα

Το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του πρωθυπουργού μεταδόθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι το Μαξίμου προσπάθησε να κρατήσει άκρα μυστικότητα για το διάγγελμα και απαγορεύτηκε η προσέγγιση από ΜΜΕ στην περιοχή Κάστρο όπου μαγνητοσκοπήθηκε το διάγγελμα.

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούρια μέρα», «σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής», «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το νησί της Ιθάκης.  Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η σύγχρονη «Οδύσσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος, ότι «τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν» και «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της», σημειώνοντας ότι «αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση πορεύτηκε με την εντολή που έλαβε πριν από τριάμιση χρόνια με μονο μια βεβαιότητα: «Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας», πορεία κατά την οποία πέρασε από πολλά κύματα.  

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της χώρας από εδώ και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμισε ότι σε αυτή την αφετηρία της νέας εποχής «δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων», «δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει» και «δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι»: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Διότι όπως είπε αυτά «είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα». 

«Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά  δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να τονίσει ότι «τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει». Σημείωσε ότι «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι» και είναι «όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια». «Δεν πρόεκιται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», υπογράμμισε.  

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης». 

Ο Αλέξης Τσίπρας προσγειώθηκε στο νησί περί τις 10:00 το πρωί στο ελικοδρόμιο της Ανωγής, μαζί με τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί έφτασε στο δημαρχείο, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα, τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και δημοτικούς συμβούλους στο δημαρχείο. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία διαφόρων έργων στο νησί, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιθάκη. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αστειεύτηκε ρωτώντας τον: «Ολα αυτά τα έργα έγιναν στο τρίτο μνημόνιο;». 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Ιθάκη είναι ένας ιστορικός τόπος και ένας παράδεισος. Εχω πολλά χρόνια να έρθω. Ηρθα φοιτητής με μηχανάκι και μία σκηνή. Είμαι ευτυχής που η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Θα σημάνει το τέλος μίας σύγχρονης Οδύσσειας για να θυμόμαστε ότι η άφιξη στην Ιθάκη δεν είναι και το τέλος της περιπέτειας. Πιστεύω ότι το νησί σας θα γίνει viral σε όλο τον κόσμο».  πίσης ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον κ. Στανίτσα πώς πήγε η τουριστική σεζόν και ο δήμαρχος του απάντησε ότι υπήρχε αύξηση της τάξης του 15% το φετινό καλοκαίρι. 

Κατόπιν μετά και την μετάδοση του διαγγέλματος έκανε βόλτα στην πόλη, έβγαλε selfies και συναντήθηκε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ .

ΝΔ: Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος

Σκληρή απάντηση στο «διάγγελμα Τσίπρα», έδωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος», καθώς μετά το τρίτο «αχρείαστο» μνημόνιο Τσίπρα, αρχίζει ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο.

«Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στο βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού, καθώς «σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας».  Ακολούθως ανατρέχει στο παρελθόν σημειώνοντας ότι «έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια. Αντ' αυτού, υπέγραψε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που μας στοίχισε πάνω από 100 δισ.  Και τώρα αρχίζει το τέταρτο άτυπο μνημόνιο. Με λιτότητα διαρκείας. Νέες μειώσεις συντάξεων. Αυξήσεις φόρων και εισφορών. Εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και πολύ αυστηρή επιτήρηση». 

Χαρακτηρίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού από την Ιθάκη «νέα σημερινή παράσταση που προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες. 

Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι». 

Ασκώντας κριτική για την διαχείριση της τραγωδίας αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία, έστω από ντροπή ή φιλότιμο. Ό,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία. Για αυτό, σε μια μόνο φράση μπορώ να συμφωνήσω μαζί του. Οι Ελληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Αναφερόμενος στις θετικές δηλώσεις από τον διεθνή χώρο εκτιμά ότι «σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η ανακούφιση κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει και νέες δεσμεύσεις χωρίς όμως να ζητάει άλλα δανεικά. Το πρόβλημα πλέον είναι μόνον δικό μας και όχι δικό τους». 

Περιγράφει την βασική πολιτική του θέση ότι «δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, όσο υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση που επιμένει δογματικά στο παράλογο μείγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών. Και δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων αν δεν αποκτήσουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανταγωνιστική παιδεία και ασφάλεια για όλους».

Κλείνοντας επαναλαμβάνει το αίτημά του για πολιτική αλλαγή: «Ποιος πιστεύει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει η σημερινή παρέα του Μαξίμου; Κανείς. Εξαπάτησαν, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Αξίζουμε καλύτερα. Ενωμένοι, με αλληλεγγύη, με τη δύναμη της αλήθειας και αφήνοντας πίσω τα ψέματα, μπορούμε να πάμε επιτέλους την πατρίδα μας μπροστά».

Κίνημα Αλλαγής: Αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας

Για φαντασίωση του πρωθυπουργού ότι είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας, ενώ είναι «αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες», σχολίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σε αυστηρό τόνο η κ. Γεννηματά ανέφερε για τον κ. Τσίπρα ότι: «Μίλησε σήμερα για "ημέρα λύτρωσης", αλλά είναι ο Ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα. Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό. Οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δισ. ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού».

Όπως είπε η κ. Γεννηματά «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν τις διχαστικές και τις πελατειακές λογικές, τον καθεστωτισμό, τον λαϊκισμό, την δημαγωγία, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον κυνισμό και την απανθρωπιά» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «ακόμη και σήμερα δεν δίστασε να επιδοθεί σε κήρυγμα μίσους και διχασμού». «Ως εδώ. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια και τις αχρείαστες θυσίες και όχι να πανηγυρίζουν. Το πρόγραμμά τους τελείωσε μαζί τελειώνει και η καταστροφική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» επεσήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε ότι «Χρειάζεται όμως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και Αλλαγή Πολιτικής.Όχι με όρους του παρελθόντος. Όχι με όρους μιας "δανεικής ευημερίας".Όχι με νέες διχαστικές λογικές του τύπου "φύγετε εσείς για να έρθουν οι άλλοι"».

«Δεν θα μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές. ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΡΑ. Να υπάρξει επιτέλους Προοδευτική Διακυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό. Κράτος που να υπηρετεί και όχι να δυναστεύει. Πολιτική που σέβεται και δεν εκμεταλλεύεται τον πολίτη, που νοιάζεται για τον άνθρωπο και την Αξιοπρέπειά του. Διακυβέρνηση που να εμπνέει και να ενώνει το λαό και όχι να τον διχάζει» ανέφερε η ίδια.

Το Ποτάμι: Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα

«Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Oι Έλληνες όντως δεν είναι λωτοφάγοι. Θυμούνται πώς πολιτεύθηκε ο κ. Τσίπρας από την αρχή της κρίσης. Θυμούνται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του για τις αιτίες. Θυμούνται τους ατελείωτους καταλόγους με τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Θυμούνται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαδήλωναν μαζί στις πλατείες, πλάι πλάι με φασίστες και μπαχαλάκηδες. Και ξέρουν κυρίως ότι η τυχοδιωκτική διακυβέρνηση του '15 φόρτωσε στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο και ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων» επισημαίνει το Ποτάμι.

«Ξέρουν ότι είμαστε δεσμευμένοι για πολλές δεκαετίες να παράγουμε πρωτοφανή πλεονάσματα χωρίς να έχουμε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μας για τα επόμενα 99 χρόνια. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι ανισότητες που καλλιέργησαν κατ' εποχές όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά, δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα τις πολλαπλασιάζουν γιατί τα λάθη ήταν γνωστά και αυτοί, αντί να τα αποφύγουν, τα αντέγραψαν» προσθέτει και καταλήγει:

«Οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν πράγματι μια νέα αρχή. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εργατικότητα, σχέδιο, όραμα, και ανοιχτό μυαλό. Στοιχεία που δυστυχώς για την χώρα είναι ασύμβατα με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ένωση Κεντρώων: Η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή

Με τη φράση «η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες» σχολίασε, μεταξύ άλλων, το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης, στη δήλωσή του, επισημαίνει στο θέμα της συναίνεσης και ζητά «ο λαός να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές».

ΔΗΜΑΡ: Επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο 

«Επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο. Το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε τις ομολογημένες αυταπάτες από τον κ. Τσίπρα που έφεραν το τρίτο μνημόνιο και όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα αυτής της τριετίας» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η αυταπάτη όμως σήμερα μετατράπηκε σε πολιτική απάτη. Με την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα σε δογματικά μέτρα λιτότητας για όλα τα επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα μιλάει για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Μίλησε δε για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που η ίδια η κυβέρνησή του όμως καθημερινά διευρύνει. Μίλησε και για κυνισμό, κοιτώντας μάλλον τον καθρέφτη του και όχι την κάμερα».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πώς «από τη φιέστα του Ζαππείου στο επικοινωνιακό σόου της Ιθάκης, χωρίς το ντεκόρ του ακροδεξιού συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου. Η Ιθάκη όμως είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

 

 

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα