Κοτζιάς: Πριν πάω διακοπές θα έχω λύσει και το Αλβανικό

Για το σκοπιανό μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι τώρα που έχει επιλυθεί το ζήτημα του σκοπιανού, θα ακολουθήσουν οι εκκρεμότητες για την Αλβανία, τις οποίες θα φροντίσει να επιλύσει προτού πάει διακοπές.

Επιπλέον, μίλησε για «επαγγελματίες των προβλημάτων» που, όπως στο ποίημα του Καβάφη, αναρωτιούνται τι θα απογίνουν τώρα που δεν υπάρχουν πια «βάρβαροι».

Λαβρόφ: Τα προβλήματα στα Βαλκάνια πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, του εμπορίου και των επιστημών». «Σήμερα συζητήσαμε τους τροπους να διευρυνθεί το νομοθετικό πλαίσιο των επαφών μας», σημείωσε ο Λαβρόφ,  συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε και το φιλόδοξο πρόγραμμα του Έτους Τουρισμού Ρωσίας-Ελλάδας, που είναι σε εξέλιξη.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας χρήζει εξυγίανσης και θα βρούμε τρόπους να τον πάμε σε πιο υψηλό επίπεδο», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα ρωσικά σύνορα, είπε ότι «επιδιώκουμε οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα συμφωνηθέντα. Συζητήσαμε και το Κυπριακό, η στάση μας παραμένει υπερ της καθολικής λύσης που θα συναντά τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Τα προβλήματα στα Βαλκάνια πρέπει να λύνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Με τον Έλληνα ομόλογό του μοιράζονται κοινές θέσεις ως προς τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αφρική και τη Συρία, πρόσθεσε.

Κοτζιάς: Πριν πάω διακοπές θα έχω λύσει και το Αλβανικό

Πρόσκληση προς τον Ρώσο ομόλογό του προκειμένου να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να ετοιμάσουν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα απηύθυνε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, , κατά τη συζήτησή του με τον Λαβρόφ επισήμανε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά και προκαταλήψεις και στερεότυπα που υπαρχουν, στον τομέα των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ και Ρωσίας-ΝΑΤΟ .

Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη Ρωσία για τη στάση της στο θέμα της Κύπρου και αναφερόμενος στη Συρία είπε ότι ενώ η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, νιώθει βαριά τις επιπτώσεις.

Σε ερώτηση για το Σκοπιανό, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε: «Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία».

«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές», είπε ο υπουργός.

«Ελπίζω να ξανανοίξουμε με σωστό τρόπο το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό. Είναι πιο δύσκολο αυτό το πρόβλημα γιατί στα δύο άλλα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε», πρόσθεσε ότι τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, η σταθερότητα στα Βαλκάνια θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλων.

Απαγγέλοντας μερικούς στίχους από το ποίημα του Καβάφη,  «Περιμένοντας τους βαρβάρους», ο Ν. Κοτζιάς είπε: «Εγώ είμαι ευτυχισμένος που λύνουμε προβλήματα αλλά κάποιοι λένε τι θα κάνουμε τώρα χωρίς προβλήματα».

Για το σκοπιανό, ο Λαβρόφ τόνισε ότι ο ίδιος έλεγε πάντα ότι η επίλυση πρέπει να γίνει χωρίς χρονοδιαγράμματα από έξω, και πρέπει να έχει υποστήριξη από τους δύο λαούς και να ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους. «Ελπίζω η συμφωνία να είναι τέτοια», κατέληξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα