Σκοπιανό: Στον αέρα το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ και ο χρόνος τελειώνει

Σκοπιανό: Στον αέρα το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ και ο χρόνος τελειώνει

Είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της.

Mε αυτή την διπλωματική ανακοίνωση η κυβέρνηση της γείτονος χώρας δίνει συνέχεια στο μπαράζ ανακοινώσεων για το ονοματολογικό, χωρίς όμως να εξηγεί κάτι περαιτέρω που θα ξεδιαλύνει το τοπίο.

Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζεται πως «οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος» προσθέτοντας πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.

Με το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών να είναι ακόμα στον αέρα, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπόδια νομικής φύσεως.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Μπουγιάρ Οσμάνι αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα DUI, αναφέρθηκε στις διαφορές στις προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να οδηγεί τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο.

Η τελευταία ανακοίνωση της ΠΔΓΜ αναφέρει άλλωστε πως «η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα» προσθέτει.

Αισιόδοξος για λύση ο Τζανακόπουλος

Αισιόδοξος ότι ο Ζόραν Ζάεφ «θα κάνει το αποφασιστικό βήμα» και θα υπάρξει αίσια έκβαση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση αλλά και η πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας «δεν είναι εύκολες» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του».

Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαιώνει, ακόμα, ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας. Για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, επισημαίνει ότι «στο εξωτερικό προσπαθεί να εμφανιστεί ως μετριοπαθής πολιτικός και στο εσωτερικό εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από τους ακροδεξιούς στους οποίους έχει παραδώσει τα κλειδιά της ΝΔ», ενώ προσθέτει πως «μέχρι να αποφασίσει θα έχει απολέσει και όποια ψήγματα αξιοπιστίας τού έχουν απομείνει».

Για τη λήξη του προγράμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η καθαρή έξοδος, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιθυμεί ένα νέο μνημόνιο, που θα έχει ως αποτέλεσμα «να συρθεί ξανά η χώρα στον βούρκο της λιτότητας και των διαρκών εξωτερικών καταναγκασμών».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δεν θα κριθεί από τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπογραμμίζει ότι το σημαντικό σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι τόσο ο χαρακτήρας του γαλλικού μηχανισμού, αλλά η αρχική επιμήκυνση του σταθμισμένου μέσου όρου ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων. «Αυτή η επιμήκυνση θα κρίνει κυρίαρχα τη στάση των αγορών και την αξιοπιστία της λύσης», προσθέτει.

 

 

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα