Χαμός στη Βουλή για τη Novartis - Ειδικό δικαστήριο για Τσίπρα ζητά ο Σαμαράς Live

Χαμός στη Βουλή για τη  Novartis -  Ειδικό δικαστήριο για Τσίπρα ζητά ο Σαμαράς  Live

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα πως στην επόμενη Βουλή θα βρεθεί αντιμέτωπος με ειδικό δικαστήριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως είχε ως μοναδικό στόχο να σπιλώσει τους αντιπάλους της.

Για δολοφονία χαρακτήρων και για μεθοδεύσεις έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Επικαλούμενος μάλιστα τον Μαρξ και τον Ένγκελς επισήμανε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τέτοιες επιθέσεις υποβαθμίζουν την πολιτική σε αυταπάτη πολιτικής.

Αποχώρησε το ΚΚΕ

Αποχώρησαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία οι βουλευτές του κόμματος ΚΚΕ από τη συζήτηση και την ψηφοφορία που διενεργείται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο για το σκάνδαλο της Novartis στο οποίο φαίνονται να εμπλέκονται πολλά πολιτικά πρόσωπα κυβερνώντων και μη.

Η πρόταση όχι στην άσκηση δίωξης από τη Βουλή, λόγω αναρμοδιότητας, και διαβίβαση στην τακτική δικαιοσύνη είναι απόφαση που πολιτικά, ιστορικά, αξιακά και νομικά αντιστοιχεί με ένα τεράστιο "ναι" στην έρευνα της υπόθεσης Novartis μέχρι τέλος» ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, Θοδωρής Δρίτσας.

Όπως είπε ο κ. Δρίτσας «το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι ερευνητέο. Αλλά όχι ποινικές ευθύνες, χωρίς αιτιολογία, όταν δεν μιλάει κανείς από αυτούς για την ανάληψη της ευθύνης, για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και την προσβολή στην υγεία του ελληνικού λαού επί σειρά ετών. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα περί σκευωρίας ή φιάσκου», τονίζοντας ότι διαχρονικά και με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε υποθέσεις σκανδάλων, δηλαδή, είχε τη θέση ότι θα πρέπει μόνο η δικαιοσύνη να αναλαμβάνει και θα πρέπει να βρίσκονται οι δίοδοι ερμηνείας μέχρι την επιβεβλημένη αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και τους προνομιακούς χρόνους παραγραφής που οδηγεί στην ατιμωρησία.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια ιστορία που αποδείχθηκε όνειδος για τον δημόσιο και κοινοβουλευτικό βίο, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «μια καρικατούρα ήταν η δικαστική διερεύνηση των προανακριτικών επιτροπών, όποτε λειτούργησαν με εκείνο το σκεπτικό, και θέλετε σήμερα να συντηρήσουμε ένα τέτοιο καθεστώς;».

Τέλος, ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε και στην απόφαση των αναφερομένων πολιτικών προσώπων να προσέλθουν στην Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. «Από τα εννέα πολιτικά πρόσωπα, οι έξι απάντησαν τουλάχιστον με έναν κόσμιο και συνετό τρόπο. Οι τρεις απάντησαν με έναν χυδαίο τρόπο. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Λοβέρδος. Σκέφτηκα πολύ, αν θα έπρεπε ως πρόεδρος της Επιτροπής, να διαβιβάσω τις επιστολές τους στον πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω, γιατί είναι έξω από κάθε κανόνα δεοντολογίας. Δεν το έκανα. Σήμερα όμως οφείλω να καταγγείλω αυτή τη συμπεριφορά και αυτό το περιεχόμενο των επιστολών να το καταγγείλω, γιατί η Βουλή πρέπει να καταδικάσει αυτή τη χυδαιότητα πρώτου μεγέθους», σημείωσε.

Δύο μέρες μετά την παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακκελαρίου, διεξάγεται η μαραθώνια σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την υπόθεση της Novartis που ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί με την μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή του δόρατος την διαφθορά.

Ουσιαστικά, με την υπερψήφιση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής κλείνει η υπόθεση Novartis για την Βουλή, καθώς η δικογραφία επιστρέφεται στην τακτική δικαιοσύνη.

Οκτώ από τους δέκα παραπεμφθέντες πολιτικούς αναμένεται να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής όπου θα συζητηθεί το πόρισμα για την υπόθεση της Novartis.

Εχουν αποσαφηνίσει ότι προτίθενται να ζητήσουν και να λάβουν τον λόγο οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος, Ι. Στουρνάρας, Αδ. Γεωργιάδης, Αν. Λυκουρέντζος και Γ. Κουτρουμάνης, ενώ ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος αναμένεται να στείλει υπόμνημα. Δεν έχουν διευκρινίσει αν θα μιλήσουν οι Π. Πικραμμένος και Μ. Σαλμάς.

Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον αριθμό των καλπών και το ψηφοδέλτιο άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της NOVARTIS.

Η πλειοψηφία απέρριψε, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η ΝΔ προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για την Novartis. Δεδομένου ότι το Προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

 

Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η ΝΔ για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της ΚΟ της ΝΔ στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.

«Δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να τοποθετηθούμε επί του ψευδεπίγραφου διλήμματος» είπε χαρακτηριστικά. Ο «Κανονισμός λέει ότι αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη. Εδώ δεν καταγγέλλεται καμία πράξη ή καμία παράλειψη», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Το όχι αυτό είναι αντίθετο με αυτό το οποίο πιστεύει συνολικά η μειοψηφία. Για εμάς δεν υφίσταται κανένα αδίκημα και γι’ αυτό λέμε όχι», επεσήμανε και έκανε λόγο για ανοησία της πλειοψηφίας, η οποία θα καταγραφεί στον κατάλογο των γελοιογραφιών της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Ζήτησε, μάλιστα, την ύπαρξη μόνο μιας κάλπης και όχι δέκα που αποφάσισε η πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση Παπαντωνίου έγραφε λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε αυτό συμφώνησαν και σε αυτό ψήφισαν. Πώς αυτό ξαφνικά γίνεται αντισυνταγματικό μόνο η ΝΔ μπορεί να το εξηγήσει γιατί έχει άλλα σχέδια» του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΧρήστοςΜαντάς. «Στην περίπτωση Παπαντωνίου υπήρξε καταφανώς λάθος» είπε ο κ. Δένδιας. «Ακούσαμε πρωτοφανή πράγματα που θα γραφτούν στην ιστορία» είπε ο κ. Μαντάς.

Για προφανή παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης. «Δεν είχατε σκοπό να αγγίξετε το σκάνδαλο της NOVARTIS και του φαρμάκου, διότι αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί των ημερών σας, και τα διαδικαστικά είναι για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο» σημείωσε.

 

Την συμφωνία της Χρυσής Αυγής να στηθούν δέκα κάλπες, εξέφρασε ο Ιω. Αϊβατίδης. «Η πλειοψηφία έπραξε το αυτονόητο», είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Αθ. Παπαχριστόπουλος. «Επί της ουσίας, η Βουλή δεν έκανε τίποτα» αποφάνθηκε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη. Ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, έθεσε επίσης ζήτημα ψηφοδελτίου και έκανε λόγο για εγκλωβισμό των βουλευτών. Έθεσε δε, το ερώτημα αν υπάρχει το «όχι», λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής, τότε το «ναι» στην παραπομπή τί σημαίνει;

 

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα να αντιμετωπιστεί το θέμα που έθεσε ο Νίκος Δένδιας ως παρεμπίπτον ζήτημα. Τόνισε ότι στο άρθρο 86 του Συντάγματος δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία παρά απόφαση για την άσκηση ή μη δίωξης, ενώ «αd hoc» περίπτωση ήταν το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και κατέληξε ότι «Δεν υπάρχει κατά συνέπεια κάποιο τέχνασμα. Πρέπει να υπάρξουν 10 κάλπες διότι η δίωξη απαιτεί την εξατομίκευση. Είναι στη δική μου αρμοδιότητα να τοποθετηθώ στα ζητήματα που θέσατε. Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το αν "η Βουλή είναι ή δεν είναι αναρμόδια"» είπε χαρακτηριστικά προς την πτέρυγα της ΝΔ.

 

«Από την αρχή είχα πει να γίνει ψηφοφορία δια της εγέρσεως, ώστε ο καθένας να αναλάβει ατομικά την ευθύνη του. Να υφαρπάσετε από εμάς ένδειξη ενοχής συναδέλφων δεν το δεχόμαστε. Επομένως λέμε ότι η ΝΔ δεν θα τοποθετηθεί. Εγώ θέλω να πω όχι στο σύνολο του πορίσματος σας. Μου στερείτε επομένως το δικαίωμα μου να τοποθετηθώ. Σας λέμε λοιπόν αλλάξτε το ψηφοδέλτιο, διαφορετικά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό» επανήλθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα