Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για οικονομία και σκοπιανό

Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για οικονομία και σκοπιανό

Σύγκρουση κορυφής -που στιγματίστηκε από οξύτατους χαρακτηρισμούς και αλληλοκατηγορίες- έλαβε σήμερα χώρα στη Βουλή, με τον Αλέξη  Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να 

Στη συζήτηση, που είχε προεκλογικό «άρωμα», ενεπλάκησαν για πρώτη φορά και οι σύζυγοι των πολιτικών αρχηγών.

Οι τόνοι ανέβηκαν από νωρίς, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ζήτησε από τη Γερμανία τη μείωση των συντάξεων και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είναι ένας «θίασος» που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «δώρο» την προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία και ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτό.

«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην. Η ανεργία έχει μειωθεί σε μια τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. Τριακόσιες πενήντα νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους δήλωσε πως για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. «Και μάλιστα αυτό συνέβη χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών για την κοινωνική πλειοψηφία. Επίσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» συμπλήρωσε.

«Τι θέλετε να συγκρίνουμε;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα» επισήμανε τονίζοντας πως η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα περί success story της Νέας Δημοκρατίας «θράσος».

Για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα... Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060... Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία».

«Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ' όψιν όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της» είπε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού», είπε και κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι ζήτησε από τη Γερμανία μειώσεις συντάξεων.

«Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη - Ζητήσατε από τη Γερμανία να μειωθούν οι συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Καταθέτουμε τροπολογία κατά της περικοπής συντάξεων

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους κινήθηκε και η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε αρκετές φορές τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησής του για «ψέματα».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η ΝΔ καταθέτει τροπολογία για να μην περικοπούν οι συντάξεις, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να την ψηφίσει. «Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί, είτε τη δικιά μας τροπολογία είτε αυτή της κ. Γεννηματά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «ακατανόητο εκνευρισμό».

Ισχυρίστηκε δε, ότι επρόκειτο για μια «πρόγευση του τι θα ακολουθήσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο στην οποία η χώρα θα εισέλθει».

Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο του δημοψηφίσματος, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πρόκειται για μια οδυνηρή αλλά χρήσιμη αφορμή για να «αναλογιστούμε τι σημαίνει ο λαϊκισμός στην εξουσία».

Εκατέρωθεν βολές και στις δευτερολογίες

Η κόντρα μεταξύ των δύο πολιτικών συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες τους. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ετοιμάζει «σοκ για τον ελληνικό λαό» ενώ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του απάντησε ότι η κυβέρνησή του έχασε περί τα περί τα 34 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης για τις περικοπές των συνάξεων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τρυπολογία». «Είναι μια τρύπα στο νερό… Η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αποκαλώντας τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τζάμπα μάγκα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του «γαλάζιου» προέδρου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πως ο διεθνής Τύπος έγινε «όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη» για να μην «διαλύσουν» τη ΝΔ οι πατριδοκάπηλοι.

«Προσπαθώντας να πείσετε ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι η χειρότερη, επιλέγετε και επιμένετε να λέτε ψέματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος σε όσους ισχυρίζονται πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα, ο πρωθυπουργός είπε: «Κάνουν λαθροχειρία, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας. Η ιθαγένεια του γειτονικού λαού καθορίζεται σαφώς: Εκεί που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον όρο “Μακεδόνες” στα διαβατήριά τους, με τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα θα υπάρχει ο όρος “Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Και θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τους».

«Αναγνωρίστηκε ή όχι μακεδονική εθνότητα; Η συμφωνία μιλά για nationality, αυτό στα ελληνικά μεταφράζεται ως εθνικότητα. Ανοίξετε στην σελίδα 2 να διαβάσετε και μην ψηφίζετε γουρούνι στο σακί. Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ που στηρίζετε στο επιχείρημα ότι πήρε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Δώσατε κ. Τσίπρα κάτι που κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει. Έχετε προκαλέσει χάος στην Βόρεια Ελλάδα και στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο μακεδονικός και δεν τις προστατεύσατε» απάντησε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το… γάντι, λέγοντας στην τριτολογία του πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πως το «nationality» σημαίνει «εθνότητα και όχι ιθαγένεια». 

«Βγάλτε όλοι τις ταυτότητές σας. Έχω εδώ μία του 2007. Μου την έδωσε ένας συνάδελφος, γιατί εγώ δεν είχα μαζί τη δικιά μου. Και το 2007 δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αναγράφεται “ελληνική ιθαγένεια” – “hellenic nationality”» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να «διαστρεβλώσει» τόσο πολύ την πραγματικότητα, αφού όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν μια ταυτότητα και μπορούν να την κοιτάξουν. 

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα