Τσίπρας: Ο Σαμαράς προκάλεσε το Σκοπιανό - Θέτει σε ομηρία κι έναν άλλο Μητσοτάκη

Τσίπρας: Ο Σαμαράς προκάλεσε το Σκοπιανό - Θέτει σε ομηρία κι έναν άλλο Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για πατριδοκαπηλία αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι λειτουργεί υπό την «ομηρία» του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ότι στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα υπάρξει σωρεία αποκαλύψεων για τις παραχωρήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στο ονοματολογικό.

«Άκουσα την θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά την προαποφασισμένη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, που είναι ο Σαμαράς» είπε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αποδεικνύει ότι ο κ. Σαμαράς έχει υπό την ομηρία του τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως είχε συμβεί και με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον Αντώνη Σαμαρά ότι έχτισε όλη του την πολιτική καριέρα «πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που επί 26 χρόνια αποτελεί πληγή για τη χώρα». Ανέφερε δε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που γέννησε το πρόβλημα αφού τον Δεκέμβριο του 1991 αποδέχθηκε σε επίσημο κείμενο να καταγραφεί το Δημοκρατία της Μακεδονίας ενώ ήταν και εκείνος που ως ΥΠΕΞ «δεν έθεσε κανένα θέμα» όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα να τον χαρακτηρίσει «ανόητο» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρία και έναν άλλο Μητσοτάκη.

«Αυτός ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ευθύνη είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού και σήμερα έρχεται να παριστάνει το θεματοφύλακα των αξιών του Καραμανλή και του Παπανδρέου» είπε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι ο κ. Σαμαράς το 1994 εξαπέλυε λυσσαλέα επιτίθετο και στους δύο για το θέμα των Σκοπίων και ζητούσε να αποχωρήσουν από την πολιτική δράση. Θύμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματευόταν και σωστά με βάση την επίσημη εθνική θέση δηλαδή «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

Θεσμική ακροβασία το αίτημα Μητσοτάκη για παρέμβαση Παυλόπουλου

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι ο κ. Σαμαράς οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε στάση η οποία δεν συνάδει με προηγούμενες θέσεις του. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την πίεση που άσκησε ο κ. Μητσοτάκης στον Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει στη διαδικασία χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «θεσμική ακροβασία». «Το να εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί» κατήγγειλε αποδίδοντας αυτή την ενέργεια στις πιέσεις του κ. Μητσοτάκη στον κ. Σαμαρά.

Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας θα αποκαλυφθούν τα πάντα

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» και «δώρο» την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ότι κατά την τριήμερη συζήτηση θα αποκαλυφθούν τα πάντα. «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε αυτές τις δύο ημέρες να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα αποκαλύψουν στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων της ΝΔ με το όνομα «Μακεδονία» αλλά και για την αποδοχή της μακεδονικής εθνότητας και ταυτότητας. «Θα αποκαλυφθεί ποιος παίρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και ποιος κάποτε παρέδιδε το όνομα Μακεδονία για εσωτερική χρήση» είπε και κατήγγειλε την ΝΔ για «εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί με την οικογενειακή του ιστορία

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Μητσοτάκη που ανέφερε ότι σήμερα οι αρχηγοί αναμετρώνται με την Ιστορία. «Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και τις ευθύνες μας. Μόνο που εσείς κύριε Μητσοτάκη θα αναμετρηθείτε με την οικογενειακή σας ιστορία και κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής» τόνισε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για λύση του ονοματολογικού.

 

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα