Καρατομήσεις, νέα Πολιτική Προστασία και επιχείρηση μπουλντόζες από την Κυβέρνηση

Καρατομήσεις, νέα Πολιτική Προστασία και επιχείρηση μπουλντόζες από την Κυβέρνηση

Επιχείρηση «πέφτουν κεφάλια» βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μαξίμου με τη χώρα να παραμένει «παγωμένη» από την τραγωδία στο Μάτι σε πείσμα της Αυγουστιάτικης ραστώνης.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, παύθηκαν χθες το απόγευμα οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης για τις τυχόν επιχειρησιακές ευθύνες (και για το μέγεθός τους) που επέδειξαν οι ηγεσίες των δύο Σωμάτων την αποφράδα 23η Ιουλίου. Και οι δύο πρώην αξιωματούχοι, πάντως, είχαν προκαλέσει δυσμενέστατα σχόλια στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη νύχτα της 26ης Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά, όταν, μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι δεν εντόπισαν σοβαρά λάθη στην αντιμετώπιση της κρίσης που οδήγησε στον θάνατο 90 ανθρώπους. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση από την Παρασκευή.

Κατά τις πληροφορίες, θέμα ημερών «αν όχι ωρών» θεωρείται η αποπομπή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Στο ερώτημα γιατί δεν παύθηκε χθες, μαζί με τους άλλους δύο, κυβερνητικός παράγοντας εξηγεί ότι η θέση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ και, άρα, η απόφαση για την δική του απομάκρυνση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό.

Αναφορικά με τον χρόνο που επελέγη για τις αποπομπές-παραιτήσεις, υπενθυμίζεται αρμοδίως η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες ώρες μετά τη τραγωδία ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις και όχι «την ώρα της μάχης».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν από δω και πέρα οι πρώην αξιωματούχοι ακριβώς επειδή την αναζήτηση ευθυνών έχει αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη.

«Καμία σχέση με την παλιά, η νέα Πολιτική Προστασία»

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου είναι διαρκείς. Από τη μία ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ανέλαβε τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα μέχρι τον ανασχηματισμό (σ.σ. μετά τον Δεκαπενταύγουστο), ενημερώνει τον πρωθυπουργό και ενημερώνεται από τους κρίκους της ισχύουσας (ακόμα) Πολιτικής Προστασίας για την ετοιμότητα και τις δράσεις, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου νέων πυρκαγιών εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ολοκληρώνει το σχέδιο του νέου μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να το παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα μέσα στην εβδομάδα.

Όταν εγκριθεί, θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτη.

Κατά τις πληροφορίες, το νέο μοντέλο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό. «Θα παραπέμπει στην αυστηρή δομή της ΕΥΠ», λέει κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι στην κορυφή της πυραμίδας του νέου, ενιαίου, φορέα, θα τοποθετηθεί Διοικητής από τον επιχειρησιακό χώρο (π.χ. από την Πυροσβεστική) ενώ θα στελεχώνεται από επιστήμονες, στρατό, πυροσβεστική και αστυνομία. Την πολιτική εποπτεία θα έχει μέλος της κυβέρνησης, πιθανότατα υφυπουργός ή αναπληρωτής υπουργός που θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό.

Τα αυξημένα κονδύλια για τον νέο φορέα Πολιτικής Προστασίας (κυρίως σε επίπεδο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής) θα προέλθουν από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την οποία έχει ήδη εξασφαλίσει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας μετά την καρατόμηση Καπάκη;

Το στοίχημα της μπουλντόζας

Το μεγάλο crash test τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης (με την κοινωνία, πρωτίστως) θα γίνει από σήμερα με την εκκίνηση της διαδικασίας κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Τα πρώτα 61 ειδοποιητήρια θα επιδοθούν σήμερα και έπονται, για τις επόμενες ημέρες, άλλα 300, που αφορούν περιπτώσεις σε αιγιαλό, ρέματα και αναδασωτέες εκτάσεις. Οι μπουλντόζες θα αναλάβουν δράση πέντε ημέρες μετά από την επίδοση του κάθε ειδοποιητηρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι κατεδαφίσεις «θα ρίξουν τις μάσκες» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται από στελέχη της να αποσυνδέσουν την αυθαίρετη και άναρχη δόμηση στο Μάτι από το μέγεθος της τραγωδίας, ενώ εγείρουν ενστάσεις για την «επιχείρηση μπουλντόζες».

Στο ερώτημα γιατί η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα δεν προχώρησε σε κατεδαφίσεις τον Μάρτιο του 2015, παρότι είχαν προτεραιοποιηθεί, η απάντηση είναι ότι επελέγη η αναστολή επειδή το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογούσε τη σύνταξη δασικών χαρτών. «Παραλάβαμε δασικούς χάρτες στο 1% της χώρας και τους φτάσαμε στο 46% μέσα σε τρία χρόνια», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο νυν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Το στοίχημα της κυβέρνησης πάντως θα κριθεί από την κατεύθυνση που θα πάρουν οι μπουλντόζες: εάν δηλαδή κινηθούν (και) σε φαραωνικά εξοχικά επωνύμων, εντός κι εκτός Αττικής, που έχουν καταπατήσει εμφανέστατα τον αιγιαλό και έχουν μαντρώσει πολλά μέτρα παραλίας ή θα περιοριστούν σε ταπεινότερα κτίσματα.

Θυροκολλούνται σήμερα και αύριο οι κατεδαφίσεις 61 αυθαιρέτων

ΝΔ: Τα πυρά στον πρωθυπουργό

Από πλευράς αντιπολίτευσης, η ΝΔ δεν έδειξε ικανοποίηση από την απομάκρυνση των αρχηγών Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ, παρότι το προηγούμενο διάστημα ζητούσε επιμόνως να υπάρξουν παραιτήσεις.

«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε χθες το βράδυ το Γραφείο Τύπου της Πειραιώς, επικεντρώνοντας πλέον στην ανάγκη παραίτησης του πρωθυπουργού. «Όσο και αν επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μέσα στην ταραχή του να διασωθεί απομακρύνοντας τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, οι Έλληνες ξέρουν ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αποδρομή. Φεύγοντας τακτοποιεί τους εναπομείναντες δικούς του ανθρώπους, επιλέγοντας με κομματικά κριτήρια την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας σε ανακοίνωση της: «Πριν λίγες μέρες για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έφταιγε κανείς για την τραγωδία. Όλα τα είχαν κάνει τέλεια. Τώρα υπό την λαϊκή κατακραυγή φταίνε ο Τόσκας, ο Καπάκης και οι αρχηγοί των Σωμάτων. Εις μάτην όμως νομίζουν ότι έτσι θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τον κ. Τσίπρα και την ανίκανη Κυβέρνησή του. Έχουν τελειώσει. Απομένει η τυπική πράξη με την καταδίκη των πολιτών στις εκλογές».

Κίνημα Αλλαγής: Υπό τη λαϊκή κατακραυγή τώρα φταίνε Τόσκας, Καπάκης και οι αρχηγοί των Σωμάτων

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα