Στο κόκκινο οι ελληνορωσικές σχέσεις. Δυσαρέσκεια για την προσέγγιση Μόσχας - Άγκυρας

Στο κόκκινο οι ελληνορωσικές σχέσεις. Δυσαρέσκεια για την προσέγγιση Μόσχας - Άγκυρας

Βαθύτερες προεκτάσεις φαίνεται ότι έχει η ελληνορωσική διένεξη των τελευταίων ημερών, η οποία ερμηνεύει και την σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε όσα δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τη στενή συμμαχία Μόσχας και Άγκυρας τους τελευταίους μήνες, όπως υποδηλώνουν οι συμφωνίες των δύο πλευρών για την κατασκευή πυρηνικών και την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400. Μάλιστα, κατά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν ψυχρανθεί από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσέγγιση.

Αυτά ανέφεραν στο Real.gr διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία τους τελευταίους μήνες μοιάζει να μην δείχνει ενδιαφέρον να κρατήσει την ισορροπία που απαιτείται μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Εκτιμούν, δε, ότι η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήταν τόσο επιθετική όσο έχει καταστεί τους τελευταίους μήνες.

Παρόλα αυτά, στενοί συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά υπογραμμίζουν ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια άσκησης ενεργούς πολυδιάστατης Εξωτερικής Πολιτικής και με τη Ρωσία, ενώ πιστεύουν ότι "λογικά" η ανταλλαγή επισκέψεων Λαβρόφ και Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Τέλος, θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα ταξιδιωτικής οδηγίας από τη Ρωσία, καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν διατρέχουν απολύτως κίνδυνο στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα