Σκοπιανό: Έκλεισε το Βόρεια Μακεδονία; Τσίπρας: Υπάρχει συμφωνία

Σκοπιανό: Έκλεισε το Βόρεια Μακεδονία; Τσίπρας: Υπάρχει συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα - Όλα δείχνουν ότι έχουμε συμφωνία. Υπάρχει συμφωνία, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις: Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το Σκοπιανό. 

Όλες οι εξελίξεις

 Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε πριν από λίγο και με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά 

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ του ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Πληροφορίες απο τα Σκόπια αναφέρουν ότι η συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το Σάββατο στις Πρέσπες 

Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 09.30.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για την ενημέρωση μέσω προ ημερησίας 

Με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής) θα γίνει η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

 

 

Αυτή την ώρα συγκαλεί η Φώφη Γεννηματα το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής 

Πέμπτη ή Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας στη Βουλή για το Σκοπιανό, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

 Ο διάλογος Τσίπρα- Παυλόπουλου 

Τσίπρας: Ήρθα λίγο ξαφνικά, τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη. 

Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Άρα θα πρεπει στο εξής η συμφωνία αυτή, που είναι καλή συμφωνία και θετική εξέλιξη και για τη χώρα και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες. 

Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της βουλής, ώστε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει με βάση το άρρθο 149 του κανονισμού ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία. Χρέος η νηφαλιότητα για μία συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα. 

Παυλόπουλος: Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας  για την Ευρώπη. 

Το όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στα σλαβικά Severna Makedonija.

Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρινηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι citizen of the republic of northern makedonija.

 O Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Makfax, πρόκειται να μιλήσει σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 18:30 ώρα Σκοπίων (19:30 ώρα Ελλάδος). 

 Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κύριος Ζάεφ θα μιλήσει στο Κέντρο Τύπου των Σκοπίων, όπου θα πάει συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά για την συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την επίλυση του θέματος της συνταγματικής ονομασίας.   

 Αναταράξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής προκαλεί η διαφαινόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗ.ΣΥ να εμφανίζεται διχασμένη την ώρα που το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης.

Αφορμή για την εκδήλωση της αντιπαράθεσης αποτέλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, στο Ραδιόφωνο 24/7 υπέρ της ανάγκης να υποστηρίξει το σύνολο του ΚΙΝΑΛ τη συμφωνία. Απαντώντας στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πήρε έμμεσες αποστάσεις από το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας και κατηγόρησε τον κ. Δανέλλη ότι θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το εσωτερικό ζήτημα για το ονοματολογικό δεν έληξε, όμως, εκεί αφού λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε στη Βουλή τη συμπαράστασή του στον Σπύρο Δανέλλη.

Ραγδαίες οι εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ακόμη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και στις επτά και μισή θα απευθύνει διάγγελμα, ενω την ίδια ώρα το ίδιο θα πράξει και ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια. Όλα δείχνουν ότι έχουμε συμφωνία. 

Ο Αλέξης Τσιπρας έφτασε τώρα στο Προεδρικό συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 Στις επτά και μισή το απόγευμα ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει διάγγελμα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει τώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, γεγονός που σημαίνει ότι πάμε σε συμφωνία

Το όνομα Severna Makedonija / Βόρεια Μακεδονία (δηλαδή όχι αμετάφραστο) με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, βρίσκεται στο τραπέζι. Ειδικές αναφορές με διευκρινίσεις για τη γλώσσα και την εθνικότητα.

Η λιτή ανακοίνωση της Προεδρίας: Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

 «Αληθινός πατριωτισμός είναι η επίλυση των εθνικών μας θεμάτων, όχι η σώρευση και η παραπομπή τους σε ένα αβέβαιο και μακρινό μέλλον» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Η Ελλάδα επιδιώκει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της και έναν βόρειο γείτονα που να μην αμφισβητεί την ελληνικότητα του όρου Μακεδονία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει σε διεθνές επίπεδο τους όρους που έχει θέσει στην πΓΔΜ, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία και τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται εκ μέρους της, ακριβώς διότι διαθέτει στιβαρή και σταθερή εθνική γραμμή. 

Ερωτηθείς για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων, συγκεκριμένα των ΑΝΕΛ, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει ένα ζήτημα σχετικά με την ολοκλήρωση όλων των βημάτων από την πΓΔΜ, κάτι που είναι κατανοητό από όλους. Ωστόσο επεσήμανε ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει επίσης δηλώσει ότι η στιβαρή διαπραγμάτευση της χώρας μας οφείλεται στην ισχυροποίησή της στον διεθνή στίβο. «Ο Πάνος Καμμένος συνηγορεί με την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής αφενός και αφετέρου έχει δηλώσει ότι επουδενί δεν αμφισβητείται το κυρίαρχο στοιχείο της συνεργασίας μας που είναι η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή της τιμιότητας, της εργασίας και της ισονομίας στη χώρα» δήλωσε καταλήγοντας.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία που έχει πετύχει περισσότερα από κάθε προηγούμενη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου), Μαριλένα Κοππά. Σε σημερινή ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η κ. Κοππά υπογραμμίζει την ανάγκη να υποστηριχθεί αυτή η συμφωνία και διαμηνύει πως τώρα είναι η ευθύνη του πολιτικού θάρρους και της εθνικής ευθύνης. Για την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στα βόρεια σύνορα μας. Για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Είναι η ώρα η χώρα να προχωρήσει μπροστά, επισημαίνει καταληκτικά η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε την καλύτερη, την πιο προωθημένη συμφωνία που υπήρξε ποτέ και ευχόμαστε να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για ασυνέχεια και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να μην κρύβεται «πίσω από ανεύθυνο τυχοδιωκτισμό».

«Πρέπει να τοποθετηθείτε με σαφήνεια πάνω στην εθνική γραμμή που κινήθηκε αυτή η κυβέρνηση, να πείτε ένα ναι ή ένα όχι- αυτό δεν μπορεί να το αποφύγετε», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης ενώ υπογράμμισε ότι «θα φανεί αν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει υπεύθυνη στάση στα εθνικά ζητήματα». «Περιμένω να ακούσω ένα ναι ή ένα όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν ζητώ την κατανόηση από τον κ. Βορίδη ή από άλλους που είναι σώγαμπροι στη ΝΔ, που έκαναν όμως τη ζημιά τους», προσέθεσε.

Τα βήματα μετά τη συμφωνία

-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).

-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ (ο οποιος διαφωνεί) και η αναπομπή της στη Βουλή.

-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εφόσον στο τηλεφώνημα Ζάεφ- Τσίπρα κλειδώσει μία καταρχήν συμφωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται καταρχήν να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος απόψε το βράδυ.  Στο μεταξύ δεν αποκλείεται να έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την οριστικοποίηση της Συμφωνίας αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης θα ανακοινωθεί και το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα