Σκοπιανό LIVE: O Zαεφ επιβεβαίωσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Σκοπιανό LIVE: O Zαεφ επιβεβαίωσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία

 Για μία καλή συμφωνία που διασφαλίζει erga omnes και θέτει ως προϋπόθεση την αλλαγή Συντάγματος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μετά το τηλέφώνημα Ζάεφ. Εναπόκειται τώρα στα Σκόπια διεμήνυσε ο Παυλόπουλος. Πέμπτη ή Παρασκευή η προ ημερησίας στη Βουλή . Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

  Τσίπρας: Και πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς, σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι. Όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη.Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε και σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τσίπρας: Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή. Σε μια περίοδο που χώρες γύρω μας βυθίζονται στον εαυτό τους, χτυπημένες από το μικρόβιο του εθνικισμού, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών.

Τσίπρας: Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας.Κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον. Ένα παράθυρο αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας, ευημερίας και συνανάπτυξης μεταξύ των λαών μας.

Τσίπρας: Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.  

Τσίπρας: Με τον κ. Ζάεφ καταλήξαμε, επίσης, σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή – κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.Η Συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με την Ε.Ε. στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό. Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων. Με απλά λόγια, εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η Ελλάδα, τέλος, θα κυρώσει τη μεταξύ μας Σύμβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο θέτοντας την σε ισχύ, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα.

Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία και ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μακεδονική γλωσσα και οι πολίτες της χώρας θα λέγονται Μακεδόνες/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας

Ξεκίνησε το διάγγελμα Ζάεφ

 Και την ώρα που περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις για το όνομα, στα Σκόπια ο Ζάεφ διορίζει τους συμβούλους του σε θέσεις-κλειδιά, προκαλώντας αντιδράσεις.

 O πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε συνάντηση με τον αρχηγό του VMRO Κρίστιαν Μισκόφσκι. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO) ανακοίνωσε ότι ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον Μισκόφσκι σχετικά με την επίλυση - όπως είπε - της διαφοράς με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει αύριο σε όλα τα κόμματα τη συμφωνία για το Σκοπιανό

 Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε πριν από λίγο και με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά 

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ του ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Πληροφορίες απο τα Σκόπια αναφέρουν ότι η συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το Σάββατο στις Πρέσπες 

Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 09.30.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για την ενημέρωση μέσω προ ημερησίας 

Με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής) θα γίνει η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

  Αυτή την ώρα συγκαλεί η Φώφη Γεννηματα το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής 

Πέμπτη ή Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας στη Βουλή για το Σκοπιανό, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

 Ο διάλογος Τσίπρα- Παυλόπουλου 

Τσίπρας: Ήρθα λίγο ξαφνικά, τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη. 

Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Άρα θα πρεπει στο εξής η συμφωνία αυτή, που είναι καλή συμφωνία και θετική εξέλιξη και για τη χώρα και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες. 

Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της βουλής, ώστε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει με βάση το άρρθο 149 του κανονισμού ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία. Χρέος η νηφαλιότητα για μία συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα. 

Παυλόπουλος: Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας  για την Ευρώπη. 

Το όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στα σλαβικά Severna Makedonija.

Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρινηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι citizen of the republic of northern makedonija.

 O Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Makfax, πρόκειται να μιλήσει σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 18:30 ώρα Σκοπίων (19:30 ώρα Ελλάδος). 

 Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κύριος Ζάεφ θα μιλήσει στο Κέντρο Τύπου των Σκοπίων, όπου θα πάει συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά για την συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την επίλυση του θέματος της συνταγματικής ονομασίας.   

 Αναταράξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής προκαλεί η διαφαινόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗ.ΣΥ να εμφανίζεται διχασμένη την ώρα που το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης.

Αφορμή για την εκδήλωση της αντιπαράθεσης αποτέλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, στο Ραδιόφωνο 24/7 υπέρ της ανάγκης να υποστηρίξει το σύνολο του ΚΙΝΑΛ τη συμφωνία. Απαντώντας στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πήρε έμμεσες αποστάσεις από το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας και κατηγόρησε τον κ. Δανέλλη ότι θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το εσωτερικό ζήτημα για το ονοματολογικό δεν έληξε, όμως, εκεί αφού λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε στη Βουλή τη συμπαράστασή του στον Σπύρο Δανέλλη.

Ραγδαίες οι εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ακόμη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και στις επτά και μισή θα απευθύνει διάγγελμα, ενω την ίδια ώρα το ίδιο θα πράξει και ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια. Όλα δείχνουν ότι έχουμε συμφωνία. 

Ο Αλέξης Τσιπρας έφτασε τώρα στο Προεδρικό συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 Στις επτά και μισή το απόγευμα ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει διάγγελμα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει τώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, γεγονός που σημαίνει ότι πάμε σε συμφωνία

Το όνομα Severna Makedonija / Βόρεια Μακεδονία (δηλαδή όχι αμετάφραστο) με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, βρίσκεται στο τραπέζι. Ειδικές αναφορές με διευκρινίσεις για τη γλώσσα και την εθνικότητα.

Η λιτή ανακοίνωση της Προεδρίας: Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

 «Αληθινός πατριωτισμός είναι η επίλυση των εθνικών μας θεμάτων, όχι η σώρευση και η παραπομπή τους σε ένα αβέβαιο και μακρινό μέλλον» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Η Ελλάδα επιδιώκει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της και έναν βόρειο γείτονα που να μην αμφισβητεί την ελληνικότητα του όρου Μακεδονία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει σε διεθνές επίπεδο τους όρους που έχει θέσει στην πΓΔΜ, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία και τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται εκ μέρους της, ακριβώς διότι διαθέτει στιβαρή και σταθερή εθνική γραμμή. 

Ερωτηθείς για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων, συγκεκριμένα των ΑΝΕΛ, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει ένα ζήτημα σχετικά με την ολοκλήρωση όλων των βημάτων από την πΓΔΜ, κάτι που είναι κατανοητό από όλους. Ωστόσο επεσήμανε ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει επίσης δηλώσει ότι η στιβαρή διαπραγμάτευση της χώρας μας οφείλεται στην ισχυροποίησή της στον διεθνή στίβο. «Ο Πάνος Καμμένος συνηγορεί με την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής αφενός και αφετέρου έχει δηλώσει ότι επουδενί δεν αμφισβητείται το κυρίαρχο στοιχείο της συνεργασίας μας που είναι η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή της τιμιότητας, της εργασίας και της ισονομίας στη χώρα» δήλωσε καταλήγοντας.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία που έχει πετύχει περισσότερα από κάθε προηγούμενη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου), Μαριλένα Κοππά. Σε σημερινή ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η κ. Κοππά υπογραμμίζει την ανάγκη να υποστηριχθεί αυτή η συμφωνία και διαμηνύει πως τώρα είναι η ευθύνη του πολιτικού θάρρους και της εθνικής ευθύνης. Για την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στα βόρεια σύνορα μας. Για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Είναι η ώρα η χώρα να προχωρήσει μπροστά, επισημαίνει καταληκτικά η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε την καλύτερη, την πιο προωθημένη συμφωνία που υπήρξε ποτέ και ευχόμαστε να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για ασυνέχεια και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να μην κρύβεται «πίσω από ανεύθυνο τυχοδιωκτισμό».

«Πρέπει να τοποθετηθείτε με σαφήνεια πάνω στην εθνική γραμμή που κινήθηκε αυτή η κυβέρνηση, να πείτε ένα ναι ή ένα όχι- αυτό δεν μπορεί να το αποφύγετε», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης ενώ υπογράμμισε ότι «θα φανεί αν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει υπεύθυνη στάση στα εθνικά ζητήματα». «Περιμένω να ακούσω ένα ναι ή ένα όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν ζητώ την κατανόηση από τον κ. Βορίδη ή από άλλους που είναι σώγαμπροι στη ΝΔ, που έκαναν όμως τη ζημιά τους», προσέθεσε.


Τι περιλαμβάνει η καταρχήν συμφωνία των δύο πρωθυπουργών

Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε πως η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, δεν σημαίνει πως υπάρχει και οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Αντιθέτως, τώρα ξεκινούν όλα…

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά επωφελής για την Ελλάδα, ενώ τονίζουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να δείξει τις καλύτερες των προθέσεων προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του ονοματολογικού ζητήματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες αφού, ακόμη και μια λέξη (για να μην πούμε ένα γράμμα) μπορεί να αλλάξει το σύνολο της συμφωνίας.

Μετά το σημερινό τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ, ξεκινά μια μακρά διαδικασία σε Σκόπια, Ελλάδα, ΕΕ και ΝΑΤΟ ώστε να επικυρωθεί από όλες τις πλευρές η νέα ονομασία.

Τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων

Οι πληροφορίες που έρχονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ελάχιστες, όμως, κάποια στοιχεία συγκλίνουν σε ορισμένα σημεία – κλειδιά στα οποία υπάρχει κοινή γλώσσα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Αυτά είναι:

    Το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα γράφεται στα σλάβικα, στα αγγλικά ή και στα δύο, δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.
    Η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά». Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας θα ξεκαθαρίζεται ότι η γλώσσα των Σκοπιανών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο και είναι σλαβικής προέλευσης.
    Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «Μακεδόνες πολίτες» και στα επίσημα έγγραφα θα αναγράφονται ως: «citizen of the Republic of North Macedonia». Στο κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σημείωση ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
    Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλοιφή αλυτρωτικών σημείων.
    Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σαφής δέσμευση της σκοπιανής ηγεσίας για απομάκρυνση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και κάθε μνημείου που θα παραπέμπει στην αρχαία Μακεδονία.
    Θα υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για τον τρόπο που θα αναγράφονται τα εμπορικά και όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει το S (Severna).
    Ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.

newsbomb

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα