Σταθάκης: Επιταχύνονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Σταθάκης: Επιταχύνονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Μέτρα για την άμεση παρέμβαση σε περιοχές όπως το Μάτι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα αυθαιρέτων, πρόσβασης στον αιγιαλό και άνοιγμα ρεμάτων ανακοινώνει η κυβέρνηση και κατόπιν θα νομοθετηθούν άμεσα.

O Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δίνουν σε συνέντευξη Τύπου, στις 12:00 σήμερα, 1η Αυγούστου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Μεσογείων 119, αμφιθέατρο ισογείου), προκειμένου να παρουσιάσουν δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για «άμεσα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση στη Βουλή με τροπολογία. Νομοθέτηση για πλαίσιο μεταβατικό, επιτάχυνσης των παρεμβάσεων σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, που είναι αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα και ως ρέματα και ως αντιπλημμυρική προστασία». 

Όπως είπε, «το μεταβατικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία ταυτοποίησης και κατεδάφισης και εισάγεται η δυνατότητα του Υπ. Ενέργειας να κινητοποιεί τους επιθεωρητές για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες και στον υπουργό, να δίνει απόφαση παρέμβασης οποιαδήποτε χαρακτήρα για τα οικήμτα και τις παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν την κείμενη νομοθεσία για ακίνητες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500μ από παραλίες κι όλες τις περιοχές, στις 4 κατηγορίες που περιέγραψα πριν».

Η τροπολογία εξασφαλίζει μέσα και όρους στην αποκεντρωμένη διοίκηση, για να επιταχύνει, έχοντας πόρους που μέχρι τώρα δεν είχε ή είχε πιο περιορισμένους, τη διαδικασία.

Τα τρία βασικά σημεία της τροπολογίας είναι η ενίσχυση του πράσινου ταμείου, κατά παρέκκλιση του 2,5% της οροφής στον ειδικό λογαριασμό των κατεδαφίσεων, η δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις μέχρι τον όριο για τις δημόσιες προμήθειες (135.000 ευρώ) και δυνατότητα εργολαβίες υφιστάμενες να τις επεκτείνει κατά 50% προκειμένου, να προσθέσει νέο φυσικό αντικείμενο

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τόνισε:

«Πέρα από την πρώτη κατοικία, αποζημίωση θα δοθεί και για τις δεύτερες κατοικίες. Ως προς την αποζημίωση για οικοσκευή, επειδή μιλάμε για πυρκαγιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχουμε εξομοιώσει τον συντελεστή για όσα οικήματα χαρακτηρίζονται κίτρινα, όπως με αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως κόκκινα».

Ολοκληρώνεται από την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα 2.500 αυθαιρέτων σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαιρέτων στον αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.

Live η συνέντευξη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα