Ετοιμάζει διάγγελμα ο Τσίπρας για την οικονομία μετά την απόφαση του Eurogroup

Ετοιμάζει διάγγελμα ο Τσίπρας για την οικονομία μετά την απόφαση του Eurogroup

Διάγγελμα στον ελληνικό λαό θα απευθλύνει σήμρα ο πρωθυποργός αλέξη Τσίροπας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εστιάζοντας τη συζήτηση στην οικονομία και την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αποκτά τη δική της δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ θα αναφερθεί εκτενώς στα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση, αμέσως μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, στις 20 Αυγούστου 2018.

Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος.

Πρόκεται για συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου. Η είδηση βγήκε λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα