Τα "απόνερα" της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ κρίνουν τον χρόνο των εκλογών

Τα "απόνερα" της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ κρίνουν τον χρόνο των εκλογών

Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ υπογράφηκε στις Πρέσπες, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, εν χορδαίς, οργάνοις, γενέθλια άσματα, μεγάλες χαρές από τους παριστάμενους, έλληνες,  "βορειο-μακεδόνες" και ξένους αξιωματούχους. 

Ο διεθνής Τύπος συνέχισε να πανηγυρίζει για την επίτευξη της λύσης και η ιστορική συμφωνία, απέκτησε σάρκα και οστά.

Για τους πιο επιφυλακτικούς έστω, έδωσε στον Ζάεφ το "σύνθημα" για να αρχίσει τον πολύμηνο Γολγοθά των διαδικασιών, ώστε έως το τέλος του 2018 ( και βλέπουμε) να προχωρήσει και στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό πάντως, η "Συμφωνία των Πρεσπών" λειτουργεί, όπως η βαλβίδα, στη χύτρα. 

Το καπάκι άνοιξε και η σωρευμένη ένταση μηνών, αρχίζει να παράγει τα πρώτα της αποτελέσματα. 

ΑΝΕΛ

Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα , έχει κάθε λόγο να μην αισθάνεται και πολύ καλά, τις τελευταίες ημέρες. 

Οι ΑΝΕΛ έχασαν έναν βουλευτή, τον Δημήτρη Καμμένο, και αν αυτό δεν κρίθηκε ούτε καν από τους ίδιους ως σημαίνουσας βαρύτητας ζήτημα ( οι σχέσεις του με τον Π. Καμμένο, το κόμμα του και την Κυβέρνηση, βρίσκονταν εδώ και μήνες στο "κόκκινο"), καθόλου δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον αποχαιρετισμό της εκπροσώπου Τύπου τους, Μανταλένας Παπαδοπούλου. 

Η κ. Παπαδοπούλου, τα "βρόντηξε" από τους ΑΝΕΛ, εξηγώντας την πλήρη διαφωνία της για τη στάση του κόμματος στο θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ, ενώ ομοίως πράττουν και δεκάδες άλλα στελέχη, από όσα είχαν απομείνει, στην Επικράτεια. 

Ο Πάνος Καμμένος, επιδόθηκε για μια ακόμη φορά σε πιρουέτες, μόνον που αυτές ήταν τέτοιας άστοχης εκτέλεσης, ώστε να κινδυνεύει με τρομακτικής εντάσεως πρόσκρουση, στο έδαφος. 

Η πρόταση μομφής που άσκησε εναντίον της Κυβέρνησης η Ν.Δ με προμετωπίδα το "σκοπιανό", στόχευσε κυριότατα στο να εκθέσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, στους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, από τη δεξαμενή των οποίων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει μάχη για "ούτε μια ψήφο χαμένη". 

Οι ΑΝΕΛ, φυλλορροούν. Ο Πάνος Καμμένος "δεσμεύτηκε" ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα της κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή, ώστε αυτή να μην πραγματοποιηθεί. 

Αυτό στην πράξη σημαίνει , βάσει του χρονοδιαγράμματος για την εκτέλεση όσων συνομολογήθηκαν μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ότι η εξάντληση της τετραετίας για την οποία δεσμευόταν ο Αλέξης Τσίπρας, μάλλον δεν θα του είναι μπορετή. 

Και τούτο, γιατί θεωρητικώς, η κύρωσή της (εάν όλα κυλήσουν σχετικώς ομαλά στην γείτονα χώρα), υπολογίζεται να συμπέσει χρονικά με τις ευρωκάλπες της προσεχούς Άνοιξης. 

Τότε που έχει ήδη πει ο εταίρος του Αλέξη Τσίπρα ότι θα προτιμούσε να πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές και που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ( κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ), δεν φάνηκε να αποκλείει. 

Συνεπώς, εάν η συμφωνία των Πρεσπών, φτάσει στα χέρια του Μαξίμου για κύρωση, κατά την Άνοιξη, μάλλον θα βγάλει και το τζίνι των εκλογών, από το μπουκάλι. Ο Π. Καμμένος, δεν θα έχει κανένα όφελος να παραμένει στην κυβέρνηση, έχοντας καταπατήσει για πολλοστή φορά δεσμεύσεις του, όταν αντικειμενικά, ο χρόνος της θα εκπνέει, λίγους μήνες μετά.

Κίνημα Αλλαγής

Ισχυρές πιέσεις και φυγόκεντρες τάσεις παρατηρούνται και στο "μόρφωμα" του Κινήματος Αλλαγής. 

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με αιχμή την α-συμφωνία τους για το πώς θα πρέπει να σταθεί ο νέος φορέας απέναντι στη συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. 

Η πρόεδρος του ΚΙΝ. ΑΛ, παρότι οι βασικοί "μέτοχοι" του κόμματος διαφωνούν στην πλειοψηφία τους με την απόφασή της να απορρίψει τη συμφωνία, επέμεινε στο "όχι". 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε ξεκάθαρα το μεγάλο "ναι", παρότι "κάλυψε" προς το παρόν ότι η πορεία του με το ΚΙΝ.ΑΛ είναι παράλληλη ( ...δεν τέμνεται) ακολουθώντας την γραμμή της κ. Γεννηματά, για υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον των Τσίπρα- Καμμένου. 

Το πρεσάρισμα που θα εξακολουθήσει να δέχεται το κόμμα της κεντροαριστεράς, εντός και εκτός συνόρων, για "στήριξη" στις επιλογές Τσίπρα, θα συνεχισθεί κλιμακούμενο, μέσα στους επόμενους μήνες. 

Αλλαγή ωστόσο κυβερνητικού εταίρου για τον ΣΥΡΙΖΑ "εν κινήσει" και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. 

Το κρας-τεστ πλέον για το νέο κόμμα είναι να οδηγηθεί στις κάλπες με τις παρούσες του δυνάμεις και να μην διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα