Μπουτάρης: Ξέρω ποιοι μου επιτέθηκαν - Κρατούμενοι οι συλληφθέντες

Μπουτάρης: Ξέρω ποιοι  μου επιτέθηκαν - Κρατούμενοι οι συλληφθέντες

Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε στο Δημοτικό Συμβουλίου Θεσσαλονίκης  για την επίθεση που δέχτηκε στην διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων  το Σάββατο το απόγευμα στον λευκό Πύργο

Το κακό το Σαββατοκύριακο γιατί έγινε; Ξεκινήσαμε και ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα για να μπει στην πόλη φρέσκος αέρας. Με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης.

«Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν σχέση με την ημέρα μνήμης των Ποντίων. Τους ξέρω ποιοι είναι… Ήταν οργανωμένοι φασίστες! Μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν Δήμαρχο… Μου είπαν: Ποιος σε κάλεσε εδώ ρε; Τον δήμαρχο δεν τον καλούνε.Έχει υποχρέωση να πάει σε εκδηλώσεις τέτοιου τύπου».

«Η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγομάνα. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε ώστε να σπάσει το απόστημα. Ο φασισμός, φανερός ή κρυφός. Δε θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Κοτζαμάνη και να χαρακτηρίζεται η Θεσσαλονίκη του Κοτζαμάνη, του Τσαρουχά. Δεν θα επιτρέψουμε στο συντρηριτικό κατεστημένο της πόλης να τη θεωρεί φέουδό της. Προειδοποίηση: Η Δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου. Κι όποιος δε συμφωνεί μαζί μας; Μαυρίστε μας (στις εκλογές)! Στο χέρι σας είναι!»

«Είμαι 75χρονών. Θα γίνω 100, μου το έχει πειο ο Θεός. Θα είμαι και δήμαρχος μέχρι τα 100 (γέλια). Δεν με νοιάζουν οι επιθέσεις. Τρόμαξα μόνο όταν με τσαλαπατούσανε. Όπως σηκώθηκα προχθές, έτσι έχω ξανασηκωθεί κι άλλες φορές στη ζωή μου. Και ξανά προς τη δόξα τραβά».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μπουτάρη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά μετά τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Όπως επισήμανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης τού είπε ότι η επίθεση που δέχτηκε δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά ένα «στημένο γεγονός». «Λυπάμαι, αλλά έχω να ενημερώσω ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει στην ουσία ένα όχι αυθόρμητο, αλλά στημένο γεγονός. Μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του από » τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τις τέσσερις συλλήψεις και τη διαδικασία του αυτόφωρου που θα ακολουθηθεί, ενώ, ταυτόχρονα, τον διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα. «Τον διαβεβαίωσα ότι θα αντιμετωπιστούν οι συλληφθέντες, αλλά και το περιστατικό, αυτό καθ εαυτό, με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας από πλευράς μας όλους τους μηχανισμούς της δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Την Τετάρτη η δίκη των τριών ενήλικων δραστών

Κρατούμενοι έως την  Τετάρτη 23 Μαΐου που αναβλήθηκε η δίκη ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για τους τρεις (εκ των τεσσάρων) συλληφθέντων, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Το αίτημα αναβολής υπέβαλαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει την κράτησή τους μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας. Οι δύο 20χρονοι δήλωσαν ότι είναι σπουδαστές και ο 36χρονος ότι εργάζεται περιστασιακά.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τον ανήλικο που συνελήφθη μαζί με τους άλλους τρεις, η υπόθεσή του διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γιάννης Μπουτάρης βρέθηκε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για να παραστεί ως πολιτικός ενάγων στη δίκη των κατηγορουμένων για την εις βάρος του επίθεση.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα