Πρέσπες: Επεσαν οι υπογραφές για την Βόρεια Μακεδονία

Πρέσπες: Επεσαν οι υπογραφές για την Βόρεια Μακεδονία

Σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία, υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Οι υπογραφές έπεσαν από τους Νίκο Κοτζιά και Γκεόργκι Ντιμιτρόφ και έτσι ολοκληρωνεται η συμφωνία στην οποια κατέληξαν τα υπουργεία εξωτερικών των δύο χωρών. Χειροκροτήματα κατά τις υπογραφές.

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» πρόσθεσε.

 Ζάεφ: Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε.

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι»

 Η selfie και το μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ

Πρέσπες: Επεισόδια στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας για τη Μακεδονία

 Χειροκροτήματα στο Νίκο Κοτζιά κατά την άφιξή του στον χώρο υπογραφής της συμφωνίας

Δειτε ζωντανα απο την ΕΡΤ την τελετη υπογραφης της συμφωνιας για το Σκοπιανό:

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα