Καμμένος: Το ΥΕΘΑ μπορεί να βρει τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ που ζητεί το Βερολίνο

Το ΥΕΘΑ μπορεί να βρει τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ που ζήτησε το Βερολίνο, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ από τον ESM, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Πάνος Καμμένος.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο για την στάση της Γερμανίας στο Eurogroup, τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από αναδιοργάνωση στρατοπέδων και από περικοπή των καταβολών για παλιά εξοπλιστικά προγράμματα.

«Η αναδιοργάνωση μονάδων με μεταφορά δυνάμεων στην παραμεθόριο και συρρίκνωση στρατοπέδων ανενεργών με περικοπή για το 2018 παλιών εξοπλιστικών προγραμμάτων μπορούν να εξασφαλίσουν το κονδύλι για μείωση του ΦΠΑ στά νησιά. Τα νησιά μας είναι η Άμυνα της Πατρίδας», ανέφερε στην ανάρτηση του ο Πάνος Καμμένος.

Γιατί η Γερμανία μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ. Τα μηνύματα προς την Αθήνα

Πώς διαβάζει ο γερμανικός τύπος το «μπλόκο» Σολτς στην δόση

«Το Βερολίνο μπλοκάρει δανειακή δόση προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επισημαίνει:

«Απροσδόκητα δεν εγκρίθηκε ακόμη η τελευταία δόση από το πρόγραμμα βοήθειας […] που εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σολτς ήταν ο μόνος που μπλόκαρε καταρχήν την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε το συμπεφωνημένο μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή και γι' αυτό το λόγο ήταν δεμένα τα χέρια του Σολτς στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup Σεντένο είπε ότι πρόκειται απλώς για μια καθυστέρηση επειδή δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι ‘εθνικές διαδικασίες'. Αναμένει ότι η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Αυγούστου».

Ο βουλευτής του FDP Σέφλερ

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο λόγος της επανειλημμένης αλλαγής είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς σε αναστολή της συμπεφωνημένης αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά για μισό χρόνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ, η αναστολή αυτή συνεπάγεται απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ήδη στη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από την Bundestag. Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό σκέλος. '28 εκατομμύρια είναι ένα πολύ μικρό ποσό'.

Ήδη πριν γίνει γνωστή η καθυστέρηση αυτή ο βουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα η αρμόδια επιτροπή της Bundestag, τονίζοντας ότι ο Σολτς δεν μπορεί ‘απλώς να συναινέσει' στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. ‘Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να εξαπατήσει την κοινότητα’, σχολίασε ο Σέφλερ», σύμφωνα με την FAZ.

Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας: «Καθότι η Ελλάδα παραβίασε τους όρους του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ. Σε αντίθεση με ό,τι συμφώνησε με τους δανειστές, η κυβέρνηση στην Αθήνα ανέστειλε την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά. Σε Λέσβο, Σάμο, Χίος, Λέρο και Κω εξακολουθούν να ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι το γερμανικό μπλόκο στην εκταμίευση συνδέεται με το εν λόγω ζήτημα. Η Αθήνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τους συντελεστές και στα νησιά αυτά στο τέλος της χρονιάς. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται όμως να μην είχε ενημερώσει προηγουμένως τους ευρωπαίους δανειστές για τις προθέσεις της».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα