Σε τεντωμένο σχοινί η συγκυβέρνηση με 152 βουλευτές. Σχέδιο νέας αποστασίας;

Σε τεντωμένο σχοινί η συγκυβέρνηση με 152 βουλευτές. Σχέδιο νέας αποστασίας;

Αναταράξεις προκάλεσε η απόφαση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη να ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ, με το Μέγαρο Μαξίμου να καταγγέλλει σχέδιο νέας αποστασίας και τη ΝΔ να καταλογίζει στην κυβέρνηση πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν.

Πλέον, με τον κ. Λαζαρίδη να διατηρεί την έδρα του, η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά το Σκοπιανό, απαριθμεί 152 βουλευτές.

Η ανησυχία στην κυβέρνηση είναι εμφανής για το κόμμα του Πάνου Καμμένου αν και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε παρέμβαση από το Λονδίνο τονίζοντας ότι: «Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και τα σχέδια τα ανόητα, κατά την άποψή μου, που κάποιοι επιχειρούν, δεν θα έχει ασυνέχεια. Θα έχει συνέχεια η κυβερνητική συνοχή και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας. Δεν ανησυχώ καθόλου. Πόσο δε μάλλον, όταν πλέον είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει περάσει από σαράντα κύματα, κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ δυσκολότερες στιγμές. Πόσο δε μάλλον τώρα, που ανοίγεται μπροστά μας ένας πολύ θετικός ορίζοντας. Και μιας και βρίσκομαι στη Βρετανία, να πω ότι μια εξαιρετική ταινία ήταν το too hard to die. Λοιπόν, είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».

Η κυβέρνηση σε ένα βαθμό φλερτάρει με την απώλεια της δεδηλωμένης, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι αυτό ακριβώς είναι που πλέον μετράει στις αποφάσεις των βουλευτών. Πάντως από πλειοψηφία 154 βουλευτών, που είχε μέχρι πριν λίγες ημέρες, μετρά πλέον δύο λιγότερες έδρες, μετά την διαγραφή προ ημερών του Δημήτρη Καμμένου από τους ΑΝΕΛ και την ανεξαρτητοποίηση χθες του Γιώργου Λαζαρίδη από το ίδιο κόμμα.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν για νέες αποχωρήσεις από τους ΑΝΕΛ και για αυτό εξετάζουν τα σενάρια μεταγραφών άλλων βουλευτών.

Κυβερνητικοί κύκλοι, με φόντο την ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη, έκαναν λόγο για «σχέδιο νέας αποστασίας, το οποίο απεργάζονται εδώ και καιρό συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη», τονίζοντας ότι τα συμφέροντα αυτά λειτουργούν για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν πως «το γιατί είναι προφανές». «Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη», σημείωσαν.

Συνεχίζοντας, οι κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν πως «είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες».

Καταλήγοντας, οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν: «Ο κ. Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. απάντησε με ανακοίνωσή της πως «οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν».

«Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα