Αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο τα Βαλκάνια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της Ελλάδας

Αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο τα Βαλκάνια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της Ελλάδας

Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται ότι επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή, με την γεωπολιτική αντιπαράθεση γύρω από τα Βαλκάνια να μεγαλώνει, ενώ σε κρίση βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις με την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, τη στιγμή που η Μόσχα, μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίστηκε να επιμένει στην υιοθέτηση ισοδύναμων αντιμέτρων στην απέλαση και εξέφρασε σφοδρή δυσαρέσκεια για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. 

Την ίδια στιγμή, ρωσικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, βρίσκεται στον «αέρα» και η προετοιμασία της έχει ανασταλεί στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ενόχλησης της Αθήνας για την «κινητικότητα» του ρωσικού παράγοντα στη Βόρεια Ελλάδα ήταν η προσπάθεια ρωσικής παρέμβασης κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι «σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας». Επίσης, σε πολύ πιο υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ για την πρόσκληση που απηύθυνε το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Στη διαμαρτυρία του ανέφερε ότι η «Μακεδονία» απορροφήθηκε στη νατοϊκή συμμαχία διά της βίας και ότι τέτοιες κινήσεις εμβαθύνουν τους διαχωρισμούς και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.  

Στο θέμα των διπλωματών παρενέβη χθες η Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τοποθετήθηκε μέσω αξιωματούχου του υπέρ της Ελλάδας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακοήθη επιρροή σε αυτή την περιοχή. Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της», είπε σχετικά. Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε σε ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την επίλυση του ονοματολογικού.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα