Η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφίστηκε από 127 βουλευτές και καταψηφίστηκε απο 153

Η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφίστηκε από 127 βουλευτές και καταψηφίστηκε απο 153

 Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία - Δείτε ζωντανή εικόνα από την Ολομέλεια. - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης.

Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα Σάββατο, όταν και θα διεξαχθεί και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Ξεκινά η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

 Από τη Βουλή στις Πρέσπες
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί αύριο, Κυριακή 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, προκειμένου να συμμετέχει στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία.

 Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχει η εκτιμηση ότι ουδόλως επηρεάζεται η σταθερότητα της κυβέρνησης και στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μάλλον... ανακουφιση καθώς ο Δημήτρης Καμμένος εδώ και καιρό με δηλώσεις του έφερνε σε αμηχανία την κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε η διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από το προεδρείο της Βουλής

Η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφίστηκε από 127 βουλευτές και καταψηφίστηκε απο 153, συνεπώς δε γίνεται αποδεκτή

 Ο Πάνος Καμμένος σχολίασε το "ναι" του Δημήτρη Καμμένου στην πρόταση μομφής που οδήγησε στη διαγραφή του από ΑΝΕΛ

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Καμμένος διαγράφεται από τους ΑΝΕΛ

  Υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ

 Ο Δανέλλης ψήφισε ΝΑΙ στην πρόταση μομφής αλλά δήλωσε "εξαιρουμένου του Μακεδονικού"

 

Ο Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε στο Βουτση διότι μίλησε ο Κοτζιάς μετά απο εκείνον ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το τρίτο από τα τρία βίντεο που κατέθεσε στα πρακτικά ο Τσίπρας

 

Το δεύτερο από τα τρία βίντεο που κατέθεσε στα πρακτικά ο Τσίπρας

Το πρώτο από τα τρία βίντεο που κατέθεσε στα πρακτικά ο Τσίπρας

Τσίπρας: Να προχωρήσουμε μαζί να γυρίσουμε σελίδα για την Ελλάδα του αύριο, όχι του χθες και της μιζέριας.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι φοβική χώρα, με μανία καταδίωξης και κομπάρσος στα παιχνίδια αλλωνών

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη την ιστορική γιατί πιστεύω ότι πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε την ιστορική μας κληρονομία και ταυτόχρονα να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Αυτό είναι πατριωτισμός.

Τσίπρας: Εχοντας την πληρη συναισθηση της ιστορικής ευθύνης και της πατριωτικής ευθύνης, αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μας.

Τσίπρας: ΄'Η μήπως πιστεύετε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα αυτό το κράτος να διαλυθεί; Αλλά θα διαλυθεί προς όφελος μίας μεγάλης Αλβανίας και της Βουλγαρίας

Τσίπρας: Ειναι στάση εθνική πατριωτική η στάση της ΝΔ σε μία περίοδο που οι προκλήσεις στο Αιγαίο είναι τεράστιες για τη χώρα; Είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε με δική μας ευθύνη πια ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο; Θεωρείτε ότι αυτή η μικρή χώρα συνιστά απειλή για την Ελλάδα; Αυτή είναι η εθνική μας αυτοπεποίθηση, ένα κράτος ενάμιση εκ κατοίκων να μας απειλεί;

Τσίπρας: Σας το είπα κ.Μητσοτάκη ότι θα ήταν επώδυνη αυτή η συζήτηση, θα αναμετρηθείτε με την Ιστορία αλλά και με την οικογενειακή σας ιστορία.

Τσίπρας: Το πιο ενδιαφέρον τι έλεγε ο Κων.Μητσοτάκης για την κρίσιμη συνεδρίαση όπου διαλύετο η Γιουγκοσλαβία και ο Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει στον ΥΠΕΞ και του είχε πει να διεκδικήσει να λυθεί το θέμα διότι είχε αναγνώσει ότι υπήρχε διακαής πόθος Γερμανίας για ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας και της Σλοβενίας. "Τα έκαμε μουσκεμα. Δε φταίει αυτός, εγώ φταίω που έστειλα έναν άπειρο άνθρωπο. Υποχωρησε στην αφορητη πίεση. Του είπα ανόητε εκείνη την ώρα θα μπορούσες να παρεις ό,τι ήθελες, να πεις υποχωρώ αλλά θελω να λυθεί το θέμα των Σκοπίων".

Τσίπρας: Ο Σαμαράς έλεγε ότι ο Μητσοτάκης δεν δέχθηκε να ζητηθεί να μην αποκαλουνται οι Σκοπιανοί Μακεδονες και για αυτό παραιτήθηκε.

Τσίπρας: Ο Σαμαράς στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του 1991 δεν φρόντισε για τα συμφέροντα της χώρας όπως έπρεπε και ήρθε αργότερα να φορτώσει την ευθύνη στον πρωθυπουργό του. Εκεί που έπρεπε να ήταν αδιάλλακτος ήταν ενδοτικός και εκεί που έπρεπε να διαπραγματευτεί ήταν αδιάλλακτος και αυτός σας δίνει γραμμη κ.Μητσοτάκη και μην παίζετε με το κινητό σας κι εσείς όταν μιλώ γιατί μου κάνατε παρατήρηση πριν

Τσίπρας: Υποκρισία Σαμαρά, καταθέτω και τα επίσημα πρακτικα προς χρήση των αρχηγών, των συνομιλίων το Γενάρη του 2013 και το Μαίο του 2014 όπου ο  διαπραγματευτής μας λέει ρητά ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του τα ζητήματα της ταυτότητας δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ. Που ήταν τότε ο πύρινος μαχητης των ιερών πεπρωμένων της χώρας και να έρθει να πάρει πίσω την εθνότητα και τη γλώσσα;

Τσίπρας: Ειναι θράσος κάποιων που δε θέλουν να δεχθούν τη μεγάλη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης.

Τσίπρας: Εχω το μέμο της ελληνικής πλευράς όπου πουθενα δεν υπάρχει έστω μία λέξη για αλλαγή αναφορών σε έθνος γλώσσα. Ο Σαμαράς ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε γλώσσα και έθνος από τον Πινέιρο

Τσίπρας: Επιχειρείτε κ.Μητσοτάκη με την πρόταση μομφής να ρίξετε μία κυβέρνηση που επιχειρεί λύση μετα από 26 χρόνια. Ο Σαμαράς την 1η Απριλίου 1992 συναντά τον Πινέιρο τότε ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας. Το πακέτο Πινέιρο περιλαμβάνει την αλλαγή συντάγματος της χώρας, ο Σαμαράς απορρίπτει το όνομα Νεα Μακεδονία, αλλά καλωσορίζει τις υπόλοιπες προτάσεις.

Τσίπρας: Η Πηνελόπη Δέλτα και ο Μυριηβήλης έγραφαν για μακεδονική γλώσσα και εθνική συνείδηση

 Τσίπρας: Ο Αβέρωφ στη βουλή το 1959 μιλουσε για μακεδονική γλώσσα

Τσίπρας: Ησασταν όπως λέει ο Γεωργιάδης μπλοφατζήδες και παπατζήδες ή κοροιδεύετε τον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινοτητα.

Τσίπρας: Στις προγραμματικές της κυβέρνησης Σαμαρά απο τότε ΥΠΕΞ Αβραμόπουλο που λέει ότι η Ελλάδα με εποικοδομητικό πνεύμα αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμο. Και τότε ο Σαμαρας δεν ήξερε και ο Αβραμόπουλος είχε διαφορετική άποψη;

Τσίπρας: Ακουσα με ενδιαφερον το Βενιζέλο ότι υπερασπίστηκε ως ΥΠΕΞ τη δική του άποψη και θέση ως θέση της χώρας και ο Σαμαράς το επιβεβαίωσε. Θα ξεπεράσω το γεγονός ότι είναι οξύμωρο να ασκείτε κριτική στον Καμμένο που έχει άλλη άποψη.

Τσίπρας: Δεν θέλετε ένα πράγμα να είναι αυτη η κυβέρνηση που αποδεικνύει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί που οι υπολοιπες κυβερνήσεις απέτυχαν.

Τσίπρας: Το πρόβλημα σας δεν είναι η συμφωνία, αλλά ότι έχουμε συμφωνία και είναι και καλή

Τσίπρας: Ο Κοτζιάς μας είπε τι δίνατε στις διαπραγματεύσεις, πείτε μας τι παίρνατε.

Τσίπρας: Εσεις που για τόσα χρόνια διαπραγματεύεστε καταφέρατε ποτέ να τα εξασφαλίσετε αυτά;

Τσίπρας: Για τη μακεδονική γλώσσα, η οποία έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ήδη από το 1977, να υπάρχει σαφής αναφορά ότι είναι νοτιοσλαβική, διότι ο Αριστοτέλης δεν εκπαίδευε στα σλάβικα το Μεγαλέξανδρο

Τσίπρας: Yποχρεούνται εντός έξι μηνών να αποκαθηλώσουν το αστέρι της Βεργίνας. Πότε πετύχατε εσείς κάτι τέτοιο; Εμποροι του πατριωτισμού!

Τσίπρας: Σύντομα θα αλλάξουν και το όνομα του αγάλματος στην πλατεία των Σκοπίων.

Τσίπρας: Δεσμεύονται οι γείτονες μας να προβούν σε αλλαγές σε όλα τα μνημεια, τα επισημα κείμενα και τις επιγραφές όπου υπάρχει αναφορα στην αρχαία Μακεδονία.

Τσίπρας: Η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός στη λέξη Μακεδονία αλλά η ιστορία μας.

Τσίπρας: Διαφυλάσσουμε το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμέις την ιθαγένεια των γειτόνων μας, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια και όταν ταξιδεύουν στη χώρα μας ταξιδεύουν ως Μακεδονες. Στο εξής θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δίπλα στη λέξη Μακεδόνας η φράση πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Τσίπρας: Διαφυλάσσεται το δικαιωμα σε εμας να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για την εθνότητα των γειτόνων μας θέλετε Σκοπιανοί θέλετε Σλαβομακεδόνες

 Τσίπρας: Δε βλέπω πουθενα στη συμφωνία να υπάρχει μακεδονικό έθνος ή εθνότητα

Τσίπρας: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων την επομενη ημέρα είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρχαν συζητησεις προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτο η Ελλάδα έχει την επιλογή να διαλέξει αν θα μας πει Σεβέρνα Μακεντόνια ή Βόρεια Μακεδονία.

Τσίπρας: Με κάνατε και γέλασα γιατί διαβάσατε το διάγγελμα μου και αυτό που σωστά είπα ότι θα αλλάξουν το όνομα τους σε Σεβέρνα Μακεντόνια που στα ελληνικά είναι Βόρεια Μακεδονία

Τσίπρας: Είναι μία συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός από το 95 και μετά από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά θα ηθελε στο τραπέζι. Διότι περιλαμβάνει όχι μόνο erga omnes αλλα και συνταγματική αλλαγή

Τσίπρας: Παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού, το μεγάλο σας προβλημα είναι ότι δεν  σας είναι εύκολο να αρθρώσετε λόγο κατά μίας συμφωνίας που περιλαμβάνει όσα είπε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Προσπαθήσατε να εμπλέξετε και τον ΠτΔ στην αποπειρα αποσταθεροποίησης .

Τσίπρας: Εσεις τελικά διχάζετε τους Ελληνες στην απέλπιδα προσπάθεια να ενώσετε την τριχοτομημένη παράταξη σας

Τσίπρας: Εχετε ακέραια την ευθύνη κ.Μητσοτάκη για το φίδι που ξεμυτίζει απο το αυγό

Τσίπρας: Αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλουν για προδότες, με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της ΧΑ, στους υμνητές της Χουντας και των ναζί να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος.

Τσίπρας: Επιλέξατε με αυτή την ανεύθυνη στάση στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας εν γνώσει σας. Δεν κάνετε τιποτε άλλο από το να νομιμοποιείτε τον ακραίο εθνικιστικό λόγο. Και το κάνετε αυτό για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Δεν καταγγέλλετε τον εθνικισμό, αλλα τον ψευδεπίγραφο. Γιατί προφανώς τον ορίτζιναλ τον υιοθετείτε.

Τσίπρας: Λέτε ότι επιχειρουμε να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ομως Γκρουέφσκι και Ιβανόφ λένε το ίδιο πράγμα στο Ζάεφ. Μάλιστα ο Γκρουέφσκι είπε ότι η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή που απέρριψε το 2009

Τσίπρας: Προκαλέσατε πρόταση δυσπιστίας για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη συμφωνία. Πήρατε απαντήσεις από τον ΥΠΕΞ αρκετές για να χορτάσει κανείς

Τσίπρας: Άρα ας μείνουμε και καμία 10αριά χρόνια ακόμη σε μνημόνια κ.Μητσοτάκη,αυτή είναι η δική σας αντίληψη.

Τσίπρας: Ευτράπελο που μας είπατε ότι είναι χαρούμενοι οι εταίροι γιατί τους διευκολύνουμε όπως είναι χαρουμενοι που θα πάμε στα ακριβά επιτόκια βγαίνοντας από τα μνημόνια -ενώ δεν είναι έτσι- και για αυτό παρουσιάζουν αυτή την εξέλιξη ως καθαρή έξοδο.

Τσίπρας: Ποια ήταν η δική σας θέση κ.Μητσοτάκη για το Σκοπιανό;

Τσίπρας: Γνωρίζετε καλα ότι η αφετηρία νέας εποχής για τη χώρα είναι και η αντιστροφή μέτρηση για εσας. Διέκρινα εκνευρισμό για το διπλο γεγονός ότι η διεθνής κοινή γνώμη αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση αποκαθστά την αξιοπιστία της χώρας και η ευρωπαϊκή αναγνώριση του γεγονότος ότι είστε κ.Μητσοτάκη πολιτικός οπορτουνιστής.

Τσίπρας: Το τελευταίο που απασχολει το Μητσοτάκη είναι αυτά τα επιχειρηματα που αναγράφει στην πρόταση δυσπιστίας. Ουτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θεσης της χώρας, ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε η ρύθμιση του χρέους, δεν σας ενδιαφέρει. Το μονο που επιδιώκετε είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν την εξοδο από τα μνημονια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα.

Τσίπρας: Γιατί σε μία θετική συγκυρία για τη χώρα η ΝΔ επιλέγει να εξαντλήσει το θεσμικό της όπλο προκειμένου να ρίξει ή να απειλήσει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση

Τσίπρας: Η ΝΔ έβγαλε το συμπέρασμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που δεν έχει κανει 3 χρονια. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή τη σπουδή.

Τσίπρας: Δυο εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα για τη χώρα. Το ένα σφραγίζει το πέρασμα από την οικονομική καχεξία στην ανάκαμψη και το άλλο αυτο που σφραγίζει το πέρασμα από εποχή στασιμότητας ενός προβλήματος στα βόρεια σύνορα μας.

Τσίπρας: Την Πέμπτη μία κρίσιμη συνεδρίαση. Ψηφισαμε πριν δυο μέρες τα τελευταια προαπαιτούμενα και ταυτόχρονα μία συμφωνία για ένα θέμα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική επί 26 χρονια.

Τσίπρας: Ειναι στιγμές που έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις. Αυτές οι μέρες είναι αυτο που χαρακτηρίζει κανείς ιστορικές στιγμές

   Κοτζιάς: Τηλεγράφημα του 2008 αποδεικνυει κ.Μπακογιάννη ότι δεχόσασταν την κυριλλική

Εκπρόσωπος ΠΓΔΜ: Ιστορική η αυριανή μέρα
Η αυριανή ημέρα είναι «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποζνιακόφσκι (Mile Boshnjakovski), σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των προετοιμασιών στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, των Πρεσπών, της τελετής υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. «Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση. Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μίλε Μποζνιακόφσκι στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Οι συμβολισμοί είναι μεγάλοι για τις δύο χώρες, είναι μια ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες;
«Θα έλεγα ακόμα περισσότερο. Είναι μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, είναι ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή, για τα Βαλκάνια, για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στις δυο χώρες λύνουν το ζήτημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια. Είμαστε στα πρόθυρα να το λύσουμε και πιστεύουμε ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

Είστε αισιόδοξος λοιπόν ότι αύριο ξεκινά μια νέα ημέρα για την περιοχή;

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ. Ξεκίνησαν όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Πολύ λίγοι άνθρωποι πίστευαν στις διαπραγματεύσεις, όπως ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ. Έδειξαν ισχυρή θέληση και προσήλωση στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι και στις δύο χώρες ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια λύση. Τώρα έχουμε μια συμφωνία που είναι φυσικά συμβιβασμός, που πιθανότατα δεν είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, αλλά που είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο.

Η Μπακογιάννη καταθέτει στα πρακτικά την απόφαση της Χάγης, επιστολή της στο Μιλοσόσκι, μη διαβαθμισμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ, όπου ο Γκρουέφσκι λέει ότι οι Ελληνες επιμένουν στο θέμα της ιθαγένειας και θελουν να βάλουν χέρι στη γλωσσα μας

Η Ντορα Μπακογιάννη ζήτησε το λόγο επί προσωπικού

Στο βήμα σε λιγο ο Αλέξης Τσιπρας

Κοτζιάς: Θα τα δώσω όλα μαζί τα έγγραφα.

Κοτζιάς: Η διεθνής πρακτική είναι να βλέπουν δύο χώρες μαζί τα βιβλία Ιστορίας, το έκαναν η Γερμανία και η Πολωνία που είχαν εκατομμύρια νεκρούς

  Κοτζιάς: Η ΕΟΚ αποφάσισε το 1991 να φτιάξει την επιτροπη που θα έβλεπε εάν υπήρχε αλυτρωτισμός στα συνταγματα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τι έκανε η ΝΔ; Δεν πήγε

Κοτζιάς: Το erga omnes δεν αφορά τους επιθετικους προσδιορισμούς αλλά το όνομα και για αυτό τους σέβομαι εγώ τους Σκοπιανους που το δέχθηκαν αυτό.

Ο Κοτζιάς καταθέτει έγγραφα για την ιστορία των διαπραγματεύσεων από το 1991 και μετά

Κοτζιάς: Μετά αποδέχθηκαν τη σύνθετη ονομασία αλλα μόνο στο εξωτερικό

Κοτζιάς: Ο Σαμαράς στην αρχή αποδεχθηκε την ονομασία και μετά άλλαξε θέση, όπως αναφέρει ο Σκυλλάκακης

Κοτζιάς: Φώναζετε γιατί σας πιάσαμε σαν φοιτήτρια να αντιγράφουμε.

Κοτζιάς: Ο Μπαμπινιώτης λεει ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα αλλά αυτος έλεγε ότι δεν υπάρχει δημοτική.

Κοτζιάς: Το 1954 η μακεδονική γλώσσα αναγνωριστηκε. Το 1957 ο Αβέρωφ απαντούσε για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας. Το 1977 έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα και έγινε υιοθέτηση μίας έκθεσης της Γιουγκοσλαβίας περί αυτών των γλωσσών. Και αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ

Κοτζιάς: Μελετήσαμε τη συμφωνία Ανατολικής  και Δυτικής Γερμανίας είχε χρονοδιάγραμμα για νέα χαρτιά 4 χρόνια. Εμείς συμφωνήσαμε με ΠΓΔΜ ότι τα νέα θα βγαίνουν αμέσως.

  Κοτζιάς: Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πιο ορθολογικές θέσεις από τη ΝΔ. Ελεγε εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε οδηγίες να μη χρησιμοποιει το όνομα Μακεδονία στη χώρα τους. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1992 έλεγε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν για το όνομα που χρησιμοποιουν τα Σκοπια στο εσωτερικό τους.

Κοτζιάς: Η απόφαση του 2001 που τους λέει Μακεδόνες, τα διαβατήρια που σφραγίζουμε μέχρι και σήμερα που λέει Μακεντόνια και εμείς βάζουμε μία σφραγιδούλα και λεμε ότι δεν την αναγνωρίζουμε.

Κοτζιάς: Εμεις σε αντίθεση με το παρελθόν δε δώσαμε εθνότητα. Η συμφωνία λέει ιθαγένεια. Εσεις τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί όταν η συμφωνία λεει ταυτότητα και εσεις εθνότητα, εσας θα επικαλεστεί η άλλη πλευρα.

Κοτζιάς: Το αρθρο 13 είναι επι λέξει στην ενδιάμεση συμφωνία που τη θεωρήσατε σπουδαία εσείς και το κόμμα σας


Κοτζιάς: Επρεπε να έχετε το θάρρος να πείτε μπράβο ρε Τσίπρα που καταφέρατε να κατεβάσετε όλα αυτά τα αλυτρωτικά μέσα από τα Σκοπια.

Κοτζιάς: Απάντησε η υπουργός το 2009 ερωτηθείσα απο Νιμιτς εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπαθειες για Βορεια Μακεδονία. Τηλεγράφημα από Παρίσι η κ.υπουργός: Ασφαλώς και αξίζει.

Κοτζιάς: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ονομασία όπως Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε.

Κοτζιάς: Εχω πάρει άδεια από τα αρχεία του ΥΠΕΞ να καταθέσω αυτά τα στοιχεία.Ηρεμήστε κυρία Μπακογιάννη, έχετε εκνευρισμό.  Ποια ήταν τα ονοματα που έδωσε ο Νιμιτς. Το Βαρντάρσκα Μακεντόνια. Αυτό το όνομα δεν το δέχτηκαν οι προηγουμενες κυβερνήσεις. Το Άνω Μακεδονία δεν το θέλαμε ούτε εμείς ούτε οι Σκοπιανοί. Δε θέλαμε το Μακεδονία- Σκοπια εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία. Πήγαμε στο Βόρεια Μακεδονία. Και λέει η ΝΔ ότι είναι το πιο άθλιο ονομα.

Κοτζιάς: Ποτέ δεν επιβάλλατε το erga omnes. Αφού δεχοσασταν ονομασία Μακεδονία στο εσωτερικό, πως θα λεγοταν οι κάτοικοι της χώρας.

Κοτζιάς: Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι. υπάρχουν και στιγμές κακής διπλωματίας όπως όταν επί 7 χρονια η ΝΔ διαπραγματευόταν όνομα Μακεδονία- Σκοπια και στο εσωτερικό Μακεδονία.

Κοτζιάς: Ποια ακριβώς είναι η θέση της ΝΔ; Ντρέπεστε για όσα κάνατε; Γιατί δε δίνετε τον κατάλογο των ονομάτων που συζητούσατε; Μήπως κανατε μυστική διπλωματία;

Κοτζιάς: Συμμαχία της αρνησης. Είναι η ίδια παράταξη που θεωρουσε την Ελλαδα ψωροκώσταινα και αρνείται μία διεθνή συμφωνία μηπως τα χάσουμε όλα. Οχι, διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος.

Κοτζιάς: Ειναι και αυτοί που έχουν κάνει ως αρχή πολιτικής τους τη μη λύση. Αυτοί που δημιουργησαν όλα τα προβλήματα και εμείς τα λύνουμε. Είστε οπαδοι της αδράνειας. Εχετε και οπαδούς της εκκρεμότητας.

Κοτζιάς: Λέτε ότι παραδώσαμε τα πάντα. Στα Σκοπια ο Ιβανοφ λέει θέλετε να τα παραδώσετε όλα στους Ελληνες; Αλεξη Τσιπρα μήπως να αποκαλύψουμε οτι έχουμε δύο συνθήκες; Μία για να παραδίδουμε εμείς και μία για να μας παραδίδουν εκείνοι;

Κοτζιάς: Παράρτημα του VMRO στην Αθήνα η ΝΔ

Κοτζιάς: Ολοι θέλετε να το λύσει το ζήτημα η κυβέρνηση, αλλα το κρύβετε και θέλετε να μας τα χώνετε.

Κοτζιάς: Στηρίζεται η διαπραγμάτευση σε αυτό που βρηκαμε μπροστά μας. Και βρήκαμε μπροστά μας και παλαιότερα κείμενα. Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές απο τη δεκαετία του 20. Είστε οπαδοι του αναθεωρητισμού; Δεν αναγνωρίζετε τις παλιές συνθήκες; Και ο κ.Ερντογάν δε θα αναγνωρίζει τη συνθήκη της Λωζάνης...

Κοτζιάς: Εχετε κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση ποτέ ή ισχύει αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος σας ότι κανατε πλάκα στους ξένους;

Κοτζιάς: Τετελεσμένα δε θα έχουν από αυτή τη συμφωνία οι γείτονες μας; Δηλαδή είναι μικρό ότι αλλάζει το Σύνταγμα της; Και εμείς θα επικυρώσουμε μετά. Ναι, κάνουμε συμβιβασμό. Εχει κανείς την εντύπωση ότι γίνεται διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς; Διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο έαν έχεις κερδίσει πολεμο. Κάνατε κυριοι της ΝΔ πόλεμο;

Κοτζιάς: Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική. Από ποιους κινδυνεύει πιο πολύ η χώρα; Από αυτούς που δεν έχουν ούτε πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που αγοράζουν F35; Να πάψουμε να είμαστε φυλακισμένοι της ιστορίας

Κοτζιάς: Οι Αλβανόι και Σλαβομακεδόνες έχουν μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Κοτζιάς: Τη λύση του Σκοπιανού δε τη θέλει ουδείς πιο πολύ από εμάς.

Κοτζιάς: Αλλάζουν οι διεθνείς συνθήκες και κάποιοι κάνουν ότι δεν πήραν χαμπάρι.

Κοτζιάς: Είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που δε γίνεται με γρυλλάκηδες και πράκτορες της ΕΥΠ αλλά με υπαλλήλους του ΥΠΕΞ

Μητσοτάκης: Εχετε όλοι σήμερα μία εθνική ευθύνη. Καλώ όσους συνειδητοποιουν πόσο βαριά είναι αυτή η ευθυνη να ψηφίσουν την προταση μομφής της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Οσο για τα καλά λόγια για το Σκοπιανό εκτός συνόρων θα έπρεπε να σας κάνουν να ανησυχείτε. Καθε λύση που θα έβγαζε ένα αγκάθι από την ατζέντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα προκαλούσε ενθουσιασμό. Δεν είναι οι ξένοι που διακυβεύουν την ασφάλεια της χώρας τους.

Μητσοτάκης: Εχω ήσυχη τη συνείδηση μου αμφιβάλλω πολυ εάν το ίδιο συμβάινει με εσας. Δε θα επιτρέψω να διχαστούν οι Ελληνες για τους Σκοπιανούς. Για εμένα το "ή εμείς ή αυτοί" είναι ολεθριο.

Μητσοτάκης: Εμφανίζεστε αυτόκλητος υπεραπιστής του Καραμανλή, του Ανδρέα  Παπανδρέου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που είστε συνέταιρος με τον Καμμένο έχετε πει ψέματα και έχετε χρεώσει τη χώρα με δυο αχρείαστα μνημόνια

Μητσοτάκης: Ειμαι σίγουρος ότι ξενύχτησαν σε Μαξιμου- ΥΠΕΞ κοβοντας και ράβοντας απόρρητα έγγραφα για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Ξεχνάτε όμως οτι όλα αυτά ήταν συζητήσεις αποσπασματικές, δεν κατέληξαν πουθενά. Αδιανόητο να προσπαθείτε να εξισωσετε τις υποχωρήσεις που εσείς κάνετε

  Μητσοτάκης: Είστε μία κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή για τα πάντα. Σκέτο Μακεδονία θέλατε κ.Τσίπρα εσείς και οι σύντροφοι σας

Μητσοτάκης: Δε ντρέπεστε λίγο και οι δυο σας για αυτό το θέατρο το οποιο στήνετε εδώ;

Μητσοτάκης: Αν όλοι εμείς που διαφωνούμε είμαστε ακραίοι εθνικιστές και υπερπατριώτες, ο Καμμένος τι είναι;

Μητσοτάκης: Μεικτές επιτροπές θα γράφουν πλέον τα βιβλία της Ιστορίας μας;

Μητσοτάκης: Είναι δικαίωμα κάθε ταλαιπωρου Σκοπιανού να δηλώνει Μακεδόνας οπως είπατε στην ΕΡΤ;

Μητσοτάκης: Μάλλον δεν ξέρετε που βάζετε την υπογραφή σας κ.Τσίπρα, αμφιβάλλω ότι είχατε διαβάσει τη συμφωνία που σας έφερε ο Κοτζιάς.

Μητσοτάκης: Ολα αυτά είναι ψιλά γράμματα για ένα πρωθυπουργό που και σήμερα λέει ψέματα. Που είναι το Σεβέρνα Μακεντόνια, κ.Τσίπρα κοιτάξτε με λίγο, που είναι το Σεβέρνα Μακεντόνια που είπατε στο διάγγελμα σας;

Μητσοτάκης: Εαν πάρει προσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ τώρα, η΄Ελλαδα θα περιμενει τελευταία να ακυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης. Πόσο εύκολο θα είναι να πει όχι εάν έχουν υπογράψει οι 29 χώρες;  Για αυτό λέμε ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της.

Μητσοτάκης: Ο αλυτρωτισμος μέσω του μακεδονισμού και ο μακεδονισμός μέσω γλώσσας και εθνότητας πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα

Μητσοτάκης: Ειναι αγενές να κοιτάτε το κινητό σας συνέχεια κ.Τσίπρα όσο είμαι στο βήμα. Αλλά νεα κοινοβουλευτικά ήθη

Μητσοτάκης: Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν στο μέλλον ότι υπάρχει νότια Μακεδονία στην οποία κατοικούν Μακεδόνες

Μητσοτάκης: Η Βουλγαρία τα αναγνώρισε ως Μακεδονία αλλά δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική γλώσσα. Γιατί άπαξ και αποδέχεστε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι άνευ περιεχομενου.

Μητσοτάκης: Το πραγματικό πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οι ανοησίες του Γκρουέφσκι περί αρχαίας Μακεδονίας, αλλά ο αλυτρωτισμός του 19ου αιώνα. Κεντρικό σύνθημα της επανάστασης του Ιλιντεν ήταν η Μακεδονία στους Μακεδονες.

Μητσοτάκης: Μία άλλη εξήγηση λεει ότι ο Τσίπρας υλοποιεί τις ατζέντες άλλων, που τον βρήκαν προθυμο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες. Φαντάζομαι ότι εσεις και ο Κοτζιάς θα επιχειρήσετε μία βουτιά στο παρελθόν, αλλά απο αύριο η Ιστορία θα γράψει ότι εσείς ειπατε ναι σε όλα αυτά που οι προκάτοχοι σας είπαν όχι.

Μητσοτάκης: Ολοι οι Ελληνες έχουν άποψη για το Σκοπιανό όπως ξέρουν καλά πόσο διαρκεί η λιτότητα, τι φέρνει το 4ο μνημόνιο που ψηφισατε χθες

Μητσοτάκης: Το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν λύση, οποιαδήποτε λύση

Μητσοτάκης: Το "ναι" που είπατε στη Μακεδονία του Ιλιντεν το πήρατε πίσω μετά απο δικιά μας πίεση.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έψαχνε από την αρχή λύση με καθε τρόπο. Χωρίς κόκκινες γραμμές, που εμείς τις βάλαμε. Η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα του erga omnes και του αλυτρωτισμού

Μητσοτάκης: Εμεις ακούμε τους πολίτες που διαμαρτύρονται στα συλλαλητήρια. Εμείς όμως είμαστε εδώ, στην αίθουσα της ολομέλειας, για να σας σταματήσουμε με κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ακουμε την κοινωνία , αλλα απορριπτουμε τη μισσαλοδοξία που εσείς καλλιεργήσατε και εχετε το θράσος να μας κατηγορείτε για τον ασκο του διχασμου που εσεις ανοίξατε πριν το 2015

 Μητσοτάκης: Ο Τσιπρας περιφρόνησε τους πολίτες, τους αποκάλεσε υποτιμητικά όχλο, τους συκοφάντησε μαζικά ως εθνικιστές και ακροδεξιούς.

Μητσοτάκης: Εκανε μυστική διπλωματία με διαρροές και υπονοούμενα

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας ουδέποτε επιδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση με τις πολιτικες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για διαμορφωση εθνικής γραμμής

Μητσοτάκης: Εχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοι και ψεύτες από αυτήν εδώ την αίθουσα όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει μία χωριστή θέση για τον Καμμένο

Μητσοτάκης: 12 Μαϊου 2014. Υπάρχουν θέματα που για εμάς αποτελούν κόκκινη γραμμή, δε συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση εάν αυτές δεν είναι στο πλαίσιο συνεργασίας. Δε συζητάμε το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας, έλεγε ο Καμμένος

Μητσοτάκης: Διαβάζω κάτι για νόμπελ Ειρήνης, εδώ σας αξίζει το νομπελ απάτης

Μητσοτάκης: Στα λόγια οι ΑΝΕΛ διαφωνούν, ισχυρίζονται ότι δε θα κυρώσουν τη συμφωνία. Μας λένε δε θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση τώρα, αλλά κάποια βολική στιγμή στο μέλλον. Στηρίζουν όμως ταυτόχρονα με πάθος τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ που τη διαπραγματεύθηκαν και την υπογράφουν αύριο. Δεν παραιτούνται καν από τις υπουργικές τους καρέκλες.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία παράγει τετελεσμένα. Θα έρθει προς κύρωση πολλούς μήνες αργότερα και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει. Ηρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένων των ΑΝΕΛ

Μητσοτάκης: Η κατάθεση πρότασης μομφής έχει το βαρύτερο συμβολισμό από όλα τα όπλα που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Επιλεξαμε να την ενεργοποιησουμε τώρα για να θέσουμε όλους τους βουλευτες προ των ευθυνών τους. Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο. Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή.

Μητσοτάκης: Ευκαιρία δημοκρατικής κάθαρσης η συνεδρίαση

Μητσοτάκης: Υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να λογοδοτήσει για τη σύμπτωση ενός τέταρτου μνημονίου με αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Βούτσης: Εντάξει, υπάρχουν και ανάγκες

Μητσοτάκης: Άξιζε η πρόταση μομφής την οποια κατέθεσε η ΝΔ μονο και μονο για τη μεγαλειώδη ομιλία Καμμένου. Τέτοιο ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και κυνισμού δεν έχω ξαναδει. Αν και τον βλεπω ότι αποχώρησε με μεγαλη ταχύτητα από την αίθουσα.

Ο Μητσοτάκης στο βήμα

Καμμένος: Θα προχωρήσουμε μαζί και η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια.

Καμμένος:  Ξέρετε κ.Μητσοτάκη ότι ο πατέρας σας είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία με το Γκλιγκόροφ για το Σλαβομακεδονία;

Καμμένος:  Η Ντόρα το 2009 δεν επέμεινε στο erga omnes και πρότεινε τον όρο Μακεντόνσκι.

 Καμμένος: Ο Μητσοτάκης με την πρόταση μομφής στοχεύει στους ΑΝΕΛ

Καμμένος: Υποκατέστησε τη ΝΔ ο Εφιάλτης αυτός που έφερε μέσα τους ακραίους του ΛΑΟΣ

Καμμένος: Οι παλιοτεροι βουλευτές θυμόμαστε το 93 να σείεται το ΣΕΦ με το "αλήτη, προδότη, Σαμαρά". Θα θυμόμαστε το Μητσοτάκη να τον αποκαλεί Εφιάλτη και να τον κατηγορεί ότι έριξε την κυβέρνηση εξαγορασμένος από συμφέροντα.

Καμμένος: Εάν οι ΑΝΕΛ έφευγαν σήμερα από την κυβέρνηση τι θα γινόταν; Διερευνητικοί κύκλοι υπό ΠτΔ με Θεοδωράκη να παρακαλά να μπει στην κυβέρνηση και μία ομάδα άλλων βουλευτών που δε θα είχε καμία αντίσταση στο όνομα της Μακεδονιας. Διαφορετικά εκλογές. Εάν σε αυτές ο λαός επέλεγε Μητσοτάκη, ερωτώ θα την υπέγραφε τη συμφωνία με τον όρο Μακεδονία; Την απάντηση την είπε η Μπακογιάννη. Ενα μεγάλο ναι που έχετε πει εδώ και χρόνια.

Καμμένος: Εάν έρθει η συμφωνία, εάν γιατί αντιδρά ηδη η αντιπολίτευση στα Σκοπια, η ψήφος των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική. Θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε την επικύρωση της

Σκοπιανό: Την Κυριακή η υπογραφή της συμφωνίας για το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Επεισόδια στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό στο Σύνταγμα με χρήση χημικών

Σφοδρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα

eleftherostypos

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα