Πολιτική θύελλα για το Severna Makedonija που έγινε Βόρεια Μακεδονία. Τι απαντά ο Τσίπρας

Πολιτική θύελλα για το Severna Makedonija που έγινε Βόρεια Μακεδονία. Τι απαντά ο Τσίπρας

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια.

Η Νέα Δημοκρατία, αφού είπε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει τη νομιμοποίηση για να κάνει μια τέτοια συμφωνία, έκανε λόγο για ρεσιτάλ προπαγάνδας από την κυβέρνηση με ένα μακροσκελές κείμενο 10 σημείων.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είπε ψέματα ότι θα χρησιμοποιείται αμετάφραστη η ονομασία «Severna Makedonija». 

Υπενθυμίζεται ότι σε non paper το Μέγαρο Μαξίμου είχε αναφέρει την Τρίτη το εξής: «Το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως "Severna Makedonija" βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας", το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα».

Τι απάντησε ο Τσίπρας

«Δεν υπήρχε αναντιστοιχία σε αυτά που είπα εγώ και αυτά που αναγράφονται στη συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι η συμφωνία προβλέπει την προαιρετική μετάφραση της ονομασίας για κάθε χώρα.

«Είχαν ακουστεί διάφορα για την πιθανότητα να είναι αμετάφραστη. Δεν είναι, μεταφράζεται. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας, και ειδικά της Ελλάδας, αν θα τη μεταφράσει ή θα τη μεταφέρει όπως στη γλώσσα των γειτόνων μας. […] Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους λέμε είτε Βόρεια Μακεδονία είτε Severna Makedonija. Δεν είναι διπλή ονομασία» είπε ο κ. Τσίπρας, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο ή ως Μοντενέγκρο.

«Είναι σημαντική κατάκτηση το “βόρεια” δίπλα από το Μακεδονία που αναγνωρίζουν 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η γλώσσα στο τέλος εκδικείται. Αν καταλήγαμε σε μία συμφωνία που θα λέγαμε αμετάφραστο, όλοι θα μέναμε στο Makedonija. Δε θα έλεγε κανένας Severna. Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να μην την μετονομάσουμε όλοι “Βόρεια Μακεδονία”. Όπως κανείς δεν πρόκειται να αποκαλέσει τη Νότια Αφρική, Αφρική. Οι δύσχρηστοι όροι απαλείφονται στην καθημερινή χρήση της γλώσσας» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα