Μετά τις απομακρύνσεις - παραιτήσεις, ανασχηματισμός προ των πυλών

Μετά τις απομακρύνσεις - παραιτήσεις, ανασχηματισμός προ των πυλών
 Με 4 συνολικά απομακρύνσεις, έστω και ετεροχρονισμένες, φαίνεται πως τελειώνει η απονομή των πολιτικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, απομακρύνθηκαν είτε δια παραιτήσεων είτε δια αποστρατεύσεως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.
 
Οι παραιτήσεις εντάσσονται σε μια συνολικότερη κυβερνητική προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιούργησαν οι χειρισμοί στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε 91 μέχρι στιγμής ανθρώπους. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην αναβάθμιση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, με αλλαγές στη δομή της και πιθανόν μετατροπή της σε υφυπουργείο, ενώ όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα η προαναγγελθείσα επιχείρηση κατεδαφίσεων στην Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε με τη θυροκόλληση για 61 αυθαίρετα που κρίθηκαν επικίνδυνα. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση». Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση.
 
Σημειώνεται ότι απο τις 11.30 το πρωί βρισκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο Λαύριο υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Υποδομών, της περιφερειάρχη Αττικής, των δασαρχών της Αττικής, των γενικών διευθυντών της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, των αρμοδίων γενικών γραμματέων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Αμέσως μετά αναμένονται ανακοινώσεις. 
 
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στρέφεται πλέον στον επικείμενο ανασχηματισμό που σχεδιάζει το Μαξίμου με στόχο να σηματοδοτήσει μια επανεκκίνηση με το βλέμμα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Τις πληροφορίες για τους σχετικούς σχεδιασμούς αυτούς δεν διέψευσε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας για αλλαγές στην κυβέρνηση «κοντά στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο».
 
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δύο είναι τα σενάριο που φαίνεται να επικρατούν για τον χρόνο των αλλαγών. Το πρώτο είναι να γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα άμεσα, πιθανότατα λίγο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης στις 21 Αυγούστου. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αλλαγές στις αρχές Σεπτεμβρίου έτσι ώστε η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου να γίνει με νέο κυβερνητικό σχήμα. Στα παραπάνω δύο πιθανά χρονοδιάγραμμα συνηγορεί και το γεγονός ότι η λύση που δόθηκε για το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη, με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Σκουρλέτη, είναι προφανώς προσωρινή.
 
Το εύρος και ο αντίκτυπος των αλλαγών αναμένεται να προσδιοριστεί από το τι θα γίνει με δύο βασικούς υπουργούς, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Και οι δύο υπουργοί δύσκολα θα απομακρυνθούν από τη θέση τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο μεν πρώτος χαίρει της εμπιστοσύνης των δανειστών και δείχνει να εγγυάται μια κάποια σταθερότητα στη διαχείριση της επόμενης ημέρας μετά το πρόγραμμα, ο μεν δεύτερος δύσκολα θα αλλάξει θέση όσο η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει σε εκκρεμότητα. Δύο ακόμη στοιχεία που σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναμένεται να χαρακτηρίσουν τον ανασχηματισμό, όταν αυτός τελικώς γίνει, είναι η επιδιωκόμενη αναβάθμιση της νέας γενιάς και τα πιθανά ανοίγματα προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
 
Την ίδια στιγμή πάντως η τραγωδία στο Μάτι δύσκολα θα φύγει από το επίκεντρο της επικαιρότητας καθώς ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το βράδυ της Κυριακής, κατέληξε γυναίκα εγκαυματίας 95 ετών, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριασίου, ενώ το πρωί της Κυριακής κατέληξε ένας 85χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Πλέον ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς στο Μάτι φτάνει τους 91.
 
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας 36 εγκαυματίες νοσηλεύονται πλέον σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων « Αγία Σοφία» και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται καλή.
 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα