Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό – Απειλές για βέτο και σκληρές προτάσεις

Σε εξέλιξη η  Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό – Απειλές για βέτο και σκληρές προτάσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα και αύριο  προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των ροών αλλά και των αιτημάτων ασύλου.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. Ενα βέτο είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της της Ιταλίας.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της.

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών. Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα. Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε.

Ευρωπαϊκή λύση στην ευρωπαϊκή πρόκληση του προσφυγικού/μεταναστευτικού

Στην άτυπη Συνάντηση Εργασίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων.

Είχε προτείνει την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES Τσίπρας και Ζάεφ

Στις 12.30 ώρα Βελγίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια.

Ο κ. Ζάεφ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις 15.00 ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 19.30 στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύριο, Παρασκευή, στις 09.00 θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή του άρθρου 50 για το Brexit, και στις 11.15 στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωζώνης με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Oι προτάσεις για το προσφυγικό και η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα

Δύο είναι τα μείζονα ζητήματα αναφορικά με το προσφυγικό, που θα απασχολήσουν τους ηγέτες στη σημερινή Σύνοδο:

1.Για τις προσφυγικές ροές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου: Γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots όπως έχει η Ελλάδα, στην Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία , ενώ στον αντίποδα θα βρεθεί η ιταλοαυστριακή πρόταση, δηλαδή να επιστρέφονται όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Αφρική, μετά από συμφωνίες που θα συναφθούν με την Τυνήσια και τη Λιβύη.

2.Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου, θα συζητηθεί η πρόταση της Άγκελας Μέρκελ, για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής, καθώς και η γραμμή που κρατούν  CSU και Αυστρία, δηλαδή το  κλείσιμο των συνόρων και η δημιουργία μίνι Σένγκεν.

Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερασπίζεται πάγια τη θέση ότι πρέπει να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές Δίκαιο

Η Αθήνα θα διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.

Διεκδικεί επίσης, επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης των χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφυγών στην Ευρώπη από την Αφρική και Τουρκία.

 

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα