Το αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Το αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Η αρχή δεν έγινε χθες. Χθες ήρθε η επιβράβευση και η εξαργύρωση μίας υποχρέωσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ναι, έκανε ένα δώρο στον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς φυσικά να απαξιώνεται και ο ρόλος της διπλωματίας… Αλλά αν ο Σουλτάνος είχε στυλώσει τα πόδια, σήμερα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δε θα βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.

Δεν τα στύλωσε όμως, και ο λόγος ήταν γιατί ο ίδιος το δικό του δώρο το είχε ήδη λάβει…

Δεκαπέντε μέρες πριν… Το βράδυ της 1ης Αυγούστου όταν κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις Μουφτείες (υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΑΝΕΛ, «παρών» δήλωσαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι και «όχι» η Ένωση Κεντρώων).

Η τροπολογία εντασσόταν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», όπου με τα άρθρα 47-48 ρυθμίστηκε η υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου. Το τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό θα μας το αναλύσουν τις επόμενες μέρες οι ειδικοί.

Το ΦΕΚ του νόμου 4559 δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου, μόλις 11μέρες πριν την απόφαση του Τούρκου Εισαγγελέα να αφήσει ελεύθερους τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ήδη απορρίψει 5 φόρες την αίτηση αποφυλάκισής τους με την τελευταία στις 17 Ιουλίου.

Χρειαζόταν κάτι για να «ξεκλειδώσει» το πράσινο φως για τον επαναπατρισμό των 2 και αυτό δόθηκε στο εν λόγω νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Τώρα ποιο ήταν μεγαλύτερο δώρο από τα δύο, αυτό που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ή αυτό του Τούρκου Προέδρου; Κι αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης και ανάλυσης από τους ειδήμονες στα γεωπολιτικά.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο, με την επιστροφή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που για 5,5 μήνες κρατούνταν στη φυλακή της Αδριανούπολης, κέρδισε το game και μπορεί και το σετ το οποίο θα τον οδηγήσει στο tie-break που θα κρίνει και το δρόμο προς τις εκλογές…

Από την άλλη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαμένος δε βγαίνει καθώς εκτός από την τροπολογία βλέπει για δεύτερη συνεχή μέρα την κατακρημνισμένη τουρκική λίρα να διαγράφει ανοδική τροχιά έναντι του αμερικανικού δολαρίου…

Συγχαρητήρια Πάιατ

Τα συγχαρητήριά του προς τους συναδέλφους του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε –μέσω Twitter- ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο κ. Πάιατ, παραθέτει μάλιστα δημοσίευμα, που φιλοξενεί δήλωσή του από τις 16 Μαΐου 2018, με την οποία επεσήμανε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Τουρκία, «έπρεπε να είχαν επιστρέψει» στην πατρίδα.

reader

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα