Σκοπιανό: Συλλαλητήρια, πολιτική κόντρα και αναμονή στο ακουστικό

Σκοπιανό: Συλλαλητήρια, πολιτική κόντρα και αναμονή στο ακουστικό

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει ξαναβάλει τις τελευταίες ώρες το Σκοπιανό, καθώς οι εκτιμήσεις για παράθυρο συμφωνίας δίνουν και παίρνουν, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν τα συλλαλητήρια υπέρ της Μακεδονίας σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, με χαμηλότερη ωστόσο προσέλευση από τα δύο συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το ίδιο θέμα. Την ίδια στιγμή, το πολιτικό θερμόμετρο φαίνεται να ανεβαίνει επικίνδυνα, με τη Νέα Δημοκρατία να εκδίδει ίσως την πιο σκληρή μέχρι σήμερα ανακοίνωσή της για το Σκοπιανό, κάνοντας λόγο για «βαριές εθνικές υποχωρήσεις» από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις και το Μαξίμου να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παίζει για ακόμη μια φορά το χαρτί της πατριδοκαπηλείας. Σκληρή κόντρα και ανάμεσα στη ΝΔ και τον υπουργό Εξωτερικών, με τον κ. Κοτζιά να λέει πως η ΝΔ το 1977 είχε αποδεχθεί τη «μακεδονική γλώσσα» σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ και να την Πειραιώς να αποκρούει τις αιτιάσεις.

Σιγή ιχθύος από τα Σκόπια

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Mile Bosnjakovski, δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, καθώς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ή τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο κ. Bosnjakovski αρνήθηκε να σχολιάσει και την ανάρτηση που έκανε στο Facebook o πρώην υπουργός Εξωτερικών με την κυβέρνηση του VMRO-DPMNE Antonio Milososki ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

«Δεν σχολιάζουμε ανεπίσημες πληροφορίες, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, ιδίως όταν δεν έχουν αξιοπιστία και νομιμοποίηση» δήλωσε. «Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και όσα είπε νωρίτερα ο κ. Ζάεφ αποτελούν τη θέση της κυβέρνησης» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι είναι «ζήτημα ημερών» να γίνει το τηλεφώνημα, μόνο όμως εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. «Από τη στιγμή που θα μιλήσω με τον όμολογό μου θα ενημερωθεί και το κοινό» σημείωσε.

Διεργασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν έντονες διεργασίες, που προκαλούν μια κάποια αίσθηση ότι η υπόθεση ξαναμπαίνει σε τροχιά. Ωστόσο, αναλυτές κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς και την προηγούμενη εβδομάδα η συμφωνία φαινόταν απέχει μονάχα μερικές ώρες, πριν τελικά ανατραπεί η σχετική αίσθηση.

Για το Σκοπιανό τοποθετήθηκε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και κατανοητή στους κόλπους του ΕΛΚ, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πιέσεις από το περιβάλλον του ΕΛΚ.

Παρέμβαση πάντως για το θέμα έκανε το βράδυ της Τρίτης και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ειδικότερα, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας ανάμεσα στη πΓΔΜ και την Ελλάδα, ο κ. Μίτσελ είπε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια, προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε τη πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Σκληρό ροκ

Λίγες ώρες, πάντως, πριν την έναρξη των συλλαλητηρίων, ένα ακόμη επεισόδιο σκληρού ροκ εξελίχθηκε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη ΝΔ.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά, για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις. Γι αυτό βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Και τόνιζε:

«Η ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Η εκχώρηση “Μακεδονικής εθνότητας” και “μακεδονικής γλώσσας” δεν είναι αποδεκτή. Ξεκάθαρη είναι και η προειδοποίησή μας στον κ. Τσίπρα. Δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα».

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου: «η ΝΔ για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλείας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών. Το ερώτημα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό και σαφές: Η "ενιαία και συνολική" λύση που ζητά, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου "Μακεδονία"; Ναι ή όχι;. τελικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;»

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» ανέφερε νέα ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «Η ΝΔ προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, αντί να αρθρώσει υπεύθυνη θέση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ» το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Άλλο είναι το ερώτημα: Νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;».

 

 

thetoc

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: