Βουλή: Σύγκρουση στη συζήτηση για την πρότασης μομφής

Βουλή: Σύγκρουση στη συζήτηση για την πρότασης μομφής

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι δεν ήταν προγραμματισμένοι πήγε στην Βουλή για να μιλήσει μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε εναντίον της κυβέρνησης η η Νέα Δημοκρατία. 

Οι εξελίξεις

 Χρήστος Καραγιαννίδης: Στο facebook μου ήρθε ένα μήνυμα που λέει “ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης άλλαξε την ώρα της εκδήλωσης. Όλοι στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία μας”. Τουλάχιστον μην καρφώνεστε. Τα κάνετε που τα κάνετε εσείς-ακηδεμόνευτα και ακομμάτιστα-αλλά μην τα κάνετε τόσο ξεκάρφωτα. Αυτό στο οποίο επενδύετε δεν θα σας πάει μακριά

Συζητήσεις προκάλεσε μία αποστροφή του λόγου του Γιώργου Κουμουτσάκου που συνέκρινε την πτώση της κυβέρνησης Κωνστατίνου Μητσοτάκη με ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ , κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με το Χρήστο Μπγιάλα: 

Γιώργος Κουμουτσάκος: Υπάρχει και ένα μείζον θεσμικό και πολιτικό. Ποιος δεσμεύει την χώρα; Ποιος με την υπογραφή του θα δεσμεύσει την χώρα; Ένας απομονωμένος, από τον λαό αλλά και από την κυβέρνηση του και από το υπουργικό συμβούλιο, πρωθυπουργός; Χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη του υπουργού εθνικής άμυνας (φωνές από κάτω), οι κυβερνήσεις πέσαν τότε γι’ αυτό, αρχίζει και μυρίζει πτώση και στην δική σας.

Χρήστος Μπγιάλας: Τον Σαμαρά εννοείτε;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Λοιπόν, ακούστε λοιπόν, (συνεχίζονται οι φωνές) επειδή το επικαλείστε, εκείνη η κυβέρνηση με τέτοια προβλήματα έπεσε και ετοιμάζεστε να πέσετε κι εσείς αργά ή γρήγορα

Χρήστος Μπγιάλας: Δεν φταίει ο Σαμαράς; Ο Σαμαράς δεν έφταιγε

Βορίδης: Οι ΑΝΕΛ λένε ότι δε θέλουν τη συμφωνία. Δείχνω την άδεια αιθουσα εδώ τι να κάνω. Δηλαδή τώρα τι εννοούν; Οτι θα έχουν ψηφίσει οι Σκοπιανοι στη Βουλή τους και στο δημοψήφισμα, θα αλλαξουν το Συνταγμα και θα το φέρουμε εμείς εδώ να το κυρώσουμε, για να ξανααλλάξουν το Σύνταγμα τους. Αυτοι που θεωρουν κακή τη συμφωνία όταν θα έρθουν εδώ το Σάββατο να ξέρουν το εξής: Με την ψήφο τους κρατάνε το στυλό του Κοτζιά και του Τσίπρα για να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία που δε θα ανατρέπεται. Οποιος δε το θέλει ψηφίζει την προταση για να πέσει η κυβέρνηση 

 Η ΝΔ λειτουργεί σαν ιστορικό βαρίδι, διχάζει τον ελληνικό λαό και καταθέτει σήμερα μια πρόταση δυσπιστίας, αν και είναι η ίδια που δεν έχει θέση erga omnes, και άλλα λέει στο εξωτερικό άλλα στο εσωτερικό, ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Μιλάτε για τη μακεδονική γλώσσα, για ένα θέμα που εσείς δώσατε από το 1977. Ακόμη και τώρα δεν έχετε καταφέρει να αποκτήσετε erga omnes θέση και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Άλλα λέτε στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό γιατί δεν βάζετε πρώτα τα εθνικά συμφέροντα αλλά το εσωτερικό σας μέτωπο. Είναι κακό ένα κόμμα όπως η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να κυβερνήσει, να κρίνει κοιτώντας στο εσωτερικό της», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν θα διχάσετε εσείς τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός ενωμένος, έδωσε ενωμένος τη μάχη αυτά τα χρόνια, ενωμένος βγαίνει από την κρίση και ενωμένος θα δώσει τον αγώνα του για το μέλλον. Η θέση σας είναι πολιτικά ανεύθυνη, είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη».

«Πρέπει να απαντήσετε, θέλετε ή όχι τη σύνθεση ονομασία; Τη θέλετε erga omnes πραγματικά; Θέλετε συνταγματικές αλλαγές; Είχατε αποφασίσει από την αρχή ότι δεν θα ψηφίζατε αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε συμφωνία. Άλλωστε, δεν πιστέψατε ποτέ ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία, όπως δεν πιστέψατε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν η αριστερή παρένθεση. Γελαστήκατε και στα δύο», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Η ιστορία θα μας κρίνει, για ό,τι κάνατε και ό,τι κάνετε σε βάρος της χώρας λειτουργώντας σαν ένα ιστορικό βαρίδι. Γιατί υπερασπίζεστε τους λίγους και το παλιό. Υπερασπιζόμαστε τους πολλούς και φέρνουμε το νέο. Μπορούμε να κοιτάξουμε τα μάτια τους Θεσσαλονικείς και όλον τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι η συμφωνία δίνει λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα πρόβλημα χρόνων, υπηρετεί στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζει ρητά και επίσημα τις θέσεις της χώρας», είπε ο κ. Αμανατίδης και κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει να ποτίζει το δένδρο του ακραίου εθνικιστικού λαϊκισμού.

Βορίδης: Να πέσει αυτή η κυβέρνηση που υπογράφει αυτή τη συμφωνία για τη Μακεδονία μας. Αλλά οι ευαίσθητοι λείπουν σήμερα. 

 Αναγνωστοπούλου: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκείνη την εποχή ήξερε, ως αστός πολιτικός, ότι μία χώρα που θέλει να έχει μέλλον παίρνει τις πραγματικότητες της ιστορίας που έχουν διαμορφωθεί και βάσει αυτών διαμορφώνει το μέλλον. Δεν πάει να κρυφτεί ή να σηκώσει εθνικιστικούς σκελετούς από την ντουλάπα. Αυτό το έκανε ο κ. Σαμαράς, γιατί ήθελε να φτιάξει πολιτική καριέρα. Μην ξεχνάτε ότι εκείνη την περίοδο δημιουργείται και το Δίκτυο 21. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. 

Γρηγοράκος: Το ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας δεν είναι δευτερεύοντα θέματα, κρύβουν επιδιώξεις, η γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα οχήματα 

Καματερός: Η ΝΔ πλησιάζει πολύ τις απόψεις της ΧΑ, ουσιαστικά λέει για πόλεμο. Η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας ποιους βοηθάει; 

«Η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τα Σκόπια, έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε άλλωστε με την απρόκλητη παρέμβαση τους και τις πιέσεις που ασκούσαν και δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που χαιρέτισαν ήταν το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο αμερικανός πρέσβης», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Είπε ακόμη, ότι με αυτή τη συμφωνία επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση δίνει συστατική επιστολή στον κ. Ζάεφ για να αιτηθεί την ένταξή τους και αποτελεί πρόκληση να γίνεται η κυβέρνηση σημαιοφόρος στην ενίσχυση του ρόλου του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Αυτό, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και «γι’ αυτό αποτελεί πρόκληση ότι ένα κόμμα το οποίο είπε ότι για πρώτη φορά έρχεται η αριστερά στην κυβέρνηση, ενισχύει με τη συμφωνία αυτή τους ιμπεριαλιστές στην περιοχή».

«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η χώρα μας να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «παραμένει με τη συμφωνία το σπέρμα του αλυτρωτισμού, με την αποδοχή των θέσεων περί μακεδόνων πολιτών και μακεδονικής γλώσσας» και «το ΚΚΕ με τη στάση του, δεν πρόκειται να αθωώσει τον ιμπεριαλισμό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα».

Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διότι συμφωνούν με τη στρατηγική ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να ενδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή, συμφωνούν με την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων. «Συμφωνείτε με την επέκταση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, συμφωνείτε με την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. «Δεν θα γίνουμε ουρά εμείς στις υποκριτικές σας επιδιώξεις. Δεν θα σας διευκολύνουμε σε αυτό το επικίνδυνο και αδιέξοδο παιχνίδι για το λαό», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Γκιουλέκας: Εμείς οι Μακεδόνες τι είμαστε; Κάτοικοι της Νότιας Μακεδονίας; Τα λεγόμενα erga omnes έχουν πάει περίπατο. Μήπως και ο Μακεδονικός Αγώνας των Ελλήνων θα χαρακτηριστεί αλυτρωτισμός; Οταν μιλούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη Μακεδονία που είναι μία και ελληνική, άφησε ένα δάκρυ να κυλήσει. Ο Κώστας Καραμανλής το 2008 απέτρεψε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία 

Γκιουλέκας: Κατάπτυστη συμφωνία που ενισχύει τον αλυτρωτισμό. Παραδώσατε το όνομα Μακεδονία και αναγνωρίσατε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είστε εθνικά υπερήφανοι για αυτό; 

Κουμουτσάκος: Η συμφωνία υλοποιεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και της «Μακεδονίας του Ίλιντεν»

 Ζουράρις: Άρχισα να έχω σπασμός και ρίγος στο στομάχι και εμετό όταν άκουσα στα Ελληνικά το Βόρεια Μακεδονία όπως συνέβη και όταν μου είπαν τα αδέρφια μου ότι πέθανε η μητέρα μου. Εγώ προέρχομαι από ένα επικοτραγικό μίγμα, είμαι κωνσταντινοπολίτης κρητομακεδών, «άν χρειαστεί να ψηφίσω δεν θα ψηφίσω τα ελλάτονα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης αύριο. Την απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

ΔΗΜΑΡ: "Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές"

Υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων όταν έρθει στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για να γίνουν εκλογές. Σ΄ αυτή την πρόταση κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, και τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει και της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κ.Ε. τη Κυριακή.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που εξάλλου συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με τη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αυτό και θα πράξουμε στην σημερινή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Η πρόσφατη άποψη του πρωθυπουργού, ότι η ψηφοφορία για την συμφωνία όταν αυτή θα έλθει στη Βουλή σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς και η θέση του κυβερνητικού εταίρου στο Μακεδονικό, εγείρουν ακόμη πιο έντονα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής.

Για αυτό οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να κάνει ό,τι και τον Αύγουστο του 2015, να μην αναλάβει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση ενώ δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητικών βουλευτών. Αυτή τη φορά, η οποιαδήποτε υπερψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με τη ρητή εκ των προτέρων δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία».

Στην απόφασή της, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού.

Ταυτόχρονα, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας, αλλά και άλλα θέματα, όπως τα εμπορικά σήματα που παραπέμπονται σε διαδικασίες που είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, ενώ επαφίεται η υλοποίησή της στη Fyrom.

Η ΔΗΜΑΡ ασκεί έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης, και μετά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν βοηθούν, καθώς απαιτείται να παρουσιασθεί η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό και όχι μία επικοινωνιακή προπαγάνδα για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων».

Επίσης επικρίνει τη ΝΔ, που όπως λέει, φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, και δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις, θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία, καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

Σημειωτέον ότι ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων νωρίτερα είχε λάβει απόφαση για ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας το αργότερο το Σάββατο στις δύο το μεσημέρι, ο Νίκος Βούτσης εν συνεχεία στην αίθουσα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστει μέχρι το βράδυ, κατόπιν της επιμονής της ΝΔ, που δια του Κωστή Χατζηδάκη επανέφερε το αίτημα της για ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου. Στόχος της ΝΔ είναι βέβαια να εντείνει την πίεση στους ΑΝΕΛ μεταθέτοντας την ώρα της ψηφοφορίας το βράδυ οπότε θα είναι σε εξέλιξη συλλαλητήρια για το Σκοπιανό. 

 Τοσουνίδης: Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να αποκαλύπτουμε την αδυναμία του να καταλήξει σε οριστική απόφαση. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα παραμείνουμε ακλόνητοι στην απόφασή μας να μη στηρίξουμε απόφαση που στο όνομα της γειτονικής χώρας θα περιλαμβάνεται το όνομα της Μακεδονίας. Αυτά που λέει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ισχύουν για πάντα». 

Ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ δεν υπερψήφισε την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Η τροπολογία ωστόσο πέρασε με 154 καθώς υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

 ΑΝΕΛ : Δεν ψηφίζουμε συμφωνία με όρο Μακεδονία, δεν συναινούμε σε πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας 

Η απόφαση της ΚΟ θα αποτυπωθεί και σε ανακοίνωση του κόμματος, η οποία θα αναφέρει πως: Οι ΑΝΕΛ επιμένουν στην πάγια θέση τους ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν συμφωνία με τον όρο Μακεδονία, ευχαριστούμε όμως το Μητσοτάκη που μας έδωσε την ευκαιρία επί δύο μέρες να αναδείξουμε την αδυναμία του να μην έχει θέση για το Σκοπιανό και δεν συναινούμε  σε τυχοδιωκτισμό και πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας

Καμμένος: Δε θα ρίξουμε την κυβέρνηση 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Επίσης κατέστησε απολύτως σαφές σε όσους τυχόν είχαν αντίθετες σκέψεις (οι υποψίες έπεφταν κυρίως στο Δημήτρη Καμμένο που είχε δηλώσει ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να μην υπογράψει ο Τσίπρας στις Πρέσπες). 

Οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας- Στηρίζουν την κυβέρνηση 

 Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΟ των ΑΝΕΛ αποφάσισε ομόφωνα ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος ήταν λάβρος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει αναφορά στην συμφωνία για εθνότητα ή εθνκότητα, υπάρχει αναφορά στην ιθαγένεια ή υπηκοόητα 

Κατρούγκαλος: Σύμπτωση των ακραίων εθνικιστικών κύκλων σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ που θέλουν να ακυρώσουν τη συμφωνία. Δεν άκουσα απο τη ΝΔ σήμερα αν εξακολουθεί να θεωρεί τη σύνθετη ονομασία αποδεκτή 

Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά η διαδικασία να ολοκληρωθεί Σάββατο βράδυ 

Όπως ανέφερε ο Βούτσης απόψε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στη μία και μισή τη νύχτα 

"Θα κάνουμε ένα νέο Μακεδονικό" σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης επιμένοντας στο αίτημα της ΝΔ η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας να ολοκληρωθει το βράδυ του Σαββάτου με το επιχείρημα ότι θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από βουλευτές για να μιλήσουν 

Ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων συμφώνησε πως η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθει το Σάββατο στις δύο το μεσημέρι, ζητώντας να ληφθεί υπόψη και πως οι υπάλληλοι της βουλής θα χρειαστεί να μείνουν μέχρι τις δύο τη νύχτα εάν η ψηφοφορία οριστεί τα μεσάνυχτα 

Αντιπαράθεση Βούτση-  Λοβέρδου για τη διαδικασία της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ 

«Η πρόταση μομφής της ΝΔ αποτελεί μια κυνική πρώτου μεγέθους πολιτική απάτη και μεθόδευση» σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΣ της ΛΑΕ, Παν. Λαφαζάνη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συγκέντρωση των εργαζομένων ενάντια στο «πολυνομοσχέδιο-τέρας», είπε τα εξής:

«Πρώτον: Είναι αποκαλυπτικό ότι η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση μομφής, αφού περίμενε να τελειώσει η συζήτηση και να ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο-τέρας, που ισοδυναμεί με τέταρτο καταστροφικό μνημόνιο.

Ο λόγος αυτής της αναμονής είναι απλός και η μεθόδευση εξοργιστική.

Η ΝΔ δεν ήθελε να καθυστερήσει με τίποτα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Και δεν το ήθελε αφ’ ενός για να επιδείξει μνημονιακή νομιμοφροσύνη και να μην δυσαρεστήσει την τρόικα που πίεζε για την γρήγορη νομιμοποίηση των προαπαιτουμένων και από την άλλη γιατί επί της ουσίας συμφωνεί με το πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα και στην πραγματικότητα επιδιώκει την ψήφιση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αν και όποτε έρθει στην κυβέρνηση, να το εφαρμόσει, χρεώνοντας την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το γνωστό ανίερο παιχνίδι της αλληλομετάθεσης ευθυνών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Από την άλλη, η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση αυτήν την στιγμή, υποκρύπτει και μια άλλη πολιτική λαθροχειρία.

Αν η πρόταση μομφής της ΝΔ δεν υπερψηφισθεί, πράγμα αρκετά πιθανό, τότε κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανέλπιστη χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, η οποία θα παρουσιάσει την απόρριψη της πρότασης μομφής ως «ανέλπιστη» ψήφο ανοχής ή και επικύρωσης από την Βουλή της απαράδεκτης Νατοϊκής Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.

Είναι φανερό ότι η ΝΔ, στο όνομα της τροϊκανής, μνημονιακής και Νατοϊκής νομιμοφροσύνης, συναινεί επί της ουσίας τόσο με το πολυνομοσχέδιο όσο και με την συμφωνία με την FYROM, επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί μόνο για τα μάτια του κόσμου και με μια πρόταση μομφής, που κινδυνεύει να αποδειχθεί θείο δώρο στον Τσίπρα.»

Η ΚΟ της ΔΗΣΥ επικροτεί το "όχι" Γεννηματά στη συμφωνία 

Απόλυτη στήριξη στην επιλογή της Φώφης Γεννηματά να πει "όχι" στη συμφωνία για το Σκοπιανό εξέφρασε η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ακόμη και βουλευτές που δεν την είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές τοποθετηθήκαν ενθουσιωδώς, λέγοντας στην κ.Γεννηματά: ¨Είσαι άξια πρόεδρος, μας εκφράζεις, προχώρα και τελείωνε με την πολυφωνία, είσαι το μοναδικό εκλεγμένο όργανο". Σημείωναν επίσης ότι σε αντίθεση με το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποιο κατά βάση συγκροτήθηκε μετα την εκλογή προέδρου ώστε να δοθεί "φωνή" στους ανθυποψήφιους της κ.Γεννηματά, στην ΚΕ εκτιμάται πως οι συσχετισμοί είναι συντριπτικά κατά της συμφωνίας. 

 Η ΔΗΣΥ θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για τη συμφωνία για το Σκοπιανό 

Η Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί το αργότερο εως το Σάββατο στις 14:00 το μεσημέρι

Σπυράκη: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την Κυβέρνησή του. Φοβάται  μήπως και  διαταράξει τη διαβόητη συμμαχία του με τον κ. Καμμένο. Μαζί κυβερνούν, μαζί στηρίζουν την κακή συμφωνία για την Ελλάδα, μαζί θα φύγουν. Το συντομότερο.

 

Ποτάμι κατά Γεννηματά

Πηγές από το Ποτάμι σχολίασαν τις διαρροές για τη χθεσινοβραδινή, άκαρπη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία είχε αντικείμενο τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό. Όπως ανέφεραν, «στο πολιτικό συμβούλιο, πέντε από τα έξι μέλη του, υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε διαφορετική άποψη. Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός!». 

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός νέου κινήματος, «δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο».

Τέλος, για την πρόταση μομφής οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αντιθέσεις με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τόσο ξεκάθαρες που επιβάλλουν να μην έχουν από εμάς χήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους.

Ο Καμίνης υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό

«Δεν θα γίνουμε λοιπόν μέρος της εθνικά επιζήμιας στρατηγικής της κυβέρνησης να μας διχάζει για το Μακεδονικό, προκειμένου να καταπιούμε το Μεσοπρόθεσμο. Ούτε όμως και πρέπει να πλειοδοτήσουμε στην εθνικιστική υστερία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεπουλά τις προηγούμενες θέσεις της για τριάκοντα αργύρια εξουσίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του ΠΣ του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμμίνης. Επισημαίνοτας δε ότι «ο πάγιος υποκινητής των "αγανακτισμένων" στη χώρα μας υπήρξε η Δεξιά, ήδη από την εποχή των "ταυτοτήτων" και στη συνέχεια του αντιμνημονιακού πολέμου, τον οποίο η ίδια εκήρυξε το 2010», τονίζει: «Η Κεντροαριστερά θα ανασυνταχθεί, όχι όμως όπως σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας. Θα παραμείνει εθνικά υπεύθυνη, θεσμικά προσηλωμένη, με καθαρή σκέψη και προτεραιότητες. Ναι στη συζήτηση, ναι στη βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρει ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. «Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί», σημειώνει, προσθέτει ωστόσο πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν καλείται να αποφασίσει και ότι υπάρχει ο χρόνος για μια συζήτηση ψύχραιμη, καθώς το Μακεδονικό ζήτημα αγγίζει ευαίσθητες πτυχές για πολλούς συμπατριώτες μας.

 Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν για το χρόνο της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής. Η κυβερνητική πλευρά θέλει να οριστεί για το μεσημέρι του Σαββάτου και η ΝΔ ζητά να πάει μεσάνυχτα.

Καμία κυβερνητική απώλεια στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ 

Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει και η ΚΟ των ΑΝΕΛ 

 Υπέρ της πρότασης μομφής θα ψηφίσει το Ποτάμι 

 Στις 17.30 Διάσκεψη των Προέδρων για την διαδικασία της πρότασης μομφής

Η πρόταση Βούτση είναι να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου. Όμως η ΝΔ θέλει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα προκειμένου να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της.

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, κατατεθηκε και τυπικά η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης 

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής

 Ψήφισαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων 154 ψήφισαν υπέρ και 144 κατά, ενώ ουδείς δήλωσε παρών

 Μπέρδεμα με την ψηφοφορία στη Βουλή: 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν τέσσερα άρθρα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν προκειται για τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος 

 Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο 

Γιατί ο Μητσοτάκης έθεσε τον πήχη στους 154 βουλευτές

Τι περιλαμβάνει η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας σε θετική ψήφο εμπιστοσύνης, εξηγεί ο Θοδωρής Λαπαναϊτης 

Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά την υπογραφή Μητσοτάκη, ακολουθεί αυτή του Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια του Αντώνη Σαμαρά. Η πρόταση αναφέρει ειδικότερα τα εξής: 

Προς τον

Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Νικόλαο Βούτση

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018 

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου. 

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων. 

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας. 

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα. 

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων. 

 

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής. 

Δήλωση Κατερίνας Παπακώστα για την πρόταση μομφής

«Με την κατάθεση της πρότασης μομφής, με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαιώνεται με θεσμικό τρόπο ότι στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί τώρα τις εκλογές», δηλώνει η βουλευτής Β' Αθηνών και επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας την οποία προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε αυτή την παρωδία και στην απαξίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας επιλέγω να μην συμμετέχω, ώστε να μην νομιμοποιήσω με την παρουσία μου τον ευτελισμό και την απαξίωση του κοινοβουλευτισμού», σημειώνει η κ.Παπακώστα

Η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής υποστηρίζει ότι η πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει την παραδοχή που έκανε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο εξωτερικό (Μόναχο) ότι «οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Ελλάδα», αφού με την εφαρμοζόμενη πολιτική του πρακτική και μάλιστα με την εκμετάλλευση του θεσμικού εργαλείου της πρότασης δυσπιστίας, υπονομεύεται de facto η ποιότητα της Δημοκρατίας, με δική του ευθύνη».

Αρχίζει η ψηφοφορία επι του πολυνομοσχεδίου

Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας μονο που εσεις αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής

Εμπόριο πατρωτισμού και πατριδοκαπηλείας στην αριστερά δεν θα κάνετε κ. Μητσοτάκη

Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτετε σήμερα στην κυβέρνησή μου είναι καλοδεχούμενη την καλοσωρίζω και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι δώρο σας ευχαριστω. Είναι μιας πρώτης ταξης ευκαιρία για να πούμε ποιος έδωσε και ποιος όχι. Θα τα πούμε όλα με ονόματα και διευθύνσεις

Το να εμπλέκει κανείς τον θεσμό του πτΔ είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν δικαιούται να επιχειρεί

Έχει ο καιρός γυρίσματα και η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ο κ. Σαμαράς οδηγεί τον Κ. Μητσοτακη σε μια θέση ακι στάση που εγω θεωρώ ότι δεν συνάδει με άλλες θέσεις και στάσεις του.

Ο ίδιος έκανε επίθεση ως πολιτικός αρχηγός της ΠΟΛΑΝ σε Παπανδρέου και Καραμανλή ζητώντας τους να παραιτηθούν.

Ηταν οι πρώτος ο οποίος επισήμως ως υπεξ αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος απεδέχθη σε επίσημο κείμενο να καταγραφεί η χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ήταν ο πρώτος ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου 1991 στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπεξ της ΕΟΚ όταν συζητούσαν την ανεξαρτητοποίηση Κροατίας και Σλοβενίας δεν έθεσε κανένα θέμα σε σχέση με το πως θα ονομάζεται εκείνη χώρα. Τότε τον είχε αποκαλέσει ανόητο ο Κων/νος Μητσοτάκης. Αυτός ο άνθρωπος είχε το θράσος να σηκώσει στην σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

«Ακουσα την θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του αληθινού αρχηγού της ΝΔ του κ. Σαμαρά. Του ανθρώπου που έχτισε όλη του την πολιτική καριέρα σε ένα ψεύτικο υπερπατριωτισμό»

Για το πολυνομοσχέδιο και την οικονομία είπε:

Η τελευταία φορά που ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος στήριξης της χώρας. Αισθάνομαι ότι σήμερα η συνεδρίαση και η ψηφοφορία αυτή έχει έναν ιστορικό χαρακτήρα. Θα είναι η τελευταία γιατί ψηφίζουμε έναν νόμο που είναι αποτέλεσμα των επιλογών όχι αυτοβούλως της κυβέρνησης αλλά της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που εδώ και 8 χρόνια βρίσκονται σε πολύ στενή σχέση και επαφή καθοδηγώντας μας.

Τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας και αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και η Ελλάδα τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα τον Αύγουστο. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και προχωρήσαμε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Ομως, πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας κρίνει ολους. Ότι πράξαμε σωστά.

Σήμερα είμαστε στην τελευταία στροφή πριν από το τέλος της περιοδου. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία και πετύχαμε με δύσκολους όρους να πιάνουμε τους δημοσιονιομικούς στόχους και να έχουμε υπεραπόδοση. Φέτος για πρώτη φορά μετά το 2008 καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη. Παραλάβαμε μια χώρα εσκεμμένα τότε με άδεια ταμεία και σήμερα έχει απόθεμα ρευστότητας και δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές. Η χώρα τότε ξόδευε για ευρωπαϊκά κονδύλια για να ευνοήσει φίλους.

Παραλάβαμε μια χώρα στην οποία στη συνείδηση του μέσου Έλληνα η λέξη μεταρρύθμιση ήταν ταυτισμένη με την λέξη περικοπή. Σήμερα έχουν προχωρήσει δομικές μεταρρυθμίσεις με γενναίες αποφάσεις και είμαστε στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ με σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο. Η χώρα αποκτά θέση στον παγκόσμιο χάρτη.

Είμαστε λίγο πριν μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει το έπακρο τα συμφωνηθέντα. Παραδέχονται ότι βάλαμε τάξη στα οικονομικά μας.

Eργάζονται όλες οι πλευρές για να εξασφαλιστεί μια λύση για την απομείωση του χρέους μια λύση που θα καθιστά την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές σταθερή και διαρκή.

Ευχαριστώ δημόσια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Δημήτρη Λιάκο. Πολλές φορές συγκρουστήκαμε αλλά βρήκαμε τις λύσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα φτάνει στο τέλος μιας επίπονης διαδρομής. Η Επιτυχία της Ελλάδας αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη.

 

 

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα