FT: Συμφωνία Τσίπρα με Μέρκελ για να επιστρέφουν πρόσφυγες στην Ελλάδα

FT: Συμφωνία Τσίπρα με Μέρκελ για να επιστρέφουν πρόσφυγες στην Ελλάδα

Έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής».

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις 'δευτερογενείς μετακινήσεις' των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία». Έτσι θα διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού:

«Η κ. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας (σ.σ το CSU του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ) για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα».

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT. Και προσθέτει:

«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία».

«Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» σημειώνει μάλιστα ο πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα αναφέρει ότι η συμφωνία του Δουβλίνου δεν έχει μέλλον, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το προσφυγικό δεν θα τελειώσει ακόμα και επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής. “Το (μεταναστευτικό) είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό” προειδοποιεί.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε δε ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».

«Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σοβαρά» τονίζεται στο άρθρο.

Η σύνοδος αγκάθι

 Εχει χαρακτηριστεί ως η... Σύνοδος Κορυφής “μητέρα των μαχών”. «Θέματα όπως το Brexit, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, η διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια. Οι ηγέτες των κρατών μελών έχουν πολλή δουλειά τις επόμενες 48 ώρες στις Βρυξέλλες. Αλλά υπάρχει ένα θέμα κατά βάση που απειλεί να διχάσει για ακόμη μία φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση: η μετανάστευση», μεταδίδει ο ανταποκριτής του Euronews στις Βρυξέλλες Ντέιμον Έμπλινγκ.

Ήταν σκηνές από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες. Επειδή ήταν άτυπη, από την συνάντηση δεν προέκυψαν αποφάσεις. Ομως στην Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να συμωνήσουν την περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών τους συνόρων και τη μεγαλύτερη υποστήριξη στη Λιβύη. Βασικό θέμα συζήτησης, ωστόσο, θα είναι πλατφόρμες αποβίβασης εκτός Ευρώπης, για τους μετανάστες που φτάνουν διά θαλάσσης.

Η ΕΕ έχει υπολογίσει ένα κομμάτι από το νέο προϋπολογισμό, που αναμένεται θα περάσει από τα 4,3 δισ. Ευρώ στα 18,3 δισ. Ευρώ - προκειμένου να προσληφθούν επιπλέον 9.000 φρουροί για τον Frontex. Σήμερα, 1,300 φύλακες απασχολούνται στον Frontex και θα γίνουν 10.000.

«Είμαι δύσπιστη όσον αφορά την ιδέα να δοθούν περισσότερα χρήματα. Ίσως βοηθήσει, αλλά έχουμε ήδη πολύ χαμηλούς αριθμούς αφίξεων, πολύ λίγες δευτερογενείς μετακινήσεις και ακόμα κάποια κράτη μέλη επιμένουν σε ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα. Συνεπώς βλέπετε ότι αυτό δεν μπορεί να δικαιολοηθεί πλέον στη βάση της ειλικρινούς δημόσιας πολιτικής, αλλά περισσότερο σε πολιτικούς λόγους, εκλογικά κέρδη κλπ», είπε η Μαρί Ντε Σομέ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιώματων στην ΕΕ.

Το μεταναστευτικό αποτελεί πολύ πιο σοβαρό ζήτημα από απλώς μία χρηματοδότηση. Διπλωμάτες των Βρυξελλών ανησυχούν ότι θα μπορούσε να πλήξει ένα από τα βασικότερα επιτεύγματα της ΕΕ, τη Ζώνη Σένγκεν.

«Αν τα προβλήματα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο στη ζώνη Σένγκεν και αν προχωρήσουμε πραγματικά προς ένα σύστημα ή μια Ευρώπη στην οποία χάνεται και τα επίτευγμα της απουσίας ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα νομιμότητας. Επίσης, οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι το Σένγκεν - η εσωτερική ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας - είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ και εκτιμάται ότι είναι πιο σημαντικό από την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών», σχολίασε η δικηγόρος.

«Η ΕΕ ήταν μια χαρούμενη οικογένεια, αλλά τώρα υπάρχουν προβλήματα. Ο μεγάλος σεισμός του Brexit, η απότομη αύξηση των αντιμεταναστευτικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη που έχει οδηγήσει σε αύξηση της ακροδεξιάς. Απόδειξη ότι κάτι έχει αλλάξει.Οι ηγέτες της ΕΕ που συναντιούνται εδώ στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι πρέπει να ενεργήσουν άμεσα - σε αυτή τη Σύνοδο - για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ΕΕ», καταλήγει ο Ντέιμον Έμπλιγνκ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα