Ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας μετά τις απελάσεις. Φόβοι για αντίποινα

Ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας μετά τις απελάσεις. Φόβοι για αντίποινα

Σε αχαρτογράφητα νερά οδηγούνται οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών. Μετά και τις αποκαλύψεις για τον ρόλο των ρώσων διπλωματών στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε στην Αθήνα μέσω της εκπομπής του Λάρι Κινγκ την ώρα που η Ουάσινγκτον στηρίζει την ελληνική πλευρά και να καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά.  

Oπως αναφέρει η «Κ» που αποκάλυψε την υπόθεση οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που αποχώρησαν από την Ελλάδα την Παρασκευή, κρίθηκε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σχετικά μετριοπαθές μήνυμα, γι’ αυτό και επελέγησαν πρόσωπα που δεν βρίσκονται στις υψηλές βαθμίδες της πρεσβείας στην Αθήνα ή του προξενείου της Θεσσαλονίκης. Εκ των απελαθέντων, ο Βίκτορ Γιάκοβλεφ είναι σύμβουλος πρεσβείας Γ΄.

Υπάρχει ο φόβος για κλιμάκωση των αντιποίνων εκ μέρους των Ρώσων, όπως φάνηκε και από την πολύ έντονη δημόσια αντίδραση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να εκδώσει τον «Mr. Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία, καθώς κατηγορείται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω Διαδικτύου.

Αν και η Αθήνα προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος αλλά και τη σύνδεσή του με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, είναι σαφές ότι οι εξελίξεις σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Στην ελληνική πλευρά των συνόρων, η δραστηριοποίηση εκκλησιαστικών κύκλων είναι γνωστή. Κάποιοι εξ αυτών αναμείχθηκαν ενεργά στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας εναντίον της λύσης στο ονοματολογικό. Αλλωστε αποτυπώθηκε και μέσω της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα δύο Ρώσων πολιτών οι οποίοι είναι μέλη της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ενωσης.

Κύκλοι της Ιεραρχίας

Η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά για τη δράση συγκεκριμένων κύκλων της Ιεραρχίας σε τόσο στενή συνεργασία με πρόσωπα ρωσικής επιρροής, κάτι το οποίο ενοχλεί εδώ και χρόνια όχι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αλλά και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Παράλληλα, αρκετοί στην Αθήνα εκτιμούν ότι η ρωσική διείσδυση στο Αγιον Ορος είναι πολύ σημαντικότερη απ’ όσο φαίνεται. 

Λαβρόφ: Κατηγορίες χωρίς αποδείξεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, μιλώντας στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ. Oπως είπε αυτό γίνεται «μεταδοτικό», θέλοντας να πει ουσιαστικά ότι οι δυτικές χώρες, η μια μετά την άλλη, εφόσον δεν βρίσκουν άλλη εξήγηση για κάποια γεγονότα οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα ότι δηλαδή για διάφορα γεγονότα την ευθύνη φέρει η Μόσχα.

Κατά τον Λαβρόφ, αυτό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, με την κατηγορία της ανάμειξης στην εσωτερική πολιτική της χώρας.  «Είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση, όπως βλέπουμε στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας κατηγόρησε πριν από δέκα χρόνια ότι δηλητηριάσαμε έναν από τους πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που κατοικούσαν στο Λονδίνο, τον Λιτβινένκο. Η δίκη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη έφερε η Ρωσία, ήταν επίσης μυστική. Τώρα, η διερεύνηση της δηλητηρίασης στο Σόλσμπερι γίνεται επίσης χωρίς να παρέχεται διαφανής πληροφόρηση στο κοινό, χωρίς να δωθεί κανένα στοιχείο σε εμάς, συμπεριλαμβανομένου της πρόσβασης σε έναν Ρώσο πολίτη και ούτω καθεξής. Τώρα αυτή η λογική του «πολύ πιθανού» γίνεται μεταδοτική. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση γίνεται  κανόνας στον οποίο οι δυτικοί φίλοι μας προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Το τελευταίο περιστατικό στην Ελλάδα ακολουθεί το ίδιο πνεύμα, του «πολύ πιθανό» και δεν μας δίνεται καμιά απόδειξη». 

Φλαμπουράρης: Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια

Είχαμε εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά περιθώρια πριν την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Είχαμε αρκετά στοιχεία που οδηγούσαν στην απέλαση», τόνισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας  στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει αλλά και να υπήρχε δεν σημαίνει ότι θα τη δεχόμασταν. Εμείς έχουμε τη δική μας πολιτική και ενεργούμε με βάση τα δικά μας συμφέροντα».

Υποστήριξε ακόμα πως «δεν μπορούμε να ενημερώσουμε τα άλλα κόμματα στο βαθμό που υπάρχει ακόμα συζήτηση με τη ρωσική πλευρά» και ξεκαθάρισε: «Δεν έχει ακυρωθεί η επίσκεψη Λαβροφ. Τι θα πει είναι στον «αέρα»;».

Κουμουτσάκος: Χιονοστιβάδα εξελίξεων αν η Ρωσία εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία

Αν η Ρωσία εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια χιονοστιβάδα εξελίξεων,  είπε σήμερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών.  

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα και αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις που έχει γενικά η Ρωσία, σε τέτοιες περιπτώσεις.  Η ΝΔ εξακολουθεί να μην είναι ενημερωμένη από την κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό κραδασμό στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας είπε, προσθέτοντας πως οι πληροφορίες που έχει είναι δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων αλλά και διαρροές κύκλων. Ανέφερε πως η τακτική της σιωπηλής και κρυφής διπλωματίας στο θέμα των Ρώσων διπλωματών ακολουθήθηκε και στη συμφωνία με τα Σκόπια αλλά και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία. 

Γενικά σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος η θέση της ΝΔ όταν συμβαίνουν τέτοια σοβαρά γεγονότα παρέμβασης ξένων χωρών η απάντηση πρέπει να είναι αποφασιστική και αυστηρή για την αντιμετώπιση τους. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει στόχο να διασφαλίζει έναν περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας για τα εθνικά της συμφέροντα, δεν πρέπει να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης.

 Επιχείρηση... Αλεξανδρούπολη

Δημοσίευμα των FT το Σάββατο έδινε  νέα τροπή στην υπόθεση. Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «δείχνει» την Αλεξανδρούπολη ως κέντρο της επιχείρησης παρέμβασης των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope,  δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων υποστηρίζουν ότι οι οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην Αλεξανδρούπολη στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Οι δύο διπλωμάτες υπενθυμίζουν οι FT κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μια από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του.

«Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο» παρατηρούν οι FT και προσθέτουν μια δήλωση του Έλληνα αξιωματούχου «πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες».

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις δια μέσου ενός Έλληνα επιχειρηματία. «Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20-30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δηλώνει πηγή στους FT.  Διπλωμάτης δυτικής χώρας υποστήριξε πως επρόκειτο «για επιχείρηση που έγινε με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά».

thetoc

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα