Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ

Ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, η διήμερη τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με το μεταναστευτικό πρόβλημα και ειδικά τις ροές από την κεντρική Μεσόγειο στο επίκεντρο με τους 28 να επεξεργάζονται τη δυνατότητα "αναπαραγωγής" της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας με τις χώρες τη Β. Αφρικής και τη δημιουργία περίκλειστων κέντρων αποβίβασης, ή σταθμών φιλοξενίας και αιτήσεων ασύλου εντός, αλλά κυρίως εκτός της ΕΕ.

Ωρα μηδέν για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο των 28: Hot spots σε Αφρική, Λιβύη και… Αιγαίο;

Ακόμη οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να "χαιρετίσουν" και να "υποστηρίξουν έντονα" τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος", σύμφωνα με το τελευταίο προ σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη μαζί με τη συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ σχετικά με τη συνθήκη της Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, θέτει ένα ισχυρό παράδειγμα για άλλους στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι ηγέτες θα εγκρίνουν την απόφαση των υπουργών, καθορίζοντας ένα δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη ΠΓΔΜ και Αλβανία τον Ιούνιο του 2019.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, οι 28 αναφέρουν ότι αυτή θα πρέπει αναπτυχθεί "με πλήρη σεβασμό στις αρχές ακεραιότητας, αμοιβαιότητας και αυτονομίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ", ενώ θα απευθύνουν πρόσκληση στους υπουργούς "για να αποφασίσουν τους όρους συμμετοχής τρίτων κρατών στους αμυντικούς σχεδιασμούς της PESCO".

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει την Ιταλία μέσω "εθελοντικής επανεγκατάστασης" μεταξύ άλλων ενώ προς το παρόν έχει απαλειφθεί φράση αναφορικά με την έγκριση της "συμφωνίας που επιτεύχθηκε σχετικά με την χρηματοδότηση της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία καθώς δεν έχει κλείσει το κενό χρηματοδότησης στο καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει σήμερα στις 15.00 ώρα Βελγίου (16:00 ώρα Ελλάδας), με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani.

Κατά την πρώτη σύνοδο εργασιών, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της τρέχουσας εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου θα ενημερώσει τους ομολόγους του όσον αφορά την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Οι ηγέτες θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις τους συζητώντας τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, πριν ασχοληθούν με τα ευρύτερα συμπεράσματα για την ασφάλεια και την άμυνα.

Σε αυτή την πρώτη σύνοδο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν και θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της καινοτομίας και της ψηφιακής ενοποίησης. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17, να εγκρίνει τα συμπεράσματα της διεύρυνσης που ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 26 Ιουνίου, καθώς και να χαιρετίσει τη συμφωνία των Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για το θέμα του ονόματος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης την απόφαση σχετικά με τη μελλοντική σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά το δείπνο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν τη μετανάστευση. Ο Πρόεδρος Tusk θα ενημερώσει επίσης για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις στη G7 στον Καναδά, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Macron θα ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Η Πρωθυπουργός May αναμένεται να πει λίγα λόγια για τo Brexit από την προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τις 09.00 το πρωί της Παρασκευής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50), σε μορφή ΕΕ 27, θα εξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit και θα εγκρίνει συμπεράσματα αξιολογώντας την τρέχουσα κατάσταση. Τούτο θα ακολουθήσει μια σύνοδος κορυφής του ευρώ, (inclusive format), η οποία θα αρχίσει γύρω στις 11:00. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και θα υιοθετήσουν μια πρώτη σειρά αποφάσεων.

Αναλυτικά και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να υπογραμμίσουν την ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης και τη σημασία του αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι ηγέτες αναμένεται εξίσου να επισημάνουν τα επιτεύγματα από το ύψος της κρίσης το 2015 καθώς η παράνομη μετανάστευση από τότε έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 95%. Η σύνοδος κορυφής θα εδραιώσει και θα ενισχύσει τις εργασίες για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού.

Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε αυξημένη υποστήριξη προς τις αρχές της Λιβύης, και ειδικότερα για την ακτοφυλακή της Λιβύης, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης.

Θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις γραμμές της Ανατολικής και της Δυτικής Μεσογείου και να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στα κράτη μέλη και τους εταίρους, καθώς και στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Με στόχο τη διάσπαση του επιχειρηματικού μοντέλου λαθρεμπόρων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συμφωνήσει να διερευνήσει περαιτέρω την έννοια των περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης, σε στενή συνεργασία με τις σχετικές τρίτες χώρες, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IO).

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να ζητήσουν τη σύσταση νέας και ειδικής διευκόλυνσης διαχείρισης της εξωτερικής μετανάστευσης στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (ΠΔΠ). 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την ανάγκη για σημαντική αύξηση της αποτελεσματικής επιστροφής των παράνομων μεταναστών, την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) και τη μείωση των δευτερογενών μετακινήσεων των μεταναστών στην ΕΕ. 

Τέλος, σημειώνοντας την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στη συνέχιση των εργασιών για την εξεύρεση συναίνεσης βασισμένης στην ισορροπία ευθύνης και αλληλεγγύης. Αναμένεται ότι θα αναθέσουν στην επόμενη αυστριακή προεδρία να προχωρήσει σε αυτό το θέμα.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο κορυφής του ευρώ το πρωί της Παρασκευής οι ηγέτες θα συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Draghi και τον Πρόεδρο της Eurogroup Centeno και θα λάβουν τις πρώτες αποφάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.

Είναι επίσης πιθανό να καλωσορίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου (και τελικού) προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα για την Τραπεζική Ένωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με τον ESM που θα αποτελέσει τη backstop για το Ταμείο Ενιαίας Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRF). 

Το μέγεθος του backstop θα ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο στόχου του SRF. Ο ΕSM πρέπει επίσης να αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα