Σκοπιανό: Έγινε η νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Σκοπιανό: Έγινε η νέα  τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα  - Ζάεφ

 Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει τώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, γεγονός που σημαίνει ότι πάμε σε συμφωνία

Ολοκληρώθηκε   η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και του Έλληνας πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την επικύρωσης της συμφωνίας, για το ονοματολογικό. 

Εχτές το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία και ανανέωσαν το ραντεβού για σήμερα

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το νέο τηλεφώνημα  αναμένεται, εκτός απροόπτου, το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία θα γίνει στις 19.00. 

Οπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εφόσον υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό. 

Τι περιλαμβάνεται η συμφωνία

Τα ονόματα που παραμένουν στο τραπέζι είναι το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija), όμως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πάντως πως η επικρατέστερη λύση είναι το «Βόρεια Μακεδονία», ενώ ο κ. Κοτζιάς είπε πως η επιλογή ανήκει στον κ. Ζαέφ.

Στο κείμενο η Ελλάδα παραδέχεται ότι στην γειτονική χώρα θα ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα. Θα υπάρχουν ωστόσο διευκρινίσεις πως πρόκειται για σλαβική γλώσσα που ουδεμία σχέση έχει με την αρχαιοελληνική, το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας ή την ελληνική Μακεδονία, κι ότι η ΠΓΔΜ δεν προβάλει διεκδικήσεις όσον αφορά τον ελληνικό πολιτισμό.

Στο θέμα της ταυτότητας, φαίνεται πως η Αθήνα προσανατολίζεται στην αναγνώριση «μακεδόνων» πολιτών, αν και θα υπάρχει πρόνοια ότι ανήκουν στο σλαβικό γένος κι ότι δεν σχετίζονται με τους αρχαίους Έλληνες ή την σημερινή Μακεδονία.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ικανοποιεί το αίτημα της Ελλάδας για συνταγματική αναθεώρηση για απαλείφει των εκφάνσεων αλυτρωτισμού, ειδικά το Άρθρο 49 το οποίο ορίζει πως η χώρα ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα της σκοπιανής διασποράς.

Θα συσταθούν επίσης επιτροπές που θα εξετάσουν τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών ώστε να αφαιρεθούν αλυτρωτικές εκφράσεις.

Ο κ. Κοτζιάς το βράδυ της Δευτέρας απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα, λέγοντας πως «έχουμε λύσει το συνταγματικό». Διευκρίνισε πάντως ότι εξασφαλίζεται ενιαία χρήση του νέου ονόματος erga omnes, δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Έτσι θα διασφαλιστεί ότι εσωτερικά έγγραφα της ΠΓΔΜ, από την κρατική αλληλογραφία έως τις ταυτότητες, θα φέρουν το νέο όνομα και δεν θα διαδίδεται το σημερινό «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εξωτερικό μέσω διαβατηρίων, ταυτοτήτων, πτυχίων και άλλων

Τα επόμενα βήματα

Αν όλα πάνε καλά σήμερα το απόγευμα (στελέχη του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, παρότι το βασικό σενάριο είναι όντως να κλείσουν όλα) και υπογραφεί τις Πρέσπες (μάλλον σε έδαφος τις ΠΓΔΜ), τότε ξεκινά μια μακρά διαδικασία σε ΠΓΔΜ, Ελλάδα και διεθνείς οργανισμούς.

Πρώτα, θα πρέπει να ψηφίσει η βουλή της ΠΓΔΜ. Αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβανόφ αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία. Αν βγει και αυτή θετική, τότε δεν μπορεί να την ξαναμπλοκάρει ο Ιβανόφ. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (όπως έχει προαναγγείλει ο Ζάεφ) και σε περίπτωση θετικής απόφασης των πολιτών, θα ξαναψηφίσει η βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3. Μόνο στην περίπτωση που θα ευοδωθούν όλα τα παραπάνω, θα περάσει η συμφωνία από την ελληνική βουλή, κάτι το οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, στις 25 Ιουνίου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα δοθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ (με τη νέα ονομασία). Η διαδικασία για ένταξη είναι μακρόχρονη και θα πρέπει να μεσολαβήσει συνεδρίαση των χωρών για την έγκριση της ενταξιακής διαδικασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προενταξιακές διαδικασίες για τη ΠΓΔΜ έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 10 και 11 Ιουλίου θα δοθεί πρόσκληση και για ένταξη της ΠΓΔΜ (με τη νέα ονομασία) στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ένταξη για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί περίπου μισός χρόνος

Και οι δύο προσκλήσεις θα δοθούν με τη νέα ονομασία και υπό την αίρεση ότι ακύρωσης της διαδικασίας σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αλλαγή του συντάγματος και η χρήση της ονομασίας προς όλες τις πλευρές (erga omnes).

Καμμένος: Όποιος ψηφίσει για το Σκοπιανό φεύγει από τους ΑΝΕΛ

Για το Σκοπιανό, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι αν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπιανών και για δημοψήφισμα , τότε πριν έρθει για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να αλλάξει την απόφαση του 1992.

Αίσθηση προκάλεσε ότι κ. Καμμένος δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση που είχε με τον κ. Κοτζιά εκτιμά ότι πολύ δύσκολα ο λαός των Σκοπιών θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και ειδικά το δημοψήφισμα, και ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία καλώντας τα άλλα κόμματα και ειδικά τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

«Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή να γίνει δεκτή από την πλευρά της ΠΓΔΜ», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Όπως εκτίμησε, όλη αυτή η διαδικασία με την πιθανή κύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό μπορεί να κρατήσει και περισσότερο από έναν χρόνο.

Έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ: «Όποιος σκέφτεται να αλλάξει θέση για το θέμα (σ.σ. το Σκοπιανό), να φύγει τώρα από το Κίνημα».

Δηλώσεις Κοτζιά

«Σήμερα (σ.σ χθες) κάναμε το αποφασιστικό βήμα» και την Τρίτη, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν οι δύο πρωθυπουργοί, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, το όνομα επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, αφού πρώτα η Ελλάδα είχε απορρίψει δύο εξ αυτών.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα