Τσίπρας: Η FYROM μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Τσίπρας: Η FYROM μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

 Πυρετός διαπραγματεύσεων σε Αθήνα και Σκόπια για μία τελική συμφωνία στο Σκοπιανό. Για μία καλή συμφωνία που διασφαλίζει erga omnes και θέτει ως προϋπόθεση την αλλαγή Συντάγματος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μετά το τηλέφώνημα Ζάεφ. Εναπόκειται τώρα στα Σκόπια διεμήνυσε ο Παυλόπουλος. Πέμπτη ή Παρασκευή η προ ημερησίας στη Βουλή. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.


Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού σχολίασε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα.

  Διάγγελμα Ζάεφ στον λαό των Σκοπίων: Ιστορική λύση η συμφωνία. Βίντεο

 Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό. Βίντεο

Νίκος Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητος, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Αύριο συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού. Η συνεδρίαση θα γίνει σε αίθουσα της Βουλής.

Το Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία:

"Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις.

Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές"

Δηλώσεις Λευτέρη Αυγενάκη

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «ζούμε για άλλη μία φορά ένα θέατρο με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, χωρίς να έχει την πολιτική νομιμοποίηση παρουσιάζει, ή τουλάχιστον επιθυμεί να παρουσιάσει, την λύση ενός ζητήματος που απασχολεί πάνω από 25 χρόνια τον ελληνικό λαό».
«Εμείς», όπως πρόσθεσε, «του λέμε μόνο ένα πράγμα: Να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, διότι με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε».
Όσον αφορά την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε ό,τι θεσμικό εργαλείο έχουμε στη διάθεση μας, έτσι ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα η αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυσικά ο ελληνικός λαός.» Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «δεν νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας, δεδομένου ότι δεν έχει την στήριξη καν συναρχηγού του κ. Καμμένου, όπως τουλάχιστον δήλωσε σήμερα, να υπογράψει καμία συμφωνία, να προχωρήσει σε καμία υπογραφή συμφωνίας, εάν φυσικά δεν έχει την έγκριση και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας».
«Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Καμμένο, επέλεξαν το παιχνιδάκι του κρυφτού» είπε ο κ. Αυγενάκης, κάνοντας λόγο για διπλωματία συνοδευόμενη από σειρά διαρροών, κάτι που είναι «ανεπίτρεπτο» για ζήτημα τέτοιας φύσεως. «Λέμε λοιπόν στον κ. Τσίπρα να είναι εξαιρετικά προσεκτικός και για άλλη μια φορά του δηλώνουμε ότι με τα εθνικά θέματα δεν παίζουνε. Και να θυμίσουμε ότι πολλές κυβερνήσεις έπεσαν για εθνικά ζητήματα, όχι για οικονομικά ζητήματα. Του λέμε λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να γυρίσει μόνος του, ή τουλάχιστον να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να ζητήσει να του επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός τους χειρισμούς που έχει κάνει μέχρι σήμερα και στα εθνικά ζητήματα. Του ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα. Είναι ώρα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει, εάν επιθυμεί την συνέχιση αυτής της εξαιρετικά επικίνδυνης κυβέρνηση, ή αν θέλει να αλλάξει πολιτική σελίδα ο τόπος μας».


 Non paper Μαξίμου: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ως Severna Makedonja

Kυριάκος Μητσοτάκης: Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία

 Απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι της Κομισιόν για το ονοματολογικό. Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν μιλούν με θερμά λόγια για τους δύο ηγέτες και την συμφωνία.

 Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Αυτό είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

 Ικανοποίηση Μάθιου Νίμιτς για την συμφωνία στο Σκοπιανό


Γενς Στόλτενμπεργκ: Kαλωσορίζω τη συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Αθήνας και Σκοπίων, Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Η ιστορική συμφωνία αποτελεί αποτέλεσμα πολλών ετών επίμονης διπλωματίας και της διάθεσης των δύο αυτών ηγετών να λύσουν την μακροχρόνια διαφωνία. Καλώ τώρα τις δύο χώρες να τελειοποιήσουν τη συμφωνία στην οποία έφτασαν οι δύο ηγέτες. Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στο δρόμο που οδηγεί στο NATO. Και θα βοηθήσει την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια

Την "ιστορική συμφωνία" Τσίπρα- Ζάεφ καλωσόρισε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλώντας και τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην υλοποίηση της

 

Τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων ενημέρωσε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας..
Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βασίλη Λεβέντη του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, τη συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Μετά από αυτά, είπε ο πρωθυπουργός θα επικυρώσει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή.
Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

 Συγχαρητήρια για τη συμφωνία έδωσε σε Τσίπρα και Ζαέφ ο Τουσκ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε σήμερα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας – FYROM.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει “πράσινο φως”  στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Επισήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.
Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το “σπέρμα” του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί “Μακεδόνα πολίτη” και “Μακεδονικής γλώσσας”.

 Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία και ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μακεδονική γλωσσα και οι πολίτες της χώρας θα λέγονται Μακεδόνες/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας

Ξεκίνησε το διάγγελμα Ζάεφ

 Και την ώρα που περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις για το όνομα, στα Σκόπια ο Ζάεφ διορίζει τους συμβούλους του σε θέσεις-κλειδιά, προκαλώντας αντιδράσεις.

 O πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε συνάντηση με τον αρχηγό του VMRO Κρίστιαν Μισκόφσκι. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO) ανακοίνωσε ότι ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον Μισκόφσκι σχετικά με την επίλυση - όπως είπε - της διαφοράς με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει αύριο σε όλα τα κόμματα τη συμφωνία για το Σκοπιανό

 Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε πριν από λίγο και με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά 

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ του ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Πληροφορίες απο τα Σκόπια αναφέρουν ότι η συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το Σάββατο στις Πρέσπες 

Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 09.30.

 Ο διάλογος Τσίπρα- Παυλόπουλου 

Τσίπρας: Ήρθα λίγο ξαφνικά, τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη. 

Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Άρα θα πρεπει στο εξής η συμφωνία αυτή, που είναι καλή συμφωνία και θετική εξέλιξη και για τη χώρα και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες. 

Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της βουλής, ώστε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει με βάση το άρρθο 149 του κανονισμού ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία. Χρέος η νηφαλιότητα για μία συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα. 

Παυλόπουλος: Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας  για την Ευρώπη. 

Το όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στα σλαβικά Severna Makedonija.

Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρινηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι citizen of the republic of northern makedonija.

 O Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Makfax, πρόκειται να μιλήσει σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 18:30 ώρα Σκοπίων (19:30 ώρα Ελλάδος). 

 Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κύριος Ζάεφ θα μιλήσει στο Κέντρο Τύπου των Σκοπίων, όπου θα πάει συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά για την συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την επίλυση του θέματος της συνταγματικής ονομασίας.   

 Αναταράξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής προκαλεί η διαφαινόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗ.ΣΥ να εμφανίζεται διχασμένη την ώρα που το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης.

Αφορμή για την εκδήλωση της αντιπαράθεσης αποτέλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, στο Ραδιόφωνο 24/7 υπέρ της ανάγκης να υποστηρίξει το σύνολο του ΚΙΝΑΛ τη συμφωνία. Απαντώντας στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πήρε έμμεσες αποστάσεις από το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας και κατηγόρησε τον κ. Δανέλλη ότι θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το εσωτερικό ζήτημα για το ονοματολογικό δεν έληξε, όμως, εκεί αφού λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε στη Βουλή τη συμπαράστασή του στον Σπύρο Δανέλλη.

Ραγδαίες οι εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ακόμη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και στις επτά και μισή θα απευθύνει διάγγελμα, ενω την ίδια ώρα το ίδιο θα πράξει και ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια. Όλα δείχνουν ότι έχουμε συμφωνία. 

Ο Αλέξης Τσιπρας έφτασε τώρα στο Προεδρικό συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 Στις επτά και μισή το απόγευμα ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει διάγγελμα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει τώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, γεγονός που σημαίνει ότι πάμε σε συμφωνία

Το όνομα Severna Makedonija / Βόρεια Μακεδονία (δηλαδή όχι αμετάφραστο) με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, βρίσκεται στο τραπέζι. Ειδικές αναφορές με διευκρινίσεις για τη γλώσσα και την εθνικότητα.

Η λιτή ανακοίνωση της Προεδρίας: Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

 «Αληθινός πατριωτισμός είναι η επίλυση των εθνικών μας θεμάτων, όχι η σώρευση και η παραπομπή τους σε ένα αβέβαιο και μακρινό μέλλον» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Η Ελλάδα επιδιώκει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της και έναν βόρειο γείτονα που να μην αμφισβητεί την ελληνικότητα του όρου Μακεδονία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει σε διεθνές επίπεδο τους όρους που έχει θέσει στην πΓΔΜ, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία και τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται εκ μέρους της, ακριβώς διότι διαθέτει στιβαρή και σταθερή εθνική γραμμή. 

Ερωτηθείς για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων, συγκεκριμένα των ΑΝΕΛ, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει ένα ζήτημα σχετικά με την ολοκλήρωση όλων των βημάτων από την πΓΔΜ, κάτι που είναι κατανοητό από όλους. Ωστόσο επεσήμανε ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει επίσης δηλώσει ότι η στιβαρή διαπραγμάτευση της χώρας μας οφείλεται στην ισχυροποίησή της στον διεθνή στίβο. «Ο Πάνος Καμμένος συνηγορεί με την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής αφενός και αφετέρου έχει δηλώσει ότι επουδενί δεν αμφισβητείται το κυρίαρχο στοιχείο της συνεργασίας μας που είναι η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή της τιμιότητας, της εργασίας και της ισονομίας στη χώρα» δήλωσε καταλήγοντας.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία που έχει πετύχει περισσότερα από κάθε προηγούμενη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου), Μαριλένα Κοππά. Σε σημερινή ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η κ. Κοππά υπογραμμίζει την ανάγκη να υποστηριχθεί αυτή η συμφωνία και διαμηνύει πως τώρα είναι η ευθύνη του πολιτικού θάρρους και της εθνικής ευθύνης. Για την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στα βόρεια σύνορα μας. Για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Είναι η ώρα η χώρα να προχωρήσει μπροστά, επισημαίνει καταληκτικά η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε την καλύτερη, την πιο προωθημένη συμφωνία που υπήρξε ποτέ και ευχόμαστε να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για ασυνέχεια και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να μην κρύβεται «πίσω από ανεύθυνο τυχοδιωκτισμό».

«Πρέπει να τοποθετηθείτε με σαφήνεια πάνω στην εθνική γραμμή που κινήθηκε αυτή η κυβέρνηση, να πείτε ένα ναι ή ένα όχι- αυτό δεν μπορεί να το αποφύγετε», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης ενώ υπογράμμισε ότι «θα φανεί αν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει υπεύθυνη στάση στα εθνικά ζητήματα». «Περιμένω να ακούσω ένα ναι ή ένα όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν ζητώ την κατανόηση από τον κ. Βορίδη ή από άλλους που είναι σώγαμπροι στη ΝΔ, που έκαναν όμως τη ζημιά τους», προσέθεσε.


Τι περιλαμβάνει η καταρχήν συμφωνία των δύο πρωθυπουργών

Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε πως η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, δεν σημαίνει πως υπάρχει και οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Αντιθέτως, τώρα ξεκινούν όλα…

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά επωφελής για την Ελλάδα, ενώ τονίζουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να δείξει τις καλύτερες των προθέσεων προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του ονοματολογικού ζητήματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες αφού, ακόμη και μια λέξη (για να μην πούμε ένα γράμμα) μπορεί να αλλάξει το σύνολο της συμφωνίας.

Μετά το σημερινό τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ, ξεκινά μια μακρά διαδικασία σε Σκόπια, Ελλάδα, ΕΕ και ΝΑΤΟ ώστε να επικυρωθεί από όλες τις πλευρές η νέα ονομασία.

Τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων

Οι πληροφορίες που έρχονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ελάχιστες, όμως, κάποια στοιχεία συγκλίνουν σε ορισμένα σημεία – κλειδιά στα οποία υπάρχει κοινή γλώσσα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Αυτά είναι:

    Το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα γράφεται στα σλάβικα, στα αγγλικά ή και στα δύο, δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.
    Η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά». Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας θα ξεκαθαρίζεται ότι η γλώσσα των Σκοπιανών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο και είναι σλαβικής προέλευσης.
    Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «Μακεδόνες πολίτες» και στα επίσημα έγγραφα θα αναγράφονται ως: «citizen of the Republic of North Macedonia». Στο κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σημείωση ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
    Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλοιφή αλυτρωτικών σημείων.
    Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σαφής δέσμευση της σκοπιανής ηγεσίας για απομάκρυνση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και κάθε μνημείου που θα παραπέμπει στην αρχαία Μακεδονία.
    Θα υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για τον τρόπο που θα αναγράφονται τα εμπορικά και όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει το S (Severna).
    Ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.

newsbomb

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα