Παραιτήθηκε και ο Γιάννης Καπάκης. Ο Ιωάννης Ταφύλλης ο νέος επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν να απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Μετά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ακολούθησαν οι «καρατομήσεις» των Αρχηγών ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής, σειρά πήρε σήμερα Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Καπάκης ο οποίος και παραιτήθηκε. 

Η παραίτησή του θεωρείτο ζήτημα ωρών μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ έντονες ήταν οι πληροφορίες για δυσαρέσκεια του Μαξίμου, ως προς τους χειρισμούς που έκανε κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι. 

Ο κ. Καπάκης υπέβαλλε πριν λίγο την παραίτησή του στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος την αποδέχθηκε.

Σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, επισκέφθηκε τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και του υπέβαλλε την παραίτηση του, στον απόηχο της τραγωδίας με τους 91 μέχρις στιγμής νεκρούς από την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

Είχε προηγηθεί χθες η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία «καρατομήθηκαν» οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Ο Ιωάννης Ταφύλλης ο νέος επικεφαλής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

  Ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης.

Ο Γιάννης Ταφύλλης, από τον Δεκέμβριο του 2017 διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο το οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. 

Ωστόσο, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. Γνωρίζει σε βάθος τόσο το πλαίσιο συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας, όσο και τις ανάγκες της σε σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών. 

Κατά τη θητεία του ως γενικού γραμματέα ΥΠΕΘΑ τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας.

Ποιος είναι ο Γιάννης Καπάκης

Όπως αναφέρεται στο επίσημο site της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο Γιάννης Καπάκης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1958.

Υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα από το οποίο αφυπηρέτησε το 2013.

Για το μεγαλύτερο διάστημα της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σε διάφορες θέσεις, όπως του Υπευθύνου Έκδοσης του Περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση» και του Διευθυντή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, με παράλληλα καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του Σώματος.

Επίσης, έχει υπηρετήσει στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, (Ε.Μ.Α.Κ.), στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ως Διοικητής της Π.Υ. Ερμούπολης, έχοντας την ευθύνη της πυροπροστασίας των Κυκλάδων.

Είναι Εμπειρογνώμονας του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί σειρά ετών δίδαξε στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ενώ υπήρξε εκπαιδευτής και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στη θεματική ενότητα «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών».

Εκπαίδευση

Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ενώ επίσης έχει σπουδάσει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το ίδιο Τμήμα έλαβε και τον μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) «Κράτος και Δημόσια Πολιτική», ενώ η διπλωματική του εργασία είχε ως θέμα «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών – Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα».

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων και ασκήσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν συνταξιοδοτηθεί, φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ε.Θ.Α.).

Είναι γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας.

Το Μάρτιο του 2014 ίδρυσε τη Δημοτική Κίνηση «Άνδρος της Ζωής μας» και σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άνδρου.

Από τις 22 Οκτωβρίου 2015 ασκεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα