Σκοπιανό: Το απόγευμα το τηλεφώνημα Ζάεφ. Πληροφορίες για διάγγελμα Τσίπρα

Σκοπιανό: Το απόγευμα το τηλεφώνημα Ζάεφ. Πληροφορίες για διάγγελμα Τσίπρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, μετά και την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Πρωθυπουργοί των δυο κρατών, Τσίπρας και Ζάεφ.

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα το απόγευμα για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 από κυβερνητικές πηγές, μετά τη νέα τηλεφωνική συνομιλία των δυο Πρωθυπουργών, που αναμένεται το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αμέσως μετά αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό κι αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, πιθανότατα το Σάββατο θα έχουμε την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την συμφωνία για το Σκοπιανό που επετεύχθη. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, το οποίο μετατίθεται για το απόγευμα.

Η καθυστέρηση στο τηλεφώνημα οφείλεται στο ότι στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες όπως ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε το τηλεφώνημα Ζάεφ – Τσίπρα: «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δύο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι πρόεδροι των δύο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν».

Λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «στη γλώσσα, αυτό που θα αναφέρει η συμφωνία είναι ότι θα προσδιορίζεται πως δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επικρατέστερα ονόματα είναι «Ανω Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία» ενώ ο Ζάεφ έχει επιλέξει ένα από αυτά.

Ελληνική υποχώρηση σε γλώσσα και εθνότητα

Η συμφωνία, με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα περιλαμβάνει «μακεδονική γλώσσα», αλλά με τρόπο που να διασφαλίζεται η σλαβική καταγωγή της και ο διαχωρισμός της από την αρχαία ελληνική.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εθνότητας και σε ότι αφορά στα διαβατήρια θα υπάρχει αναγραφή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, ωστόσο στο θέμα των ταυτοτήτων που αποτελούν εσωτερικά έγγραφα της κάθε χώρας υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση. Εδώ μπορεί να παραμείνει ο όρος «Μακεδονική» ο οποίος ίσως φέρει εντός αγκύλης ή παρένθεσης και τον όρο «σλαβική» έτσι ώστε να υπάρχει σαφείς διαχωρισμός.

Δημήτρης Καμμένος για Σκοπιανό: Μεγαλειώδη και ιστορική ήττα

Πώς θα προχωρήσει η συμφωνία

Αν από την πλευρά του Ζάεφ υπάρξει σήμερα πράσινο φως για μια συμφωνία με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα η Αθήνα θα περιμένει ως τις 25 Ιουνίου να περάσει η συμφωνία από τη βουλή των Σκοπίων. Αν αυτό συμβεί τότε θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ.

Το πράσινο φως, ωστόσο, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς δεν σημαίνει ότι η χώρα αποκτά δικαίωμα εισόδου στη συμμαχία ή στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στις Πρέσπες δεν σημαίνει ότι η Αθήνα χάνει τα «όπλα» να μπλοκάρει τις διαδικασίες.

Έκτακτη συνάντηση με Παυλόπουλο για το Σκοπιανό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Σκοπιανό και τις εξελίξεις που αναμένονται σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Παυλόπουλο και κανονίστηκε να συναντηθούν μέσα στην ημέρα. Η συνάντηση εκτιμάται ότι θα γίνει λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο Σκοπιανό.

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει: «O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 π.μ., επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας».

με πληροφορίες από ΑΝΤ1 και ελεύθερο τύπο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα