Μητσοτάκης: Ζητώ παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Οι ευθύνες για την τραγωδία θα αποδοθούν

Μητσοτάκης: Ζητώ παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Οι ευθύνες για την τραγωδία θα αποδοθούν

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την Αττική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για κυνισμό και θράσος του πρωθυπουργού.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, έκανε επίσης λόγο για εικόνες από το Μάτι που θα του μείνουν για πάντα χαραγμένες

«Τη Δευτέρα, 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο. Ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος. Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους τα πρόσωπα της τραγωδίας. Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό από οικογενειακά δράματα και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε γιατί δεν πρέπει να ησυχάσουμε. Μπορούσε να ήταν δικοί μας άνθρωποι εκεί. Μια μάχη άδικη και άνιση» τόνισε

Όπως ανέφερε, βρέθηκε, ως όφειλε, πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, άκουσε πολύ και μίλησε λίγο, επισημαίνοντας, όμως, πως ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο άσχημα όσο την περασμένη Πέμπτη όταν πήγε στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν συμπολίτες μας.

«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ με υπευθυνότητα, απέναντι στην τραγωδία. Κάθε δημόσιο πρόσωπο οφείλει να πάρει θέση. Είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Ούτε εγώ, ούτε η ΝΔ, έπρεπε να εμπλακούμε σε μία ανούσια αντιπαράθεση. Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Όπως ανέφερε έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα κάνει ότι μπορεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για να αποδοθούν.

Έκανε λόγο και σόου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια καταστροφή. «Του χρεώνουν πρωτοφανή κυνισμό και θράσος. Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών».

«Έχει και η σημερινή κυβέρνηση μεγάλες ευθύνες. Κυβερνά σχεδόν τέσσερα χρόνια. Κάποτε ο κύριος Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος, τώρα είναι κυνικός και καταστροφικός. Από το 2007 μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου διαχείρισης καταστροφών.

Όταν επισκέφθηκα το νοσοκομείο Παίδων είδα έναν πιτσιρικά που είχε εγκαύματα αλλά είχε διάθεση να μιλήσει. Μου είπε ότι δεν κάηκε πολύ γιατί φόρεσε βρεγμένη μπλούζα και με κάλεσε να δω τα εγκαύματα άλλων στα χέρια και τα πόδια. Αν ξεφύγει η φωτιά δεν μπορεί να περιοριστεί».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έκανε επίσης λόγο για ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών: «οι Έλληνες έχουν τυπωμένη την αίσθηση απο το σοου στο συντονιστικό της Δευτέρας. Ολοι είχαμε την εικόνα ότι έχουμε καταστροφή και ο πρωθυπουργός έδινε την εικόνα άνεσης.

Οι πολίτες δεν χρεώνουν στον Τσίπρα μόνο ανικανότητα αλλά και πρωτοφανή κυνισμό και θράσος. Η διαχείριση της κρίσης απο την κυβέρνηση με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει προσπάθεια όχι μόνο επικοινωνιακής αντιμετώπισης αλλά και της συγκάλυψης ευθυνών».

«Δεν συμβιβάζομαι με τη λογική των λιγότερων νεκρών. Στον Καναδά εκκενώθηκε πόλη. Δεν συμβιβάζομαι. Αναγνωρίζω την δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση. Αλλά δεν συμβιβάζομαι με την λογική των λιγότερων θανάτων. Επισκέφθηκα το Λύρειο Ίδρυμα. Τρεις ηλικιωμένες καλόγριες εκκένωσαν αμέσως και χωρίς απώλειες το κτήριο. Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα. Δεν θα την ελέγχαμε τη φωτιά απο τη στιγμή που μπήκε στον οικισμό. Ομως δεν συμβιβάζομαι με την λογική των λιγότερων νεκρών.

«Ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν στο 4 για πρώτη φορά. Τι έκαναν; Ήταν απλά μια γραφειοκρατική καταγραφή. Ο μηχανισμός έγκαιρης ενημέρωσης είναι για εμάς προτεραιότητα. Αν στην Μάνδρα είχαμε προβλέψει να κλείσουμε ένα δρόμο – χλευάστηκα πολύ τότε γι αυτά που είπα γιατί είπα ότι αν είχε κλείσει ο δρόμος θα γλιτώναμε πολλές απώλειες ζωών. Μικρές αποφάσεις γλιτώνουν πολλές ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι μόνο οι φωτιές. Η χώρα μας αντιμετωπίζει και τους σεισμούς και λέμε ότι έχουμε μάθει να ζούμε αλλά ο οργανισμός αντισεισμικής προστασίας είναι ακέφαλος από το 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση από τη δικαιοσύνη για τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας για πλαστογράφηση εγγράφου σχετικά με την εκκένωση της περιοχής που επλήγη από τη φωτιά: «Οι καταγγελίες του δημάρχου είναι σοβαρές. Πρέπει να διερευνηθούν απο τη δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Ζητώ από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την εισαγγελέα να αναθέσουν την έρευνα σε έμπειρο εφέτη εισαγγελέα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα